Sport

2016.07.05. 17:35

Professzionális felkészítés

Bajnok lett az Újpesttel, dolgozott a Videotonnál, ténykedett szövetségi kapitányként. Az Eb-t érdeklődve szemléli, s a németek végső győzelmét várja.

Horog László

Az utóbbi években klubmenedzserként dolgozik, továbbá tévés szakkommentátorként bukkan fel a képernyőn a futballmeccsek közvetítése során. Az egykori siker-edző, majd klubvezetőként is többször bizonyító Várhidi Péter szerint a mieink szereplése professzionális volt az Európa-bajnokságon.

- Milyennek ítéli a torna átlagos színvonalát?

- Vannak kimondottan jó meccsek és kevésbé jók, hasonlóan a korábbi seregszemlékhez. Ahogy közeledünk a végjátékhoz, úgy lesz egyre kevesebb a látványos mérkőzés, a csapatok a biztonságra törekszenek. Mindenki tud keresztbe focizni, ezalatt azt értem, hogy próbálják szűken tartani, lezárni a területeket, ne legyenek átjátszhatóak. Különösebb szakmai újdonságot nem láttam, az izlandiak alkalmaztak a védekezésben új elemeket, igaz, jól zártuk a területeket mi is.

Várhidi Péter Németország labdarúgó válogatottját tartja esélyesnek a végső győzelemre Fotó: A szerző

- A magyarok magabiztosan léptek tovább a csoportból. Számított erre?

- Igen, bár hozzáteszem, én nem az osztrákok, hanem Izland ellen kalkuláltam a győzelmet. Az első meccset sikerült megnyerni, a második döntetlent hozott, majd a harmadik, portugálok ellen számoltam a döntetlennel, erre rá is szolgáltunk. Amikor kiderült, hogy az eredmény jó Portugáliának is, nyilvánvaló volt, hogy nem fognak kockáztatni. Mint ahogy mi sem. Storck kapitány felkészítése nagyon jól sikerült, okosan átlátta, hogy heteken át nem lehet topformában futballozni, a torna elejére időzített. Vannak nagyon erős válogatottak, akik a viadal végére jutnak el a csúcsteljesítményig, mi erre nem készülhettünk. Nekünk az első meccseken kellett hoznunk a legjobb formát, ami össze is jött. Az egység döntő volt, a fiúk nagyon küzdöttek egymásért. A miénk jó csapat, de nem kiugró képességű társaság, az erőnk a szervezettségben rejlett. Storck jó érzékkel válogatott húsz, hasonló képességű játékost, ha valaki kiesett, a helyére lépő jól tudta pótolni. S ami még fontos volt, a szakvezető - a kontinensen egyedülálló módon - el tudta érni a hazai szövetség vezetőinél, hogy a torna előtt másfél hónappal, április 30-án véget ért a bajnokság, bőven jutott idő a felkészülésre, a külföldi edzőtáborozásokra.

- Ez volt a sikerek kulcsa?

- Nem, ez kevés lett volna. Lényeges volt, hogy a tréner, túl azon, hogy kiválóan felkészítette a fiúkat, a meccseken is jókat húzott, logikus cseréket eszközölt. Úgy gondolom, ami szakmai munkát igényel egy-egy mérkőzésen, azt a tréner mindig hozzátette. A belgák sajnos jobbak voltak, úgy futottak át a középpályán, ahogy akartak. Az angolok ellen több esélyünk lett volna a nyolcaddöntőben, de sajnos a belgákat kaptuk. A szigetországiak is gyorsak, dinamikusak, de technikailag kevesebbet tudnak, mint a belgák. Az izlandiak - akik nem jobbak nálunk - ki is verték őket.

- A mieink közül egyénileg kivel volt elégedett?

- Nem lehet panasz senkire. Gera 37 évesen a várakozás felett teljesített végig, továbbá Szalai sokkal jobb volt, mint a selejtezőkön, az osztrákok ellen szerzett gólja láthatóan feldobta. Én Stieber Zoltánt kimondottan hiányoltam, rá több szerepet osztottam volna. Az osztrákok ellen remekül szállt be, fontos gólt lőtt, vártam, hogy a folytatásban kap még feladatokat. Persze, a kapitány szíve joga eldönteni, kit szerepeltet.

- Melyik gárda okozott csalódást?

- Az angolról már ejtettem szót, valamint sokkal többet vártam a csoportküzdelmek során végig remeklő, szintén első helyen, magabiztosan Eb-re jutó, szomszédos osztrákoktól is. Minden jel arra mutat, ezen két csapatnál elrontották a felkészülést.

- Következnek az elődöntők. Mire számít?

- Szép futballra már nem, nagy a tét, tehát mindent fe-lülír az eredményesség. Taktikus, óvatos foci következik. Úgy gondolom, a németek az olaszok legyőzésével a nehezén túljutottak, bár a franciák magabiztosak voltak az izlandiak ellen, a németek jobbak. Többet tudnak a futballról, szerintem ők nyerik az Eb-t. A másik ágon Wales játéka nagy meglepetés, rendkívül szervezettek. Meglehetősen egysíkú a focijuk, de rendkívül célravezető. A portugálok, bár egyáltalán nem játszanak jól, szerencsével és döntetlenekkel mégis elődöntősök. A védekezésük nagyon gyenge, de elől néhány villanás elég nekik a gólhoz. A Wales-Portugália derbin az fog dönteni, hogy a két világsztár közül Gareth Bale vagy Cristiano Ronaldo fog ki jobb napot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!