Sport

2012.05.19. 18:07

Tájfutó diákolimpia és kísérő versenyek a Vértesben

Csákvár - Nagyüzem volt szombaton a csákvári sportkombinátban. Közel ezer ember készülődött, hogy az idei tájfutó diákolimpiai döntőben, illetve a Csákvár Kupa tájfutó viadalon megmérettesse magát.

Silye Sándor

A rajt és a befutóhely  környékén sokan sprinteltek, gimnasztikáztak,  amott apróságok fecsegtek izgatottan várva, hogy a rajthoz szólítsák őket. A start pontjától 50-60 méterre kézilabdakapukat fordítottak szembe egymással, azokon térképek sokasága lógott, arról kellett letépni a távnak nekirugaszkodóknak a mindentudó papírt. Az elválasztó szalag mellett piros pólós lányok beszélgettek. Előbb a taszári lányokat szólítottam meg, de mikor meghallották, hogy az újságnak kellene beszélni, szégyenlősen szétrebbentek. Nem úgy a diósgyőri Bartóti Laura, aki készségesen elmondta, hogy szerinte miért szép sport a tájfutás:

- Élvezem az izgalmas erdőben futásokat. Nem, még nem tévedtem el, de volt már olyan eset, hogy kerülnöm kellett. Szeretek futni, jó, hogy közben gondolkoznom kell, és hiszem, hogy az egészségemnek is jót tesz. Nem panaszkodhatok, mert eddig jó néhány versenyt megnyertem már - mondta.

Gyalog Lászlótól, a Magyar Diáksport Szövetség és a Magyar Tájékozódási futó Szövetség felkérésére a versenyt lebonyolító Tabáni Spartacus tájékozódási futó szakosztály vezetőjétől hasonló kérdésre kértem választ, mint Laura esetében: miért szép sport a tájfutás?

- Ugyanazt tudom mondani, mint amit ma mondott az egyik gyerek: az erdőben futni egészen más, mint az atlétikai pályán! Sokkal érdekesebb, változatosabb. Sokan mondják, a mi sportunk nem olyan népszerű, mint az atlétika, de Skandináviában az iskolában tanítják a tájfutást, és az északi államokban nagyon sokan űzik ezt. Amikor Monspart Sarolta világbajnok lett, akkor megnőtt itthon is a népszerűség, de azóta visszaesett az. A mi klubunkban szerencsére nincs olyan hét, hogy ne legyen újabb jelentkezőnk - jelentette ki a vezető.

Arról is érdeklődtem, hogy konkrétan mennyien táj futnak ma Magyarországon?

- Versenyengedélye 2300 főnek van, anélkül mégegyszer ennyien gyakorolják ezt a sportot, úgy kb. 5000 fős a tájfutó társadalmunk.

Mondtam, hogy Székesfehérváron családi sport (lásd Pápai „dinasztia” ) a tájékozódási futás. Ez a jelenség mennyire tapasztalható országszerte?

- Eléggé. Mind a három gyermekem tájfutó, a két kicsi még csak most kezdi, de a feleségem és én is tájékozódási futunk. Általában igaz, hogy a gyerekek szívesen jönnek a szülőkkel, ők a rövidebb távon próbálják ki magukat. És nem lehet elég korán kezdeni, hiszen gyakori, hogy már a 2, 3 évesek is kipróbálják ezt a sportot.

Gyalog László elmondta még, hogy a diákolimpián közel 500 fő startolt, míg a kísérő rendezvényen, a Csákvár Kupa futamain még 300 tájfutó indult. A verseny vasárnap estig tart. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!