Minőségi a munka, de edzőhiány van

2019.11.07. 18:18

Szintet tartott és fejlődött az ARAK

Eshet eső, fújhat a szél, a Regionális Atlétikai Központ soha sem néptelen. Az Alba Regia Atlétikai Klub sportolói az alapozás kemény időszakát élik. Büszkén dolgoznak.

Ferencz Balázs

Mátó Sára (középen) az ARAK egyik kiválósága Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Fotó: NAGY NORBERT

„Miért esik ez az eső?” – kérdezte az égnek dalolva, közben esernyőjét kezében tartva Varga Tamás, az ARAK sprintereinek edzője.

Mellette, a vizes rekortánon rendületlenül süvítettek tanítványai, mert nincs megállás, készülni kell a következő idényre. Hogy az is hasonlóan eredményes legyen, mint az idei vagy a tavalyi volt.

Az ARAK Utánpótlás Akadémia versenyző növendékei összesen 44 országos bajnoki címet szereztek 2019-ben, s emellett számos érmet és helyezést zsebeltek be. Ugyanakkor nemzetközi szinten is egyre sikeresebb az egyesület.

– A 2018-as évi, kiemelkedő szezon után azt mondtuk, hogy nem lesz könnyű megismételni. Kis túlzással sikerült, mert összességében egy-két bajnoki címmel kevesebbet szereztek az ARAK atlétái idén, de a korábbi, öt-hat évvel ezelőtti szinthez képest ismét magasan teljesítettünk – értékelt az ARAK akadémiai vezetője, Tölgyesi Előd. – Gondolhatnánk, hogy akadémia lévén természetes, hogy tartjuk a szintet. De ez nem így van, hiszen sok emberrel foglalkozunk, nem gépekkel. Ehhez szükségeltetik egy megfelelő edzői garnitúra. A létesítmény és az anyagi feltétel továbbra is stabil, azonban az edzői gárda változott. Éppen az jelentette az igazi bravúrt, hogy kevesebb edzővel tudtunk ugyanolyan minőségi szintet hozni, mint tavaly. Ami határozottan örömteli, hogy a nemzetközi színtéren még markánsabban tudtunk előrelépni. Az utánpótlás kontinentális viadalokon mindegyik szakágban tudtunk indítani atlétát, ráadásul idősebb korban egyre jobb helyezéseket érnek el a versenyzőink.

Mohai Regina EYOF-on versenyzett, az U20-as Eb-n szerepelt hat fiatal, akik közül hárman döntőben indulhattak: Endrész Klaudia távolugrásban 10. lett a kontinensviadalon, Takács Boglárka a legjobb nyolc között futott 100 méteren, míg Mátó Sára 400 gáton ezüst­érmes lett. Az idősebbek egyre többet szerepelnek felnőtt válogatott viadalokon, Pásztor Bence, Siskó Zsófia, Takács Bogi, Szabó Dániel, Mátó Sára a csapat-Eb-n is jól teljesítettek.

Mátó Sára (középen) az ARAK egyik kiválósága
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

– Az előrelépés nem a képességek oldalán mutatkozik, hiszen a tervezett edzésmunka alapján tudjuk, mire számíthatunk. Viszont nélkülözhetetlen az élsportban az, hogy a versenyző a kellő pillanatban hozza ki magából a maximumot. Papírforma volt, hogy Mátó Sára például dobogóra áll az Eb-n, de hogy ezt egyéni csúccsal, U23-as országos rekorddal valósította meg, az nagyon nagy produktum volt. A fiatalokra is szívesen gondolok vissza, mert nem hittem volna, hogy idén is ennyi versenyzőt adunk a serdülő válogatottnak.

Blaumann Marcell, Mészáros Balázs, Tatai Zalán egyéniben és váltóban is válogatottak lettek, s helyt is álltak, hozták az eredményeket – mondta Tölgyesi.

A rúdugró-edző, Skoumal Péter Katarba költözését megérezték. A szakemberhiány azt eredményezte, hogy gyakorlatilag megszűnik a rúdugró szakág az ARAK-nál. Ezért még nem tisztázott, hogy a magyar bajnok Siskó Zsófia arakosként vagy más egyesület színeiben folytatja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában