Sport

2009.06.22. 02:29

Öttusa EB: a héten kezdődik

Székesfehérvár - Ezen a héten Lipcsében elkezdődik az öttusa Európa-bajnokság. Az öttusavilág kíváncsian várja a megmérettetést, mert a kombinatív szám most mutatkozik be első ízben nagy versenyen.

zaol.hu

A székesfehérvári öttusázók, az Alba Volán SC szakosztályának a versenyzői nagy napok előtt állnak, hiszen a női válogatott azonos a fehérváriak triójával, Vörös Zsuzsannával, Gyenesei Leilával és Kovács Saroltával. Volt már ilyen, egy éve Moszkvában, akkor a Vörös, Gyenesei, Máthé Vivien alkotta volános trió az Európa-bajnokságon váltóban ezüstérmet szerzett, illetve csapatban a negyedik pozíciót szerezték meg. Nem kis dolog az, hogy egyetlen egyesület tagjai alkotják a magyar válogatottat, és ráadásul mindjárt érmes helyen végeznek a nagy világversenyen!

- Öt napig Tatán készültünk, a többi időben Székesfehérváron. A szűkös anyagiak miatt tudtunk csak ennyi időt eltölteni az edzőtáborban úgy, hogy közben ott rendezték a junior ob-t is. Ennek volt haszna, hiszen közösen tudtunk vívni a legjobb utánpótláskorúakkal. Miután hazajöttünk, itthon fejeztük be a felkészülést, a formábahozást. Ma még lesz egy gyakorlás, aztán a lányok kedden utaznak Németországba - mondta Korponai István, a fehérvári öttusázók szakmai igazgatója.

- Mit vár a csapattól?

- Jó szereplést, hiszen mindhármójuknak megfelelő volt a felkészülése, tehetséges, jó versenyzők. Az új öttusa, a kombinatív szám (futás, lövészet egyben) miatt nem lehet előre tudni semmit az esélyekről, a tapasztalataim alapján várom a jó szereplést.

- Jó, de ez mit jelent?

- Ezt számszerűsíteni lehetetlen a már említett kombinatív szám miatt. Azt gondolom, csapatban vagy váltóban mindenképpen lehet bízni a dobogós helyezésben, teszem hozzá, hogy akármilyen színű éremről is beszélhetek...

- A kombinatív szám fejre állíthatja a világot...?

- Azt nem hiszem, de lehetnek meglepetések. Az Európa-bajnokság tétje sokkal nagyobb, mint a korábbi próbaversenyeké, vagy világkupáké, itt már sokkal könnyebben megremeghetnek a kezek. Az eddig remeklő litvánoké is. A mi három lányunk annyira erős, hogy erre alapozom a csapatérmet. Ha valamelyikük kiugróan teljesít az egyéni verseny napján, akár egyéniben is érmes lehet. De, hogy melyikük, azt ne kérdezze, mert ezt most nem tudom megmondani.

- Egy-egy mondatban elmondja, milyen állapotban vannak a versenyzők?

- Vörös Zsuzsa folyamatosan javul, tanulja az új tusát, a többiben meg tudjuk: kiváló. Övé a rutin, a tapasztalat, és annak tudása, hogy bármely pillanatban képes nyerni, és ez az, amit nem lehet megtanítani. Gyenesei Leila fiatal, intenzív a fejlődési szakasza, és ennek nem lehet tudni a végét, a látványos kiugrás is lehetséges, akár Lipcsében. Kovács Sarolta helyzete hasonló a Leiláéhoz, csak fiatalabb kiadásban. Három korosztályban viaskodhat ebben az évben, a junioroknál már idén Európa-bajnok volt.

- Az Eb után mitől lesz boldog vagy csalódott?

- Bocsánat, de nem értem a kérdés második felét...

A sport konzervatívjainak nem tetszett a lövészet és a futás összevonása. Az eddigi próbaversenyek után csendesedett az elégedetlenkedők hangereje, úgy tűnik, tényleg jobb lesz ettől a sportág, de persze sok mindent kell még finomítani. Mert ne feledjük: a jövő, a sportág léte lesz az igazi tét!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!