jegyzet

2021.11.10. 06:30

Régen halott már a hírvivő

Fábik Tibor

Bár a Nemzetközi Öttusa-szövetség (UIPM) vezérkarának állítása szerint nem a tokiói olimpia női versenyében történtek miatt száműzik a lovaglást a sportágból 2024 után, nehéz elvonatkoztatni a jelenettől, amikor az összetettben toronymagasan vezető Annika Schleu zokogva küszködik, hogy a neki kisorsolt Saint Boyt egyáltalán rábírja az elindulásra. Aztán amikor úgy tűnik, hogy partner lesz az ügyben, néhány ugrás után végérvényesen megmakacsolja magát. A német öttusázónő ötszörös világbajnok, szóval, konyít a lovakhoz, ám Tokióban a nullapontos lovaglása elütötte attól, hogy olimpiai bajnok legyen. (Amúgy a makacs négylábúja egy másik világbajnokot is lenullázott.) A történteket tetézte, hogy amikor Saint Boy odafarolt a korláthoz, Schleu edzője ököllel megütötte, amiért kizárták az olimpia további versenyeiről – mondani sem kell, a botrány milyen kínosan érintette a sportágat.

Ám, mint említettük, a UIPM nem ezzel indokolja a lovaglás száműzését, hanem azzal, hogy az olimpiai programban maradás érdekében kell lépniük, és

a változtatást a Nemzetközi Olimpiai Bizottság is sürgeti.

Az első hírek arról szóltak, hogy a lovaglást a kerékpár váltja, de ezt Klaus Schormann, az UIPM elnöke cáfolta.

Azt kétségkívül be kell látni, hogy a megfelelő lóállomány hiánya sok országban gátja a sportág szélesebb körű térhódításának, a versenyek megrendezésének. Ez a probléma persze fennáll 1912 óta, amikor az öttusa felkerült az olimpiára. Ám az akkori katonás világhoz tökéletesen illeszkedett a hírvivő legendája: a futárnak levelet kell eljuttatnia a folyó túloldalára, lovon indul útnak, karddal és pisztollyal vág utat magának a harcmezőn, átúszik a folyón, végül futva ér célba.

A hírvivő azonban már régóta halott. A megszokott ötnapos versenyek után az 1996-os atlantai olimpián egyetlen napba sűrítették a programot, a 2012-es, londoni játékokon pedig a futást és a lövészetet kombinálva bonyolították le. Futás közben ezer méterenként lőni, lézerpisztollyal korongokat leszedegetni – már mára sem sok maradt a hagyományokból, és ezt mi különösen fájlalhatjuk.

Versenyzőink 9 arany-, 8 ezüst- és 6 bronzérmet szereztek az olimpiákon, minden idők legeredményesebb öttusázója pedig Balczó András.

Akármi is jön a lovaglás helyére, az a sportág nekünk már a legkevésbé sem lesz az öttusa, még ha úgy is hívják majd. A históriás könyvének utolsó lapjáról pedig egy szomorú ló feje köszön vissza.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!