Sport

2013.06.25. 18:35

Szerdán kezdődik Debrecenben az úszó ob, megyei résztvevőkkel

Szerdán megkezdődik az úszók idei országos bajnoksága Debrecenben. Fejér megyét három egyesület képviseli: a Hullám 91, a Delfin SE és a Dunaferr.

Gallai Péter

A Dunaferr-DVSI szakosztályából hatan szerepelnek a debreceni seregszemlén, a fiúk közül a két  londoni olimpikonnak, Balog Gábornak és Takács Krisztiánnak már van világbajnoki A-szintideje. Azaz ők nyugodtan várhatják a viadalt, s rajtuk kívül Keresztes Mátyás, Vízkeleti Péter, Balogh Zsolt és Szabó Attila képviseli majd a dunaújvárosi  egyesületet. A  küldöttség tagjai  huszonnégy egyéni számban állnak rajthoz, emellett három váltóban is elindulnak, utóbbiakban sem esélytelenül. A legtöbb nevezése Balog Gábornak van, aki nyolc számban  méreti meg magát, fő erőssége, a hát mellett gyorson és pillangón is.

A Dunaferr-DVSI küldöttsége: Kovács József edző (balra), Vízkeleti Péter, Keresztes Mátyás, Balog Gábor, Takács Krisztián, Szabó Attila, Balogh Zsolt, Bene Vera szakosztályvezető, edző (Fotó: Vohlmann György)

Az előzetes elvárásokról Bene Vera szakosztályvezetőt -  aki egyébként edzői teendőket is ellát - kérdeztük:

- Remélem, a tavalyi eredményeinket meg tudjuk ismételni, amikor az aranyérmek mellett   több dobogós helyezést is elértek  úszóink. Medálokat és bajnoki címet, címeket most is  elsősorban Balogtól és Takácstól várunk, de a ma úszó 4x100-as gyorsváltónk is  esélyes a győzelemre. Persze, a mezőny erős lesz, s mivel nyílt vb-kvalifikációs versenyről van szó,  nem csak a hazai riválisok ellen kell szerepelni. Több külföldi versenyző mellett itt lesz például a kétszáz pillangó dél-afrikai olimpiai bajnoka is.  Két élversenyzőnk felkészülése ideális volt, hazai és külföldi edzőtáborokban és versenyeken is jártak. A hátúszó  Balog azért szerepel ennyi számban, hogy sorozatterhelést kapjon, mert ez a verseny is egy felkészülési állomás számára a világbajnokság előtt.  Egyéni számokban Szabó Attila és Vízkeleti Péter az,  akik szintén esélyesek a döntőre. Fontos a klub számára a jó szereplés,   szeretnénk  az egyesületi pontversenyben minél előrébb zárni.

A székesfehérvári Hullám 91 UVE csapata 7 versenyzővel képviselteti magát a magyar bajnoki erőpróbán.  Nézzük ki, melyik számban versenyez, és mit vár tőle Sárdi Ákos vezető? Balogh Nikolett 100 m pillangó, 50 m gyors, 50 m hátúszás -  a legjobb egyéni eredménye elérése, megjavítása. Winkler Máté 200 m hát, szintén az egyéni csúcs, amivel döntős lehet. Gubics Máté 100 m gyors, döntőbe jutás, de a dobogós hely is lehetséges. Szeretnék, ha az ifi Európa-bajnokság szintidejét megúszná annak ellenére, hogy az Eb nevezés már lezárult.  Sárdi Levente 50 és 200 mellúszásban szintén a döntőbe kerülhet. Halmai Petrától 200 m háton egyéni csúcsot várnak döntővel, 50 m háton kis szerencsével a dobogóra is felállhat. Janik Dorottya:  200 m mellúszásban a döntőbe jutást várják tőle. A klub legnagyobb sztárja, Sebestyén Dalma 100 m mellúszásban és 200 m vegyes úszásban indul, a dobogó várásával. A női vegyesváltótól (Halmai  hát, Janik  mellúszás, Sebestyén  pillangó, Balogh  gyors) az ifi ob-hez hasonló szereplést várnak.

- Ha három medált  nyerünk most a bajnokságban, az már egyesületi csúcs lenne. Csak két napot versenyzünk, Sebestyén készül az ifi Eb-re, majd a vb-re. A többiekre még a vidék-bajnokság vár  - mondta a szakvezető.

A szintén fehérvári Delfin SE korosztályváltás után van, Kiss Adél kivételével ifjú csapattal indulnak. A tapasztalat szerzése, és a jó idők elérése a cél. Fekete Ferenc két hete korosztályos országos csúcsot úszott, Dániel András szakvezető azt várja tőle, hogy tovább javítja azt. Kiss Adél (100, 400 m gyors, 100m pillangó, 200 m vegyes), Csanádi Zsombor (100, 200 m hát, 200 m vegyes, 200 m gyors, 50 m hát), Fekete Ferenc (200 m vegyes, 50, 100 m gyors, 50, 100 m pillangó), Fekete Kristóf (50, 100 m mellúszás, 50, 100 m gyors, 100 m hát, 200 m vegyes),   Horváth Márton (50 m mell),  Kotnyek Bettina (50, 100, 200 m mellúszás) versenyez.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!