JEGYZET

2021.10.26. 06:30

Carpe diem!

Ballai Attila

Srác koromban ünnepnek számított, ha a televízió futballmeccset közvetített. Egy-egy kiemelt hazai bajnoki, válogatott mérkőzés, világbajnokság és Európa-bajnokság, BEK- és KEK-döntő fért bele a szűkös kínálatba. Ezért megbűvölten néztem a hetente egyszer jelentkező Telesport pár perces nemzetközi fociösszefoglalóját, amelyben az angol, olasz, német, spanyol sztárokat csodálhattam. Valamelyest gazdagította a kínálatot a csehszlovák televízió egyes és kettes csatornája, ezeket kedvező időjárási körülmények között, kissé szellemképes minőségben ugyan, de be lehetett hozni. Soha nem felejtem el, egyik este mennyire siettem haza, mert híre járta, hogy a „cseh kettőn” Inter–Ajax csúcsrangadót adnak, ami akkoriban rendkívüli csemegének számított; csakhogy komoly csalódásomra kiderült, hogy a pozsonyi Inter Bratislava fogadja a máltai Rabat Ajaxot. Azért azt a partit is megnéztem, több volt a semminél.

Mindez azért jutott eszembe, mert vasárnap délután leültem a tévé elé, és mennyiségben, minőségben olyan meccsdózist kaptam, hogy azzal az 1970-es években egy hónapra elosztva jól laktam volna. Kezdődött a Barcelona–Real Madriddal, folytatódott a Manchester United–Liverpoollal, amellyel párhuzamosan zajlott a Roma–Napoli, végül a programot este az Inter–Juventus (most természetesen nem az Inter Bratislava…) párharc koronázta meg. Mindemellett három meccs az NB I-ből, Fradi–MTK-val, további Bundesliga- és francia bajnokik, egy Marseille–Paris Saint-Germain helyi háború is.

Nincs két esztendeje, hogy hasonló helyzetben túlkínálatról, túltermelési válságról írtam. A fogyasztókat, köztük magamat a palacsintaevő verseny győzteséhez hasonlítottam, akinek az a jutalma, hogy megehet még egy palacsintát. Csakhogy egyszer, nagy hirtelen, elfogyott a palacsinta; beütött a világjárvány. Heteken, hónapokon át tartott a koplalás, és akkor

megfogadtam: ha még egyszer visszatér az élet a normális kerékvágásba, habzsolni fogom a meccseket.

Nincs az a mennyiségű palacsinta, amit magamba ne tömjek.

Mert attól tartok, ismét ínséges időszak előtt állunk. Környezetünkben kit derékig, kit nyakig borított el a pandémia negyedik hulláma, de térdig már mi is benne gázolunk. Úgyhogy javaslom, tegyük magunkévá az ókori bölcsességet: Carpe diem! Azaz „Élvezd, míg teheted!”, „Élj a mában!”, ahogy tetszik.

Én például holnap Tököl–Ferencváros Magyar Kupa-mérkőzésre megyek. Gyanítom, nem leszek egyedül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!