Sport

2016.02.14. 19:56

Szétlőtték az olimpiai álmokat

Budapest – A magyar jégkorong válogatott a budapesti Olimpiai Selejtező Torna döntőjét vívta Lengyelország ellen.

Ferencz Balázs

Ez nem lesz olyan sima, mint az eddigiek. A magyar jégkorong válogatott szövetségi kapitánya, Rich Chernomaz is mintha kissé idegesebben hangolt volna a lengyelek elleni, továbbjutásról döntő utolsó mérkőzésre, maga elé meredve levegőzött a Papp László Aréna egyik bejárata mellett. A falakon belül újabb hokiünnepre gyülekezett a nagyérdemű, de például a magyar jégkorong halhatatlanjai közé beválasztott sportriporter, Török László nem volt annyira bizakodó, 50 százaléknyi esélyt látott a magyar együttes győzelmére.

Nem is volt könnyű helyzetben a magyar válogatott, hiszen az észtek elleni meccs végén Szirányinak beszakadt egy szalag a jobb térdében, testvére mellett Vas Jánosnak is védőt kellett játszania...

A hátvédek dolgát rögtön az első támadásban megkönnyíthette volna a publikum egyik legnagyobb kedvence, Sofron István, aki már 31. másodpercben ziccerben lépett ki, szólója végén azonban nagy vetődéssel védett a melegítés során is ihletett formában hárító Odrobny-kapus. Lendületesen kezdett a válogatott, a 3. percben Benk András kapta a korongot az alapvonal mellől, egyből lőtt, de Odrobny megint a helyén volt. Aztán nem sokkal később Kovács Csaba lopott korongot a lengyel harmadon belül, jól cselezgetett, majd éles szögből lőtt, de a pakk elsuhant keresztbe a kapuvas és a kapus között. Egy ügyesen kivédekezett magyar emberfór után lengyelek is éledeztek, Krucek távoli löketénél Rajnának kellett a feje fölé kapnia a lepkéssel. A 11. percben Bartalis került helyzetbe, a kapuval szemben okosan emelt, de célt tévesztett. A periódus végéig küzdött a magyar csapat, de hiányzott az átütő erő. Ráadásul Gőz is megsérült, variálni kellett a játékon, s a lengyelek ezt használhatták ki, sokkal élénkebb hokit játszottak. Így is akadtak magyar lehetőségek, Nagy Gergő egy lengyel védővel a nyakán a kapust találta el, majd Kiss Dániel fonákkal suhintott kapura, Odrobny szorította a mellvédőjére a pakkot. Aztán Rajna dolgos pillanatai jöttek, többször is megmozgatták a lengyelek. Határozottan veszélyesebbé vált a piros-fehérek játéka, már-már domináltak a lengyelek, Chmielewski lövését is védenie kellett Rajna Mikinek. Aztán a 31. percben Benk András elé került a korong, egy kis igazítás után célba vette a jobb sarkot, de a kapus odaért. A harmad hajárja előtt Bepierszcz középről, fonákkal húzott a ketrec felé, Rajna nagyot védett. Egy kivédekezett emberhátrány után ismét sokat dolgoztak a magyar támadók, sikertelenül.

Érezni lehetett: aki betalál, győztes gólt ünnepelhet, így óriási súlya volt minden egyes lövésnek. Keserves küzdelem folyt a jégen, a kapusok lehúzták a rolót.  4 és fél perccel a vége előtt emberelőnyben terelgette a korongot a lengyel csapat, és Lopuski bődületes lövését elképesztő bravúrral védte Rajna. Másfél perc volt hátra, Sofron lőtte el a kapus mamutját ígéretes helyzetben. Nem született döntés 60 perc alatt, s az ötperces hosszabbítás alatt sem, így a szétlövéseken múlt, melyik csapat léphet közelebb a 2018-as pjongcsangi olimpiához. Vas M., Sarauer és Banham is kihagyta a büntetőt, Zapala azonban belőtte, s ez elég volt a lengyel továbbjutáshoz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!