Sport

2017.04.14. 15:40

Végh Tibor sikeres pályafutása - szomorú búcsúval

Végh Tibor hátvéd a Videoton SC labdarúgócsapatának kiválósága volt.

Silye Sándor

Mert: 419 alkalommal öltötte magára az NB I-ben a Vidi szerelését, szerzett egy magyar bajnoki ezüstöt, 2 bronzérmet, egy Magyar Népköztársasági Kupa-ezüstöt. De a koronát a pályájára az UEFA Kupa-ezüsttel tette fel. Bánatára bajnoki aranyat nem nyert.

- Felemás érzésem van, mert a sok siker mellett ez lett volna a csúcs. De nem panaszkodhatom, voltam serdülő-, ifi-, utánpótlás-válogatott, csak a bajnoki cím hiányzik.

Végh Tibi többségében csak a szép dolgokra emlékezhet a múltból

Tibor volt felnőtt válogatott is, mégpedig egyszer. De:

- Ez volt a csúcspont a számomra! A Hollandia elleni Európa-bajnoki selejtezőn léptem pályára csereként Sallai helyet. Verebes József szövetségi kapitány hívott be a nemzeti csapat keretébe.

A külföldi vendégszereplés is megadatott a kemény, de intelligens futballt játszó hátvédnek. De ez mégsem volt az igazi:

- Amikor aktív voltam, akkor még csak néhányan mehettek ki külföldre, amikor meg már szabad volt a pálya, akkor benne voltam a korban, így nem mentem. Ausztriában jó néhány évig még folytattam, igaz, csak alacsonyabb osztályban.

A Kaszás-féle legendás csapatnak is tagja volt a kiváló játékos. Akkor meg a rendezők babráltak ki vele.

- Éppen a napokban gondoltam én is arra, hogy ha abban a bajnoki évben bármilyen korábbi vagy későbbi kiírás szerint rendezik meg a bajnokságot, simán elsők lettünk volna. Csakhogy akkor a mérkőzések után tizen-egyeseket kellett rúgni, és a sok meccsből csak egyet nyertünk meg így, és odalett a bajnoki aranyérmünk. Pedig sok remek rúgótechnikájú labdarúgónk volt.

Gyerekként Tibor aligha hátvéd akart lenni. Miért is?

- Csatárként gólokat akartam lőni. Az élet másképp akarta, ifimérkőzésen egy beadásra előre vetődve gólt fejeltem, az ellenfél kapusa meg kijött és szinte agyon-ütött. Ettől kezdve féltem, és úgy döntöttem, inkább hátul ijesztgetem az ellenfeleket, mintsem engem faragjanak.

Jött a befejezés. Nem szokványosan.

- Volt egy afférom Petry Zsolttal, emiatt el kellett válnom a feleségemtől. Brávácz Ottó közölte, öreg vagyok, nekem kell mennem, Petry marad. Ez teljesen letaglózott, hiszen végig a Videoton játékosa voltam, mindent megtettem a klubért. Azóta sem érdeklődött senki sem felőlem a Viditől... Elmentem Ausztriába, megnősültem, Sopronban élünk, teszem a dolgom. De a befejezés fájó volt!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!