JEGYZET

2021.01.14. 06:30

Babos, a küzdő

Novák Miklós

Babos Tímea megosztó személyiség a magyar sportban. S akkor még talán finoman fogalmaztunk. Noha hosszú évek óta ő az első számú magyar női teniszező, párosban sorra aratja a győzelmeket a Grand Slam-tornákon, itthon mégsem övezi osztatlan elismerés. E napokban is két részre szakadt a sportrajongók tábora: az egyik csoport szerint rászolgált 2020-ban az Év csapata díjra – amit a társával, Kristina Mladenoviccsal az Australian Openen és a Roland Garroson aratott diadallal érdemelt ki –, a másik szerint soha ekkorát nem tévedtek a sportújságírók a szokásos voksoláson.

Nehéz lenne pontosan megmondani, hogy miért nem kedveli, dicsőíti mindenki egyformán a soproni születésű játékost.

Talán, mert egyesben képtelen átlépni az árnyékát, és olykor – legalábbis a laikusnak – megmagyarázhatatlan vereségeket szenved, amelyekre aztán ő maga kissé harsány magyarázattal szolgál. S talán, mert az olimpiai győzelmeken szocializálódott magyar sportközvélemény nem tudja, nem akarja értékelni annak a jelentőségét, hogy egy magyar játékos immár évtizede a tenisz tágabban vett élmezőnyéhez tartozik.

Kétségtelen, súlyos ellentmondások terhelik Babos Tímea pályafutását. Az elhivatottsága, állhatatossága azonban vitathatatlan. Mindenért meg kellett küzdenie. Kezdve mindjárt azzal, hogy egyáltalán teniszezhessen. Kevésbé ismert, hogy az édesapja, egyben edzője, mentora először Timi nővéréből, Zsuzsannából próbált meg profi játékost faragni, s mert megtapasztalta, anyagi támogatás híján szinte lehetetlen betörni a legjobbak közé, Timit egyenesen eltiltotta a tenisztől. Csak kisebbik lánya hosszas könyörgésére adta be a derekát.

Hogy a tenisz világa mennyire lelket emésztő, arról Nick Kyrgiostól kezdve Alekszandr Bublikon át Balázs Attiláig többen elmondták a véleményüket. Éppenséggel Babos Tímea is mesélhetne erről. Őt azonban a sikerek és a kudarcok sem térítik le az útjáról. 2020-ban történetesen a párosban elért két GS-torna-siker mellett az év végére kiesett a legjobb százból az egyéni világranglistán, egészen a 115. helyig csúszott vissza, ami azt jelenti, automatikusan nincs ott az ausztrál nyílt bajnokság főtábláján. Éppenséggel úgy is gondolkozhatna, neki már ciki a selejtezőben elindulni, de nem futamodott meg, s tegnap a harmadik győzelmével kivívta a melbourne-i indulás jogát.

Babos Tímea nagy küzdő. És az egyik legismertebb magyar sportoló szerte a világon. A tisztelet minimum kijár neki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!