jegyzet

2021.11.11. 06:30

A döntés ára

Bódi Csaba

Nyúlj hozzá a pénzükhöz, egyből megváltozik a hozzáállás, másból nem tanulnak – tanácsolta ifjú edző kollégájának a sokat megélt mester. A tréneri pályája elején járó szakember játékosként nem volt híve a büntetésnek, így aztán edzőként sem hajlott erre a megoldásra. Hitt abban, hogy a futballista mással is motiválható, nem kell mindjárt az anyagiakkal előrukkolni, ha fegyelmezésről van szó. Ám nincs új a nap alatt. A játékos képes a legvégsőkig feszíteni a húrt, mondván: amíg nincs súlyos szankció, nem kell berezelni, amíg nem én vagyok a bűnbak, addig minden mehet a megszokott módon.

Amennyiben viszont jön a prémium megvonása, a fizetéscsökkentés, majd pedig a keretből a kitessékelés, azonnal változik a hozzáállás. Valahogy a korbács hangjára gyorsabban reagálnak a receptorok, a kényelmi helyzetből hirtelen kibillen az egyén. Országtól és csapattól függetlenül. A fentiek aktualitását két minapi apropó szolgáltatta.

Előbb az FC Barcelona új edzője húzta elő hat pontból álló tilalmi listáját a mellényzsebéből. A katalán klub játékoslegendája, Xavi Hernandez tízezer néző előtt tért vissza a Camp Nou-ba, majd a szerződés aláírása és az örömkönnyek után előlépett a saját szabályaival. A La Liga kilencedik helyén álló Barca esetében nemcsak a büdzsé vonatkozásában van szükség a derékszíj összébb húzására, hanem az öltözőn belüli morál helyreállításhoz is nagyobb rend és rendezettség szükséges. Ahogy a 41 éves edző mondta: „Ha nincsenek szabályok, akkor csapat sincs.”

Persze ettől még az is igaz, ha vannak regulák, az nem jelenti azt, hogy automatikusan következik a javulás az eredményességben. Előírások nélkül viszont ennek az esélye majdhogynem egyenlő a nullával. Míg a spanyoloknál az új edző érkezésének fő hullámán léptek életbe a változások, addig a Budapest Honvédnál a vezetés tagjai vették a kezükbe az ostort.

A némileg váratlan húzást a kispestieknél az jelentette, hogy nem csupán három játékos meccskeretből való száműzésével csapott le a szigor. A szakmai stáb tagjai a zsebükön érezhetik a lejtmenet negatív hatásait úgy, hogy még örülhetnek, mert a lapát szó egyelőre hátrébb szerepel a piros-feketék irányítóinak a kelléktárában.

Kétségünk se legyen, a Barcelonánál (nyilván messze jelentősebb mértékben) és a Honvédnál is sok pénzről van szó, miközben a klub­elnökök történelmileg híresek arról, hogy nem szeretik, ha apad a kassza. A döntések árát mindig megfizeti valaki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!