Sport

2015.09.10. 16:59

Rácz Lajos rendkívül gazdag pályafutása után lassan átadja a helyét

Székesfehérvár - Látogatást tettünk a Honvéd-Szondi-Karsai Alba birkózóinál, akik szorgalmasan gyűrték a szőnyeget, láthattuk a tehetségeket, és megosztotta velünk terveit Rácz Lajos.

Káldor András

Bár javában zajlik a birkózó világbajnokság Las Vegasban, és ezúttal nem a magyar versenyzők sikereitől hangos a sajtó. Székesfehérváron viszont csend, nyugalom, és családias légkör fogadja a tudósítót a Tombor István Sportcentrumban, a Honvéd Szondi-Karsai Alba birkózószakosztályának edzésén.

Az örökifjú Rácz Lajos mesteredző 63 esztendősen is ugyanolyan lendülettel, szívvel vezeti a foglalkozásokat heti rendszerességgel, mint versenyző korában, amikor dicsőséget, ezüst és aranyérmet szerzett az országnak, szeretett klubjának, és városának a moszkvai olimpián, és a San Diego-i világbajnokságon.

A szigorú beléptetésen átesve, és belépve a birkózószőnyegek birodalmába, két termetes fiatalember veselkedik egymásnak, az egyik oldalon a klub büszkesége Csordás Dávid, vele szemben pedig az inkább rögbis körökből jól ismert Madarász Viktor, akit többek között sportágában 2003-ban az év játékosának választottak. Rácz Lajos természetesen kommentálja a szőnyegen történteket, de közben több eddig nem ismert információval is szolgál Csordásról. – Némi mozgáskoordinációs problémája volt korábban, és számára a birkózás óriási segítséget jelentett, nagy öröm számunkra, hogy itt tart. Sokat jelent neki a sport, itt van már nálunk tíz éve, sokat változott, előnyére. Persze ezen kívül rendkívül eredményes is – tudtuk meg.

A Szondi SE birkózóinak mestere Rácz Lajos – keze alatt számtalan tehetség bontogatja szárnyait (Fotó: Molnár Artúr)

A klub kifejezetten az utánpótlás nevelésre szakosodott, 18-21 éves korukig vannak itt a versenyzők.

– Úgy érzem, hogy azok a lehetőségek, amelyek adva vannak, megpróbáljuk maximálisan kihasználni. Nem egyszerű meggyőzni a gyerekeket arról, hogy jöjjenek sportolni, ráadásul egy olyan sportágat, amely valamilyen fokon nehéz. Igyekszünk azonban játékosan megszerettetni velük Gurubi Lajos kollégámmal. Aki pedig megszereti, az örök életébe szerelmes lesz bele – hangsúlyozta. Kétségtelenül Rácz Lajos a birkózás világában egy „intézmény”, neve, szakmai múltja garanciát jelent. – Csak sikerült eddig mindig megtöltenünk a termet, valószínűleg ez igaz lehet, de a kollégáim és segítőim is mindent megtesznek azért, hogy a birkózás szeretetét beleplántáljuk a gyerekekbe.

És jönnek is az eredmények, hiszen alig telik el olyan hétvége, hogy ne vennének részt a szondis versenyzők valamilyen megmérettetésen szerte az országban. A diákolimpiákon is rendre bizonyítanak a Rácz-tanítványok. – A birkózás leginkább fejben dől el. A birkózó nem lehet buta, és rossz tanuló, mert az erőn kívül szüksége van a fejére, ott meg kell oldani mindent, és gyorsabban, mint az ellenfele. Nem véletlen, hogy Csordás Dávid nyolcszoros magyar bajnok, diákolimpia bajnok, és az iskolája egyik legjobb tanulója – mondta.

Közben a szőnyegeken ádáz harc folyik, a kicsik hárman-négyen próbálják, két vállra fektetni Csordást, és ahogy a mitológiából ismerjük, Dávid (ok) legyőzi(k) Góliátot, aki a sors fintora révén mégiscsak Dávid

– Érdemes ezekkel a gyerekekkel foglalkozni, mert, ha látunk egy olyan mozdulatot, amit előtte megmutattunk, és megtanulta, és netán küzdelemben is megcsinálja, annál nagyobb öröm nincs! – mondat kissé meghatottan a szakember. Azt halkan árulja el, hogy lassan a háttérbe vonul, hiszen 53 éve jegyezte el magát a sportággal. – Várom, hogy jöjjenek a fiatalok, és vegyék át a stafétabotot, dolgozzanak ők. Kell egy friss szél, egy új gondolat, egy más egyéniség. Gurubi Lajossal mi idén el fogunk búcsúzni a napi munkától. Bevallom, hogy a családomnak is szüksége van rám!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!