Rögös út vezetett el idáig

2017.12.13. 08:00

Törteli Balázs a saját közönsége előtt bizonyíthat a fehérvári bokszgálán

December 15-én a kisváltósúly magyar bajnoki övéért lép a szorítók közé Törteli Balázs, profi ökölvívó.

Nagy Péter

Törteli Balázs (balra) kemény edzésekkel jutott el addig, hogy címmérkőzésen bokszolhasson

Fotó: Koppán Viktor Dávid

A fehérvári Lakeside Hotel ad otthont Az Új Generáció elnevezésű bokszgálának, ahol a váltósúlyban magyar bajnoki övvel rendelkező Törteli Balázs Szabó Zoltánnal csap össze az est főmérkőzésén. A 25 éves bokszoló egy nagyon kemény felkészülés után, hazai közönség előtt érhet révbe, és Szabó esetleges legyőzésével megszerezheti a kisváltósúly betöltetlen címét is.

- Öt éve vált biztossá, hogy profiként folytatom a pályafutásomat – kezdte a sportoló. – Addig Veszprémben, a szülővárosomban készültem. 2012-ben döntöttem úgy, hogy a karrierem érdekében Székesfehérvárra teszem át a székhelyem. Eleinte busszal ingáztam a két város között, majd egy évvel később Fehérvárra költöztem. Az elhatározásomban segített az is, hogy személyi edzőként tudtam elhelyezkedni egy államilag finanszírozott pályázat révén. A 2015-ös évre a sérülésem nyomta rá a bélyegét, majd közbejött az edzőváltás is. Nyikovics Gábor személyében megtaláltam az ideális trénert, egy olyan mentort, aki egyedüliként tudja kezelni a kirohanásaimat. A múlt évet óriási súlyfelesleggel kezdtem, amit sikerült leadnom a kemény balatonfűzfői edzéseken, a mesteremnél. Az eredetileg 2016 áprilisára kiírt Tar Péter elleni meccsemet a mérlegelés előtt mondták le, majd egy hónappal később mégis megküzdöttünk. A formaidőzítés ekkor már nem sikerült túl jól, és megosztott pontozással ugyan, de elszenvedtem az eddigi egyetlen vereségemet a profi pályafutásom során.

- Miként viselte, hogy nem tudott nyerni?

- Annak ellenére, hogy az eredmény törést okozott a fejlődésemben, mégis azt mondom, az a pofon jókor jött.

- Ezt hogy érti?

- A promoteremmel már régen téma volt egy címmérkőzés, de azt gondoltam, hogy mivel nem tudtam megőrizni a makulátlan mérlegemet, az összecsapásra nem kerül majd sor. Az, hogy mégis megküzdhettem a kisváltósúly övéért később, annak volt köszönhető, hogy a vereség ellenére jól bunyóztam Tar ellen. Azóta elszántabb vagyok, keményebben edzek és tudatosabb életmódot folytatok.

Törteli Balázs (balra) kemény edzésekkel jutott el addig, hogy címmérkőzésen bokszolhasson
Fotós: Koppán Viktor Dávid

- Hogyan került képbe a súlycsoportváltás?

- Tavaly novemberben már megízlelhettem, hogy milyen hazai közönség előtt bokszolni. Akkor engem hoztak ki győztesként, és így elhódítottam a váltósúly bajnoki övét Ifj. Mizsei György elől, amit Rácz Antallal szemben meg is tudtam védeni. Az első külföldi ellenfelemet, Mladen Zivkovot a második menetben kiütöttem, majd Bakar Gelenidzet és Kakha Avetisianit is sikerült lelépnem. Az utóbbi volt életem legkeményebb összecsapása, amit sikerült megnyernem, pedig a grúz fiú ütött-vert, ahol csak tudott. Ezután fogalmazódott meg a menedzsmentben, hogy egy csoporttal lejjebb, kisváltósúlyban folytassam tovább.

- Mit várhatunk öntől a péntek esti főmérkőzésen?

- Hiába szól a nemzetközi rutin Szabó Zoltán mellett, én teljesen felkészültem belőle. A pályafutásom azon szakaszában vagyok, amikor mindenkit le kell győznöm, ha nemzetközi elismerést szeretnék kivívni magamnak. Ő egy ösztönös bunyós, viszonylag technikás, és jól is üt, én viszont nagyon sokat melóztam azért, hogy tőlem ezt a címet bárki is elvehesse.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában