Vitorláznak a siker felé

2018.08.11. 07:00

Tippelje meg egy tokiói olimpikonunk becenevét, s egy másikuk hobbiját!

Operaénekes nagybácsi, törött bal hüvelykujj – íme néhány érdekesség Érdi Máriáról és Berecz Zsomborról, akik olimpiai kvótát szereztek a tokiói játékokra.

Berecz Zsombor a riói nyári olimpia férfi vitorlásversenyén. MTI Fotó: Kovács Tamás

Nagyszerű sikereket arattak a tenger nélküli magyar vitorlázók, hiszen Berecz Zsombor (finn dingi) és Érdi Mária (Laser Radial) is kvótát szerzett a 2020-as tokiói olimpiára az aarhusi összevont világbajnokságon. A CsupaSport összegyűjtött néhány izgalmas információt, érdekességet a kitűnő sportemberekről, akik egyáltalán nem ismeretlenek, hiszen nem először indulnak olimpián.

Berecz Zsombor (32 éves)

1. Sporttörténelmet írt, hiszen soha egyetlen magyar sem szerzett még világbajnoki címet vitorlázásban aktív olimpiai osztályban.

2. Az idény elején eltört a bal hüvelykujja, így három hónapot hagyott ki – ilyen nehezített felkészüléssel szerezte meg az aranyérmet és a tokiói kvótát.

3. Negyedik olimpiájára készül, 2008 óta minden ötkarikás játékokon (Peking, London, Rio) szerepelt.

4. Saját elmondása szerint már gyerekként sem érdekelte semmi más, csak a vitorlázás.

5. Korábbi hajóosztályában, a Laserben komolyan diétáznia kellett, hogy tartania tudja a versenysúlyát. A finn dingi azért tetszik neki jobban, mert „ehet”, és összességében is jobban érzi magát benne.

6. Nagymamája jóvoltából ismerkedett meg a vitorlázással, neki volt egy csónakja, amelyre „árbócot, vitorlát eszkábáltak”.

7. Imád pecázni, télen pedig szeret jégvitorlázni.

Érdi Mária (20 éves)

1. A beceneve Mári, azt szereti, ha így hívják.

2. Gyerekként zongorázott, még az is szóba került, hogy profi zenész legyen.

3. Lovagolt is, de nem akarta versenyszerűen űzni, így könnyen abbahagyta. Kipróbálta továbbá a lovasíjászatot és a tájékozódási lovaglást is.

4. Szakkörön ismerkedett meg a vitorlázással, de kezdetben nem gondolt arra, hogy versenyszerűen űzze.

5. Komolyabban csupán 14 évesen kezdett el vitorlázni, de egy évre rá, 2013-ben már aranyérmes volt a byte C II osztály ifjúsági világbajnokságán.

6. Jó tanuló, felvették az Eötvös Lóránd Tudományegyetem (ELTE) pszichológia szakára, ám egyelőre a versenyzésre koncentrál.

7. Többnyire popzenét hallgat, de az operában is megfordul, ha teheti – nem véletlenül, merthogy nagybátyja az operaénekes Palerdi András.

Borítókép: Berecz Zsombor a Rio de Janeiró-i Dicsőség Jachtkikötőben 2016. augusztus 11-én.

MTI Fotó: Kovács Tamás

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!