Sport

2008.04.21. 02:29

Óriási: irány az elit!

Szapporó - Elképesztő csodát hajtott végre a magyar jégkorong- válogatott, a Divízió I-es világbajnokság B csoportjában, hibátlan teljesítménnyel feljutott az A csoportba.

Bobory Balázs

Pat Cortinán nem látszik a feszültség, ellenben az ukrán kispad fölé emelkedő Vladimír Golubovics gondterheltnek tűnik. Talán sejt valamit...

A magyar válogatotton szemernyi félelem sem látszik, az ukránok nem támadnak le, így nyugodtan hozhatjuk ki a harmadunkból a korongot. Ocskay ijesztget, bravó Csicsó küldjed csak a pakkot az ukrán kapu felé. Aztán éled az ellen, a kapuvasat találja el, ám ebből lesz a kontra, Ladányi Vas Jánoshoz passzol, aki hatalmas gólt lő, 1-0! Nem ijedhetünk meg a vezetéstől, tovább, tovább, ahogy az egykori keleti blokkban volt szokás mondani. Előny, elhibázzuk, jön a másik, ezt már nem, Palkovics saját harmadában kap korongot, négy védő között találja meg a rést, és kolosszális gólt lő, 2-0! Hihetetlen, az ukránok nem hisznek a szemüknek, kettővel égnek.

Második harmad, emberhátrányban kezdünk, de gyorsan kimegy egy ukrán is, 4 a 4 ellen jók vagyunk, Ladányi okos passzal indítja Peterdit, aki elindítja a föld-levegő rakétát, amely a jobb felső sarokba vágódik, 3-0! Időt kér az ellenfél. Megvan? Ne higgyétek el fiúk, még 38 perc a végső dudaszóig, elképesztően sok! Itt lehet a negyedik, vágd be Godó , de a pakk a kapuvason csattan!

Ukrajna támad, Ukrajna erősít, három perc a második felvonásból, és jön az első hiba, Szuper mammutja és keze között a jobb alsóba vánszorog Blagoj lövése, 3-1. Hú, de örülnek, nekünk esnek, negyven másodperccel később Ennaffati lemarad Szemencsenkóról, és már 3-2. Hihetetlen, még jó hogy vége a harmadnak, kitisztulhatnak a fejek.

Elkezdődik a minden harmad háború című mérkőzés utolsó jelenete. Az ukránok nyomnak, de remekül védekezünk, mindenki fegyelmezett, ezzel elbizonytalanítjuk őket. Gyerünk-gyerünk, lehet kontrázni, Vaszjunyinnal nem bírnak a védők, ám a fehérvári csatár kétszer is ziccerben hibázik. Szuper szenzációs, Svasznek a térdével, szegény Szélig az orrával blokkol. Mindkettő visszajön a jégre, hatalmasak vagytok! Már csak három perc, aztán kettő... Micsoda, Vas Jánost küldi ki a kanadai? A magyar örült, hogy megúszta a fejre irányu-ló támadást. Most a meleg, de az ukránok még nem mernek 6 a 4 ellen játszani. Egy perc, Karpenko kapus elindul a pad felé, ám visszakorizik, hiszen Ladányi elindul felé, mellette Vas Márton robog. Egy ukrán védő, vélhetően súlyosabb gatyával, nem is tud menteni Godó passza után, Marci belövi, és vége, 4-2-re nyertünk, gyerünk ünnepelni! Irány Svájc, a világelit, 2009-ben jöhet Kanada, Csehország, Szlovákia, Finnország, Svédország és a többiek. Köszönjük fiúk, ti vagytok a legnagyobbak, hej-hej!

Aranyszavak, Hetényi Zoltán: Felejthetetlenné vált az első felnőtt vb-m. Remélem, jövőre is bekerülök a válogatottba, és szerepelhetek az A csoportos vb-n. Kangyal Balázs csapatkapitány: Egy fantasztikus álmom vált valóra. Már nem lesz bennem hiányérzet, bármi történik is a jövőben. Kovács Csaba: El sem hiszem, ami most történt velünk. Nem tudom felfogni. Köszönjük a szurkolást, éreztük, hogy otthonról is rengetegen szorítanak értünk. Szuper Levente: Legmerészebb álmomban hittem, hogy feljuthatunk. Tíz éve voltam először felnőtt vb-n, akkor egy C csoportos arany lett a vége. És most is jött egy arany, de ez A csoportot ért. Tokaji Viktor: Csak kavarognak a gondolatok bennem. Erről álmodtam, valóra vált. Horváth András: Megvalósult az álmunk! Annyi fogadalmat tettem arra az esetre, ha feljutunk, hogy most majd alig győzöm teljesíteni őket. Először is el kell mennem egy tetováló szalonba. Ocskay Gábor: Nagyon jól játszottunk az ukránok ellen is, akár ennél is több gólt lőhettünk volna, ugyanakkor elkerülhető találatokat kaptunk. Már az első harmadban éreztem, hogy legyőzhetjük őket. Tizenkilencedike van, ez a kedvenc számom, ilyen számú mezben játszom.

A végeredmény, Divízió I, B csoport: 1. Magyarország 15 pont, 2. Ukrajna 11, 3. Japán 10, 4. Litvánia 6, 5. Horvátország 2, 6. Észtország 0.

A Divízió I-es vb A csoportját Innsbruckban az osztrákok nyerték Kazahsztán és Lengyelország előtt, így idén a mieink mellett ők jutottak fel, Dél-Korea kiesett.

A magyar válogatott gépe ma, 8.30-kor száll le Bécsben, a játékosok autóbusszal utaznak Budapestre, ahol a Kisstadionban, 12 órakor hatalmas buli kezdődik, ahová a szövetség minden hokibarátot szeretettel meghív! Magyarország-Ukrajna 4-2 (2-0, 1-2, 1-0)Szapporó, 2544 néző. Vezette: Reid (kanadai), Jakobsen (dán), Takizava (japán).

Magyarország: SZUPER - ENNAFFATI, SZÉLIG, GRÖSCHL, HOLÉCZY, KOVÁCS CS., SVASZNEK, SILLE, PALKOVICS 1, OCSKAY, VASZJUNYIN, HORVÁTH, TOKAJI (1), VAS J. 1, VAS M. 1, LADÁNYI (3), KANGYAL, PETERDI 1, FEKETE, MAJOROSS, BENK. Szöv. kapitány: PAT CORTINA.

Ukrajna: KARPENKO - Klimentejev, Szrubko, Kasjancsuk, Sahrajcsuk, Varlamov, Gunko, Navarenko, Szalnikov, Cirul, Litvenko, Jakusin, Ljutkovics, Szemecsenko 1, Oleckij, Matvicsuk, Pobjedonoszcev, Blagoj 1, Materuhin, Karalascsuk, Djacsenko. Szövetségi kapitány: Vladimír Golubovics.

Kiállítások: 10, illetve 24 perc v. fegyelmi (Varlamov).

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!