JEGYZET

2018.08.23. 06:30

Mocsai „díja”

Bódi Csaba

A sportszerűségi díj kategória széles sávot ölel fel. A legkevésbé találóak közé azonban vélhetően az tartozik, amikor az utolsó helyen végzett csapat kapja, gyakorlatilag megköszönve, hogy egyáltalán szerepelt a mezőnyben.

A nemes cselekedet, a tiszta játék, a segítő szándék megnyilvánulása sokkal inkább közelít ahhoz, amiért életre hívták az elismerést.

Persze számos példa akad, miért vehet át valaki Fair Play-díjat, és számtalan létezik abból a fajtából is, amikor nem tudták másra „ráhúzni” a köpenyt, így aztán az illető ezzel a – mondjuk úgy – jutalommal gyarapodott.

Aktuális történetünk egy utánpótlás labdarúgó-tornához kapcsolódik. A 11 éves fiú azok után jutott szerephez az eredményhirdetéskor, hogy négy nappal korábban elveszítette az édesapját. A sportos család legifjabb sarja előtt adott volt a választási lehetőség. Maradhatott volna otthon, és gyászolhatott volna szerettei körében, ám aligha feltételezhető, hogy tisztában lett volna vele, ez mit is jelent valójában. Az izgő-mozgó gyermeknek a csapat, a társak, a meccs meghatározó jelleggel bír, így bár mindentől fájóbb hatás érte, pályára lépett, és segítette a közösséget. A harmadik helyezés nem a csúcs, ennek a közeli haláleset okán sem lehet örülni, mint ahogy az is inkább könnyeket csalt a szemekbe, hogy játékot vállaló fiút azért szólították ki a szervezők, mert azt akarták jelezni, vele vannak a legnehezebb napokban, osztoznak a megpróbáltatásban.

További néhány nappal később az ifjú ott állt édesanyja és két nővére mellett az elhunyt édesapa ravatalánál. Fogadta az együtt érző szavakat, a simogatásokat, kezet fogott, puszit adott, ölelt, sírt, szenvedett. Túl korán állította az élet olyan helyzet elé, amire lehetetlen felkészülni. A templomba zsúfolódott tömeg és a falakon kívül rekedt sokaság mind az ő szeretett édesapját búcsúztatta. Akkor volt néhány pillanat, amikor a gyermek talán megérzett valamit abból, hogy nem csak apaként volt nagyszerű ember az ő példaképe.

Mocsai Lajos szavait is minden bizonnyal később fogja fel Tamáska. A Testnevelési Egyetem rektora arra tett ígéretet, hogy dr. Csomós Tamás családjáról az intézmény addig gondoskodik, amíg a gyermekek nagykorúvá válnak, illetve befejezik felsőfokú tanulmányaikat. A búcsúbeszéd ezen részét taps fogadta. Temetésen hasonlót kevesen éltek meg, miközben ezúttal sokak nyilvánultak meg elismerőleg.

Ezért nem jár díj, attól többet érdemel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!