Sport

2009.08.04. 02:29

Pályán volt a jövő - ifjú kajak-kenusok lapátoltak

Sukoró - A kölyök- és serdülő-korosztály kajak-kenu országos bajnokságát rendezték meg az Északi-evezőspályán. A vízen állandóan lapátoltak a fiatalok, de a parton sem volt megállás...

Silye Sándor

Két napig sátorvárossá alakult az Északi-pálya és környéke. A VVSI hajótárolói előtt állandóan cserélődtek a hajók, az emberek, a többi területen gépkocsik és kajakok, kenuk sorjáztak egymás hegyén, hátán. A víz mellett is sátrak álltak sorban, itt a Kőrös kajak egylet tagjai, amott a győriek hűsöltek a sátor álmosító melegében. A vízben a hajók, egyesek, párosok, négyesek rótták a hosszakat le és fel, a távnak (500, 1000, 2000, 4000 méter) megfelelően. Néha egy-egy, a saját futamát letudott versenyző bátortalanul alámerült a vízben, rögtön rá is dörrentek a magasból, zengtek a "kifelé, balesetveszély!" figyelmeztető hangfoszlányok. A parton kerékpárral követték tanítványaikat a mesterek, kintről ordibálva be tanácsaikat, utasításaikat. Nagy kérdés, hogy mennyi jutott el ezekből a vízen levőkhöz? Akiknek nem jutott kerékpár, azok rohanva rótták az ezerméteres távot. Naponta többször. Most az edzők edződtek, egy nap több 10 kilométerre tehető volt a megtett táv. Valaki a nevemen szólít, nicsak, Pécsi Mónika, a korábbi idők fehérvári öttusa Európa-bajnoka, jelenleg a Szomor-gyerekek anyjaként volt jelen, nem kímélve hangszálait.

- Az öttusa is csodálatos sportág, nagyon sok szépet köszönhetek neki. De amíg a gyerekek nem kezdtek kajakozni, nem is tudtam, hogy létezik ekkora forgatag, mint ami itt, és valamennyi utánpótlás-viadalon látható. A versenyzők létszáma is legalább 2 ezer, a parton pedig ennél is többen nyüzsögnek - lelkesedett a bajnokanyuka.

A VVSI csapatának éppen vízen nem levő tagjai, és a hozzátartozók egy kupacban a parton, élükön Harmat Orsolya, a kajak-kenu szakosztály vezetőedzője.

- Tíz érmet szereztünk, és sok pontszerző versenyzőnk is volt a hét végén. Petkó András két számban is nyert, és mivel ez válogató volt, kijutott a Csehországban megrendezendő EORV-versenyre, megérdemelten lett olimpiai reménység. Női serdülő négyesünk is dicséretet érdemelt, miként a gyermek korcsoportú fiú négyes is, nagy mezőnyben lettek másodikok. A hét végén lesz az ifjúsági és junior bajnokság, érmekkel akarjuk jelezni erőnket - jelentette ki a szakvezető.

Természetesen nem lehet verseny a Velencei-tavon Angyal Zoltán, korábbi szövetségi kapitány nélkül.

- Ez nem véletlen, hiszen tavasztól télig Velencén élek. És soha nem feledem, hogy valamikor a gyerekek edzőjeként kezdtem a pályámat, Csipes Ferenc és Hódosi Sándor nálam kezdte, s lett belőlük később olimpiai bajnok - mondta az exkapitány.

A VVSI 3 arany-, 4 ezüst- és 3 bronzérmet szerzett. A hazaiak eredményei az alábbiak: Győztesek: Petkó András C-1 férfi serdülő VI. kcs. 500 m, C-1 férfi serdülő VI. kcs. 1000 m, Barna Alexa, Bánhidi Nikolett, Kovács Anna, Lakatos Tícia K-4 női serdülő V-VI. kcs., 500 m.

Ezüstérmesek: Barna Alexa , Bánhidi Nikolett, Kovács Anna, Lakatos Tícia K-4 női serdülő V-VI. kcs. 1000 m, K-4 női serdülő V-VI. kcs. 400 méter ugyanebben az összeállításban, Barti Péter, Barti Olivér, Béd Ákos, Szeip Balázs MK-4 férfi gyermek I-II. kcs. 2000 m, Varjas Bence MC-1 férfi gyermek I-II. kcs. 2000 m.

Bronzérmesek: Petkó András C-1 férfi serdülő VI. kcs. 4000 m, Szeltner Zita K-1 női kölyök IV. kcs. 2000 m, Duró József C-1 férfi kölyök IV. kcs. 1000 m.

Negyedik helyezettek: Barti Péter, Barti Olivér, Lakatos László, Tóth Botond MK-1 vegyes gyermek II. kcs. 4x500 m váltó, Litkei Bálint, Próder Zsombor, Kovács Márk MK-1 férfi kölyök III. kcs. 3x200 m váltó, Duró József, Nagy Zsombor C-2 férfi kölyök III. kcs. 4000 m, Szomor Rebeka, Tóth Nikolett K-2 női gyermek II. kcs. 2000 m.

Hatodik helyezettek: Nagy Zsombor C-1 férfi kölyök IV. kcs. 1000 m, Juhász Balázs férfi, és Szilágyi Anett K-1 női kölyök IV. kcs. 4000 m.

A sport múlt, jelen és jövő idejéről...

Nagy Sándor, a Fejér Megyei Önkormányzat sporttanácsnoka szerint továbbra is kiemelt kérdés számukra a sport, de csak az utánpótlás nevelése. Még ebben az évben elkészül a sportkoncepciójuk, amelynek középponttjában a VVSI tevékenysége áll. Nagy átalakuláson ment át a VVSI, a korábbi támogatás összegének egy részét kapják, de mégis élet- és versenyképesek. Mert vállalkozniuk kell, az új rendszerben megfeleltek, eredményeik javultak. Ez a jövő útja!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!