Sport

2016.01.06. 19:29

Rájátszás és vizsgaidőszak

Székesfehérvár – A magyar U20-as jégkorong válogatott megnyerte a litvániai Divízió II/A világbajnokságot, amiből a fehérvári fiatalok is kivették a részüket.

Szupkai Gábor

Vokla Roland és Szaller Márk nem csak ennek a korosztályos válogatottnak, hanem a Mol Ligában szereplő Fehérvár AV19-nek is alapemberei. Sőt utóbbi már az EBEL-ben is megmutathatta magát.

– A világbajnokság eredményeit nézve, kívülről könnyűnek tűnhetett ez a divízió, de a megoldás abban rejlett, hogy nagyon egyben voltunk. A hollandok ellen volt egy megmagyarázhatatlan hiba a védekezésben, de ezen is túllendültünk gyorsan. Személy szerint nagyon élveztem, remek két hét volt a felkészüléssel együtt – mondta Vokla Roland. Abban mindkét játékos egyetért, hogy valóban nem ez a divízió volt a megfelelő hely a válogatottnak. Ám ők is részesei voltak az egy évvel korábbi dunaújvárosi világbajnokságon a kiesésnek, de még így sem értik hogyan történhetett.

Vokla Roland (a kép jobb szélén) az idei szezonban kihagyhatatlan lett a Mol Liga mérkőzéseken Fotó: Molnár Artúr

– Nem úgy jött ki a lépés, de teljesen értetlenül állunk azóta is. Ugyanaz az edző mint most, szinte az egész edzői stáb is változatlan. Ezt közösen megfőztük, és meg is ittuk a levét, mert ezzel elpazaroltunk egy évet. Főleg, hogy sokunknak ez volt az utolsó korosztályos világbajnokságunk. De reméljük évek múlva revansot vehetünk majd felnőtt szinten. Erre úgy érzem reális esélyünk van. Abból kiindulva, hogy Erdély Csanád , aki szintén 1996-os születésű, már ott volt a krakkói világbajnokságon, egyáltalán nem látom lehetetlennek.– nyilatkozza magabiztosan Szaller Márk.

Önbizalomban tehát nincs hiány, bár azzal Vokla Roland is tisztában van, hogy fejlődni kell, ám ezért mindent meg is tesz.– A képességeimmel nincsenek bajok, fizikálisan kell sokat fejlődnöm. A Mol Liga ebben rengeteget segít, sokat erősödtem. Nagyon jó, hogy ilyen fiatalon már a felnőttek között játszhatunk és tanulhatunk. Ráadásul kettőjük közül Szaller Márk már EBEL tapasztalattal is rendelkezik, ő már saját bőrén érezhette mekkora minőségi különbség van a két liga között.

– Mindenben erősebb, az tényleg egy teljesen más osztály. Ami különbség egy U18 és U20 világbajnokság között van, az itt hatványozottan igaz. Az EBEL-ben a sebesség, gondolkodás, passzok erőssége minden egy magasabb szint. Amint a korong hozzád kerül, rögtön rádrepülnek, nincs időd semmire. Itt a legegyszerűbb játék a legjobb. Jelentősen több az ütközés és a fizikai kontakt. Ami pedig a legfontosabb, a technikai képzettség, hiszen itt olyan játékosok is vannak, akik az NHL-ben is jégre léptek. Óriási érzés, amikor húszévesen, ilyen játékosokkal állok szemben, ott van tőlem pár centiméterre, és tudom, másodpercek múlva ellene fogok küzdeni. Rögtön azt érzed, hogy bármit elérhetsz, kézzel fogható közelségbe kerül minden álmod. A Mol Ligában is közeledik az alapszakasz vége, a Fehérvár AV19 magabiztosan álla harmadik helyen, ám a fiatalok,Tyler Dietrich mentalitását átvéve, merészebb álmokat szövögetnek.

– Nagyon jó kis csapat van most Fehérváron. Voltak ugyan hullámvölgyek, néha jobban ment, de most a MAC elleni dupla pofon után a csapat ismét helyes útra lépett, most négy mérkőzést nyertünk sorozatban, nagyon várjuk már a rájátszást – mondta Vokla Roland. Csapattársa, Szaller Márk, gondolatai azonban nem csak ekörül forognak.– Most nem régen kezdődött a vizsgaidőszak, már várom a végét, de a rájátszást sokkal jobban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!