Sport

2016.01.18. 17:37

Úszó és atléta a csúcson - Nagy fölénnyel nyerték a 2015-ös Év sportolója szavazást

A felnőtteknél Sebestyén Dalmát, az utánpótláskorú sportolóknál Szabó Dánielt látták a legjobbnak olvasóink.

Ferencz Balázs

A Fejér Megyei Hírlap, a Dunaújvárosi Hírlap és a Fehérvár Médiacentrum „sportos” munkatársai szavazatai alapján alakult ki az a hármas mezőny, melynek tagjai közül két kategóriában is voksolhattak olvasóink: ki volt a 2015-ös esztendő legjobb Fejér megyei sportolója. A szavazatokat a lapban megjelenő szavazólapot postai úton visszaküldve, illetve a feol.hu és duol.hu internetes oldalon kattintgatva adhatták le olvasóink.

2015. december 30-tól 2016. január 18-ig tartott a verseny, melyben a felnőttek kategóriájában a székesfehérvári Hullám 91 UE úszója, Sebestyén Dalma, az utánpótláskorú sportolók között az ARAK atlétája, Szabó Dániel végzett az élen. Sebestyén Dalma az elmúlt esztendőben két számban is olimpiai A-szintet úszott. 200 méteres vegyesúszásban tovább faragna idején, hogy a legjobb két magyar hölgy közé kerüljön, s ezzel startkőre állhasson a riói olimpián. 200 méteres mellúszásban azonban eddig ő az egyedüli szinttel rendelkező magyar úszó, vagyis ebben a számban szinte biztos a részvétele a brazíliai nyári játékokon. A fehérvári úszóhölgy mindemellett a netanyai rövidpályás Európa-bajnokságon új országos csúcsot repesztve 6. helyenvégzett 200 mellen. Sebestyén Dalma összesen 1198 szavazatot kapott olvasóinktól, a felnőttek versenyében a Dunaferr kenusa, Vass András zárt a második helyen 569 ponttal, míg a képzeletbeli dobogó harmadik fokára a Videoton FC labdarúgója, Juhász Roland állhatott 213 szavazatot gyűjtve.

Az utánpótláskorú sportolók viadalában is meggyőző volt a végső győztes fölénye. Szabó Dániel az ifi és junior országos bajnokságon nem talált legyőzőre 60 és 200 méteren sem. A fiatal sprinter a világ leggyorsabbjaival, közöttük Justin Gatlinnel viaskodhatott 100 méteres távon a Gyulai Memorialon, majd a legfényesebb aranyérmét a 120. Atlétikai Magyar Bajnokságon szerezte a 18 éves atléta. Szabó Dani új egyéni csúccsal (10.65) nyerte a 100 méteres sprintszámot, és élete első felnőtt bajnoki aranyát. Az Év utánpótlás sportolója összesen 939 szavazatot gyűjtött, megelőzve a Dunaferr SE olimpiai kvótás kenusát, a dunaújvárosi Hajdu Jonatánt, valamint a 442 pontot gyűjtő, szintén dunaújvárosi búvárúszót, Gurisatti Lillát (DVCSH UBSE).

Az Év sportolója választás győztesei érdemlik ki a 2005 óta minden évben odaítélt Aranyalma-díjat. A díj maga Kocsis Balázs szobrász-restaurátor ötlete és kivitelezése alapján, „polgárdi mészkő-márvány”-ból készült fehéres, egy tömbből egyenként kézzel kifaragott és fényesre csiszolt alma-forma. Vörösréz leveleit Molnár László ötvösmester készíti. Ezekre vési a díjazott nevét és ő készíti az almába helyezett aranyos golyót is. Az alma díszdobozát Mórocz István könyvkötő és felesége készítik. Az Aranyalma-díjakat egy későbbi időpontban ünnepélyes keretek között vehetik át a sportolók.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!