Mindig meg tudott újulni

2019.04.04. 11:15

Változatlanul a kemény munkában hisz a születésnapos Fésüs Irén

Hatvanéves lett Fésüs Irén korábbi 21-szeres válogatott röplabdázó, a MÁV Előre SC női röplabdacsapatának vezetőedzője, aki jelenlegi tanítványaival ismét viharos gyorsasággal közelít az NB I-es tagság felé.

Káldor András

Három-négy órás foglalkozásokat tart tanítványainak

Fotó: fehervar.hu

Saját bevallása szerint már korántsem annyira szigorú, mint néhány évvel ezelőtt, ám az kétségtelen, hogy egykori tanítómesterétől, a kérlelhetetlen keménységéről híres Horváth Sándortól „átvett” néhány olyan elemet, amelyet a mai napig is szívesen alkalmaz. Fésüs Irén csapata nem teng-leng a foglalkozásokon, hanem bizony három-négy órákat edz egyhuzamban.

– Nála kezdtem a röplabdát tizenkét évesen, mint ahogy nagyon sokan az én korosztályomból. A fiúkat és a lányokat egyszerre nevelte, akik közül sokan NB I-es játékosok lettek (Ortner Lajos, Orbán Béla, Takács Lajos – a szerk.).

Akárhogy is nézzük, a nyomdokaiba lépve folytatta az általa megkezdett munkát néhány évvel később Fésüs Irén, az eredményesség tekintetében pedig jócskán túl is szárnyalta.

– Olyan embertől kaptam indíttatást, akinek folytattam a tevékenységét valamilyen fokon, és úgy érzem, hogy habitusában is olyan vagyok, mint ő. Állandóan elégedetlen maximalista volt, mindenért leszúrt – mondta Fésüs.

Feltétlenül ki kell emelni, hogy nélküle nem létezne női röplabda Székesfehérváron, sokszor állt fel kilátástalan helyzetből, és épített mindig újabb csapatot.

– Sokáig vívtunk szélmalomharcot, mostoha körülmények között dolgoztunk, de most már összehasonlíthatatlanul jobb, mint korábban.

Játékosként több klubot megjárt, válogatott lett abban az időben, amikor a magyar női válogatott az olimpiákon negyedik, az Eb-ken harmadik lett. Tagja volt 1991-ben az első vidéki bajnokcsapatnak, az Eger színeiben, és két évet játszott Ausztriában a I. osztály 2. helyén végző Guntramsdorf együttesében, amellyel a méltán híres VC CSKA Moszkva ellen is pályára léphetett a nemzetközi kupában.

– Többre vihettem volna, ha pesti csapatban játszom folyamatosan, de a fi am kicsi volt, és ezt nem volt egyszerű megoldani. Ausztriából hazahívtak Fehérvárra, annak ellenére, hogy maradtam volna, és ott kezdtem el edzősködni is. Egy év után ugyan feloszlott a csapat, ezt követően mentem Egerbe, ahol Kasziba István edzőmtől is rengeteget tanultam. Egyszer voltunk ellenfelek, legyőztem, és akkor azt mondta: „Megtanultad tőlem a lényeget!” A lényeg, hogy csak és kizárólag a minőségi munkát szabad elfogadni. Előfordult, hogy egy gyakorlatot addig csináltatott velünk, amíg tökéletes nem lett – ha kellett, órákig, de megérte.

Három-négy órás foglalkozásokat tart tanítványainak
Fotó: fehervar.hu

Születésnapján természetesen nem győzte fogadni a gratulációkat a csapattól, a tanítványoktól, ismerősöktől.

– Meglepetéshegyek vártak, nemcsak a csapat lepett meg, hanem a környezetemben mindenki. Pontosan úgy történt minden, mint tíz éve, kivéve, hogy a tanítványokon lévő mezeken húsz nyelven szerepelt a „hatvan”, a hátán pedig „Irén 60” volt feltüntetve. Az edzés közepén lekapcsolták a világítást, Madácsi Richárd barátom pedig gitárszólóval érkezett. Rengetegen eljöttek, könnyeket csalva a szemembe. Nagy Róbert elnök vezetésével a fiam és férjem (Disztl Péter – a szerk.) készített egy diafi lmet, amelyben régi röplabdás felvételekkel elevenítették fel a pályafutásomat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában