Sport

2016.03.10. 19:04

Vége az amatőr éveknek - Ifj. Fogarasi Attila és Toloczkó Péter idén osztályt vált, de célokat nem

Mór - Ifj. Fogarasi Attila nem véletlenül választotta az autóversenyzést, ezen belül a ralit, és nem is hiába, hiszen előző évben a Déli régióban az év felfedezettje lett.

Szupkai Gábor

Kis túlzással amikor a szülőszobán először felsírt, első lélegzeteivel a benzingőzt szívta magába. Édesapja már akkor ralizott, egészen kis korától kísérte versenyekre.

– Mindenhova mentem vele, már gyerekként szimulátor versenyekre jelentkeztem, és már ott is a felnőtt kategóriában indultam. 2006 év végén volt az első igazi versenyem egy Trabanttal, amit 2010-ig nyüstöltem és három bajnoki címet is nyertem vele. A 2007-es évem egy kicsit zűrös volt, mert nem volt még jogosítványom, így nem minden eredményemet értékelték. Amikor ez már nem jelentett gondot, onnantól 2009-ig elég sok versenyt sikerült jó eredménnyel zárunk. A következő idényben csak vegyes versenyeken mentünk, teljes szezont nem teljesítettünk, nagyon vágytunk már egy kis változatosságra. Jött is egy kategóriaváltás, lecseréltük a Trabantot egy Suzuki Swift GTI-re, amivel két évig versenyeztünk. 2013-ban aztán egy Opel Corsaval megnyertük a Nyugati régió bajnokságot a kategóriánkban – mondta ifj. Fogarasi Attila.

Eddig minden jól alakult, de ő is tudta, előbb vagy utóbb jönnek a nehézségek is.

– A 2014-es év nagyon balszerencsés esztendő lett. Egy Opel Astra volt abban az évben az autóm. Akkor is kiválóan indult minden, megnyertük az első versenyt, ám utána egyetlen futamot sem sikerült befejeznünk. Legtöbbször az autó adta meg magát, de bevallom én is hibáztam, kétszer is az árokban fejeztem be a versenyt. Ebben az évben vétettem a legtöbb hibát, de ez idegi alapon is volt, köszönhetően az autó megbízhatatlanságának.

Ezzel a Honda Civic Type R autóval vág neki ifj. Fogarasi Attila és Toloczkó Péter az idei szezonnak
Fotó: Peremicki István

Tavaly igazi minőségi ugrás következett, a támogatóknak köszönhetően övék lett egy Honda Civic Typre-R. A fő szempont pedig a régiós bajnoki cím volt.

– Nyugati régióban az abszolút- és a kategória bajnoki címe is a miénk lett. A Déliben hatból négy versenyen voltunk ott, abszolút második hely és kategória győzelem jött össze, ami így országosban abszolút második, és kategória első helyet ért.

Ez az év pedig egy újabb nagy előrelépés, a Magyar Országos Rallye Bajnokság másodosztályában indul a lóerőket zabolázó páros.

– Volt néhány gond az autóval, teljesen új váltót kapott, mindent átnéztünk, kijavítottunk. Újoncként vágunk neki a bajnokságnak, mind a nyolc futamon megpróbálunk részt venni. Az első verseny az Eger Rallye, de előtte még március 19-én lesz egy tesztünk. A kategóriát mindenképpen meg szeretnénk nyerni, remélem nem szól közbe a technika, és lesz esélyünk erre. Abszolútban nem tudom mire számítsunk, majd kiderül mire lesz képes ez az autó ebben a mezőnyben – zárta gondolatait a móri pilóta, ifj. Fogarasi Attila.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!