jegyzet

2019.03.05. 06:30

Skandináv módra

Ballai Attila

A közvélekedés úgy tartja, a skandinávok nem csak kiváló kézilabdázók, de feddhetetlen jellemek is. Ha általánosságban ez igaz is, három norvég bálvány búcsúzásának módja Győrből ezt nem feltétlenül támasztja alá.

Legújabban Nora Mörk jelentette be, hogy nyáron a CSM Bucuresti-hez igazol. Ez persze szíve joga, de a váltás melletti érvei méltatlanok hozzá. Egyrészt azt állítja, úgy érzi, Bukarestben lesz a legjobb esélye a BL-győzelemre; talán elfelejtette, hogy jelenleg is címvédő, történetesen az ETO-val, és bár a tavalyi finálé idején még lépni is alig tudott, az akkori tréner, Ambros Martín túlzott gesztussal mégis benevezte a döntőre, ezzel elvéve e lehetőséget egy magyar fiataltól, akinek az élmény nyilván sokkal többet jelentett volna. Másrészt arra panaszkodik, hogy sérüléssorozata után Győrben szerették volna újra a pályán látni, és annak ismeretében egyeztetni vele a folytatásról, ő ellenben úgy véli, neki már semmit nem kell bizonyítania. Azt, hogy kiváló kézilabdázó, valóban nem – de azt, hogy egészséges, fizikailag, mentálisan egyaránt kész a játékra, igenis kell. Hiszen nyolcadik térdműtétje után éppen ő kürtölte világgá a keserveit, elárulva, hogy megroppant az önbizalma, nem tudja, képes lesz-e valaha visszatérni a csúcsra. Ha ennyire nem bízott, bízik magában, miként várhatná ezt el másoktól, jelesül a munkaadóitól? Végül úgy fogalmazott, fáj neki, hogy el kell hagynia norvég csapattársait. Mindenféle magyarokról, csehekről, brazilokról, dánokról szót sem ejtett.

Heidi Löke másképpen volt inkorrekt. Pedig nem csak ő, hanem élete párja, az azóta elhunyt Karl Erik Böhn is elképesztő becsben állt nálunk. Szegény KEB tulajdonképpen bébiszitterként érkezett hozzánk, de hamarosan a Győr és a válogatott vezetése is az ölébe hullott. Aztán Löke szakított vele, és épp a 2012-es Eb magyar-norvég elődöntője előtt tette ezt közhírré. Elegánsan időzített, KEB-et, mint magyar kapitányt pár órára el is veszítettük. Miként 2016 novemberében Heidit: váratlanul bejelentette, hogy gyermeket vár, ezért leáll. Ilyen irányú terveire korábban utalást sem tett, így a szezon kellős közepén hozta kényszerhelyzetbe a klubját. Másfél évvel korábban Katrine Lunde kapus távozásakor is azt érezhettük: önmagán és az érdekein kívül más nem létezik számára.

Gyakran hallani, hogy a mieinknek el kellene sajátítaniuk a skandináv mentalitást. Szerintem viszont

nem árt, ha ebben-abban megmaradunk magyarnak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!