Sport

2012.07.13. 05:46

Öttusa: az olimpiai felkészülés a program

Székesfehérvár - Szépen szerepeltek az Alba Volán SC öttusázói a szófiai felnőtt Európa-bajnokságon. Erről is beszélgettünk Korponai Istvánnal, Gyenesei Leilával, Demeter Bencével és Kovács Saroltával.

Fejér Megyei Hírlap

Elsőként Korponai István fejtette ki a véleményét a szófiai Európa-bajnokságról. 

- Jól sikerült számunkra az Eb, az Alba Volán SC mindhárom versenyzője kiválóan szerepelt. Mindegyiküknek más-más útja volt, amíg eljutott idáig - kezdte mondandóját a szakmai igazgató. - A lányoknál, az egyéni befutási sorrendben Gyenesei Leila a 4., Kovács Saci a 6., a csapat a 2. helyen végzett, ám a mexikói versenyző kizárása után egy hellyel mindenki hátrébb csúszott. A fiúknál Demeter Bence egyéniben bronzot, csapatban ezüstérmet szerzett. Azért említettem, hogy mindegyikük más úton jutott el idáig, mert például Leila az év elejei vírusfertőzéséből lassan lábadozva, az utolsó három versenyén már nagyon szépen hozta magát. A Bencének is volt egy balesete, ám azt követően szépen felépült, s az utolsó négy versenyén magabiztosan teljesített, az eredményei egyértelműen ezt tükrözik, az igen erős nemzetközi mezőnyben. Saci szintén egy hosszabb sérülésből épült fel, s egyre jobb lett. Nála is meg van a recept: a folyamatos munkából egyre magabiztosabban versenyzett. Pedig igen fárasztó időszakon volt túl, hiszen négy hétvégén, négy igen kemény hazai, és nemzetközi viadalon bizonyított, a többi között junior Európa-bajnok lett. Összeállt a versenyzése, így jöhet az olimpia, ahol szerepel, amíg Leila és Bence is elsőszámú tartalék.

Ami a sportolókat illeti, elsőként Bence szólalt meg: - Úgy érzem, hogy nagyon kiegyensúlyozottan teljesítettem az Eb-n, bár a vívásomban volt egy kisebb hullámvölgy. Ám azt követően szépen kapaszkodtam felfelé, s itt emelném ki a lövészetet, amely hibátlanra sikeredett, ilyen még soha nem történt velem, s ez volt a siker kulcsa. Elégedett vagyok a bronzéremmel, hiszen világ- és Európa-bajnokságon ez volt az első felnőtt egyéni érmem - mondta büszkén Bence, aki az első számú olimpiai tartalék. 

- Nekem is ez életem legjobb eredménye a felnőtt Európa- bajnokságon - mondta Gyenesei Leila. - Nagyon örülök, hogy így teljesítettem, de mint mindig, a vívásban maradt bennem egy-két tus, ám abszolút elégedett vagyok az eredményemmel. Én is tartalék vagyok az olimpiára, talán ott lett volna a helyem, de ez most így alakult, ám senkinek sem kívánom, hogy bármilyen ok miatt lemaradjon róla. Harmadik alanyunk a Londonra készülő Kovács Sarolta volt, aki ugyan kissé fáradtan, de remekül teljesített az Eb-n. Mint mondta, tapasztalatszerzésre kiváló volt a kontinensviadal. Megjött az önbizalma, főleg annak tudatában, hogy vívásban is egyre jobb eredményeket produkált.

A tatai edzőtáborban találkoztak csütörtökön a Magyar Öttusa Szövetség elnökével, főtitkárával és Pálvölgyi Miklós szövetségi kapitánnyal az Alba Volán SC képviselői - Tóth István társadalmi elnök, Csáder Dezső elnök, Sárvári László ügyvezető és Korponai István, az öttusa szakosztály szakmai igazgatója -, Gyenesei Leila és Demeter Bence leheséges olimpiai részvételének az ügyében. A bő egy órás sportbaráti megbeszélés azzal zárult, hogy Londonban Kovács Sarolta és Tóth Adrienn, illetve Marosi Ádám és Kasza Róbert képviseli a magyar színeket. Az Alba Volán SC vezetői a kapitány döntését elfogadták, de erkölcsi kötelességüknek érezték, hogy kiálljanak versenyzőik mellett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!