Sport

2009.07.02. 02:29

Tizenhét magyar medália

A magyar csapat tizenhét éremmel, hat aranyéremmel, kilenc ezüsttel és két bronzzal zárta a brandenburgban rendezett kajak-kenu Eb-t. Kovács Kati három aranyat szerzett, a kapitány elégedett.

feol.hu

Storcz Botond, a háromszoros olimpiai bajnok bemutatkozása szövetségi kapitányként impozánsra sikeredett, lévén a fél évvel ezelőtt kinevezett szakvezető által dirigált csapat túlteljesítette az elvárásokat. A szakmai munka felelőse előzőleg öt aranyat említett, mindössze két győzelmet várt az olimpiai számokban, de végül négy született ötkarikás távon.

- Az aranyérmeknek természetesen nagyon örülök, de az igazán fontos a megszerzett tizenhét érem, ami azt jelenti, minden számban ott vagyunk a világ élvonalában - mondta a kapitány.

- Azért nem egészen, férfi egyesben Molnár Péter és a korábban az aranyra is esélyesnek tartott Kucsera Gábor kiesett a középfutamban, döntőbe sem került.

- Ez kétségkívül csalódást jelentett, főleg annak fényében, hogy Kucsera a tavalyi kontinensviadalon ezüstérmes lett. Ám párosban javított, 500 méteren Kammerer Zoltánnal hatalmas küzdelemben ezüstérmet szerzett. Molnár Péternek ez volt az első világversenye, újoncként nem került a fináléba K1-500-on, ami nem tragédia.

- Ezek voltak tehát a negatívumok. Jöjjenek a kellemes meglepetések.

- A kenus Sáfrán testvérek produkciója lenyűgöző volt, tavaly ötödik helyen zártak az Eb-n, ezúttal a dobogót tűzték ki célul. Már az előfutam során látszott, hogy remek formában vannak, a döntőben rajt-cél győzelmet arattak 1000 méteren. Ugyanezen a távon Kovács Kati és Vajda Attila győzelme nem számított meglepetésnek. Nagyon örültem Szabó Gabriella és Csipes Tamara, valamint Kökény Roland és Gönczy Gábor ezüstérmének is. Sőt, csak felső fokokban beszélhetek a dobogó második fokára lépő kenus négyesről, Tóth Márton, Volein Viktor, Sarudi Pál és Mike Róbert is remekelt. Az, hogy Kovács és Vajda győz, a korábbi eredményeik tükrében nem számít szenzációnak. Ellenben a fiatalok, a felnőtteknél ezúttal bemutatkozó Csipes Tamara és Medveczky Erika érme azt sejteti, szép jövő előtt állnak. A 200 és 500 méteren induló négyesünk a viadal előtt ült össze, ezért a németek mögött szerzett második helyezésekkel elégedett vagyok. Ötszáz méteren Kovács Danuta és Szabó Gabriella megvédte tavalyi elsőségét párosban, 500 méteren, bizonyítva, hogy lehet rájuk számítani.

- Emberemlékezet óta nem sikerült legyőznünk a németeket a női négyesben. Mikor fordulhat a kocka?

- Akár az augusztusi, Kanadában rendezendő világbajnokságon. A németek kétségkívül nagyon erősek, az utóbbi világversenyeken, például Athénban és Pekingben is ők nyertek. Dartmouthban már Kovács Kati is tagja lehet az olimpiai távú, tehát 500-on rajthoz álló négyesnek, könnyebb lesz a válogatás. Brandenburgban nem volt lehetőség a duplázásra, a tengerentúlon viszont már lesz. Kevésbé feszes a program, aki egyesben indul, rajthoz állhat négyesben is. Kovács Katival biztosan erősödik a kvartett, persze, ha amennyiben úgy dönt, hogy tagja kíván lenni. Női egyes ötszáz méteren Kovács indul Kanadában, ezer méteren bármi megtörténhet, még lesz egy válogató, amelyhez Benedek Dalmának is biztosan lesz néhány szava.

- Most minden szép és jó, de nem indult habkönnyedén a kapitányi munkája, az első válogatón elfogadta Kovács és Janics pótnevezését 200 méteren, ami korábbi edzőjüknél, Fábiánnénál verte ki a biztosítékot. Azóta csend honol a sportágban.

- Végig bíztam abban, hogy helyes úton járunk. A központi felkészülés jó ötlet, még akkor is, ha ez sokaknak nem tetszett. Feszültségek mindig vannak, érdekek ütköznek, de most azért nyugalom van.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!