Sport

2012.01.28. 11:56

Szerb mesterhármas - siker kézilabdában, vízilabdában, teniszben

Belgrád - Örömmámorban úszik a szerb főváros, a belgrádiak hajnalig ünnepeltek, a város központjában zászlókat lengető fiatalok énekelve dicsőítették az Európa-bajnokságon döntőbe jutott szerb férfi kézilabdázókat.

MTI

Noha a szerb rendőrség 23 személyt előállított, a horvátok elleni, péntek esti elődöntő idején és azt követően sem történtek komolyabb incidensek Belgrádban.
   
Három döntőt harcolt ki egyébként magának Szerbia pénteken: a kézilabda-válogatott mellett - amely vasárnap a dánokkal csap össze az aranyéremért - a vízilabdacsapat és a teniszező Novak Djokovic is fináléba jutott saját tornáján.

 


   
A "csillagok állása" Eindhovenben is a szerbeknek kedvezett: a vízilabda Európa-bajnokság férfi viadalán, a pénteki elődöntőben Szerbia négy góllal nyert a világbajnoki címvédő olasz együttes ellen. Az aranyéremért azzal a Montenegróval mérkőzik meg, amelytől - ugyancsak pénteken este - a magyar férfi vízilabda-válogatott, hosszabbításban 14-13-ra kapott ki.
   
A Dél Keresztje alatt, Melbourne-ben is a szerbeknek állt a zászló: az ausztrál nyílt teniszbajnokság férfi egyesének pénteki elődöntőjében a címvédő Novak Djokovic elképesztően nagy csatában nyert a brit Andy Murray ellen és a vasárnapi döntőben a spanyol Rafael Nadallal mérkőzik.

 


   
"Emberek, ne ébresszetek fel bennünket ebből a csodálatos álomból" - summázta a szerb sportolók győzelmét a Sport című belgrádi lap, amely még a szerb államiság megteremtőjeként tisztelt, a XI. században élt dinasztiaalapító Szent Száva emlékét is megidézte (pénteken, Szent Száva napján a tanítás is szünetelt Szerbiában), "történelminek" nevezve Szerbia menetelését a hármas csúcs felé.
   
"Bocs, fiúk (ez a horvátoknak szólt) sietünk az aranyért" - írja a Press című belgrádi újság, majd Veselin Vukovic a kézilabdázók szövetségi kapitányának szavait idézi: "Nincs megállás, hajtunk a csúcsra!".
   
"Horvátország is elesett" - írja a Danas című napilap, a Vecernje novosti című újság pedig így buzdítja vasárnapra a kézilabdázókat: "Fel a balkonra, ha belehalunk is". A Politika napilap ugyancsak "egy álom beteljesüléséről" cikkezik.
   
A belgrádi sajtó Darko Stanic szerb kapuvédő teljesítményét emeli ki elsősorban, aki "orkánként adott kapujából hátszelet a csapatnak" - mint azt a Sport című szaklap írja. A lap sportkommentátora egyenesen azt állapította meg, hogy Darko Stanic az egész "kézilabdatorna bajnoka". A 20 ezres közönség biztatását is méltatja Dragan Skrbic azzal, hogy szerinte az Aréna sportcsarnok közönségének köszönhetően a "szerb csapat valósággal szárnyalt".

 


   
Veselin Vukovic szövetségi kapitány igyekezett reálisan fogalmazni: "A horvát csapatnak egyáltalán nem volt könnyű a helyzete 20 ezer vérmes szerb szurkoló előtt megmérkőznie. Tudtuk, hogy le fogjuk győzni, csak azt nem, hogy mikor kényszerül térdre. Rosszul kezdtünk, ám a második félidőben felmutatott játékunk a legjobb volt ezen a tornán" - mondta Vukovic. A dánokkal szemben sorra kerülő vasárnapi döntőről szólva aggodalmának adott hangot a csapat erőnléte miatt, és mint hozzátette: "az is kérdés mennyire sikerül pszichikailag helyre billeni".
   
A zágrábi sajtó szerint a horvát csapat játéka "a második félidőben szétesett". Slavko Goluza, horvát szövetségi kapitány természetesen csalódottan nyugtázta válogatottjának vereségét és ezért elsősorban a saját térfelén keresi a hibákat. "Az első félidőben megvolt az esélyünk rá, hogy háromgólos előnnyel elhúzzunk. Sok hibát követtünk el és nem úgy hagytuk el a pályát, hogy térdig +véresre verekedtük+ volna magunkat" - összegezte a horvát csapat játékát a szövetségi kapitány.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!