LEN-díj

2019.02.15. 10:45

Rasovszkyt választották a legjobb nyíltvízi úszónak

Rasovszky Kristófot választották 2018 legjobb nyíltvízi úszójának a vizes sportokat tömörítő európai szövetség, a LEN szavazásán.

Hungary's Kristof Rasovszky celebrates gold in the men's 25km open water swimming at Loch Lomond, northwest of Glasgow, on August 12, 2018 during the 2018 European Championships. (Photo by FRANCOIS XAVIER MARIT / AFP)

Forrás: AFP

Fotó: Francois Xavier Marit

A szervezet pénteki tájékoztatása szerint a voksoláson a nemzeti szövetségek és az egyes LEN bizottságok tagjai szavazhattak a legjobbakra. A női úszók között 2013 és 2016 között sorozatban négyszer győztes Hosszú Katinka a második lett a svéd Sarah Sjöström mögött.

A 21 éves Rasovszky – aki a LEN Awards-szavazások 2008 óta íródó történetében első magyar férfi nyíltvízi úszó győztes – a glasgow-i Európa-bajnokságon két arany- és egy ezüstérmet nyert.

Rasovszky a szavazatok 47 százalékát bezsebelve diadalmaskodott legnagyobb riválisa, Ferry Weertman előtt,

aki 40 százalékot kapott. Glasgow-ban a holland rutinosabb benyúlásával, mindössze négy századmásodperccel megelőzte a veszprémiek versenyzőjét 10 kilométeren, de

Rasovszky így is egyedülálló eredményt ért el azzal, hogy 5 és 25 kilométeren győzött, azaz a nyíltvízi Eb-k történetében a férfiaknál elsőként tudott mindhárom egyéni számban érmet szerezni.

Emellett négyből négy viadalon nyert a LEN Európa Kupa-sorozatban, míg a világkupa-összetettben negyedik lett.

Rasovszky Kristóf színvonalas társaságba került, hiszen Hosszú Katinkán kívül korábban olyan magyar sportolók kapták meg a LEN díját, mint Biros Péter (2008, vízilabda), Risztov Éva (2012, nyíltvízi úszás), Varga Dénes (2013, vízilabda) és Cseh László (2015, úszás).

„Nagyon boldog vagyok, ez egy igazi örömhír így az év első nyíltvízi versenye előtt” – mondta Rasovszky Kristóf, aki szombaton kezdi a szezont a dohai világkupán.

„Nagyon megtisztelő ez az elismerés, főleg, hogy Ferryt is sikerült megelőzni szoros versenyben, ami úgy látszik, mind a vízben mind a parton komoly feladat.

Ez egy újabb skalp azon címek között, amelyeket meg lehet szerezni egy évben. A cél most az, hogy a még meg nem szerzetteket is begyűjtsem a folytatásban.”

Borítókép: Rasovszky miután megnyerte a a nyíltvízi úszók 25 km-es számát a glasgow-i úszó Európa-bajnokságon 2018. augusztus 12-én

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában