Sport

2013.06.27. 08:12

NHL-esek a Sapa Fehérvár AV19-ben (frissítve)

Csütörtökön sajtótájékoztatón mutatták be a Sapa Fehérvár AV19 2013/14-es szezonbeli új csapatát. Sok fiatallal, jó külföldiekkel, köztük egy NHL aranygyűrűs hátvéddel.

Bobory Balázs

Ocskay Gábor szakosztály-igazgató nyitotta a tájékoztatók sorát. Elmondta: tavaly 1700 bérlettel jó évük volt, bár az eredményük csalódást okozott. Most új erővel vágnak neki a 3 éves építkezésnek. Jó dolognak tartja, hogy sikerült szakvezetőnek szerződtetni Marty Raymondot, aki folyamatosan tartja velük a kapcsolatot. Megtudtuk: Sille Tamás visszavonult, de a felnőtt, és az Akadémia csapatainak a hátvéd edzője lesz.

A védők sorát erősíti majd Ric Jackman, aki a Dallas, a Boston, a Toronto, a Pittsburgh, a Florida, az Anaheim, csapataiban 231 NHL meccset játszott,  77 kanadai pontot gyűjtött (19 gól, 58 assziszt),  az AnaheimDucks-al NHL győztes lett. A csatárok közül lesz egy külföldi sor, Naglich és Sarauer mellett Fehérváron játszik majd a 26 éves magyar felmenőkkel rendelkező Colton Yellow Horn, aki  több amerikai ligában játszott. Jó hír, hogy Frank Banhammel megegyeztek, az aláírás hiányzik csak. Frank kérése az volt, hogy kétéves szerződést köthessen, hiszen innen akar visszavonulni.


Ocskay Gábor szerint  fiatal csapatuk lesz, a Bálizs, Rajna kapus kettős mellé a felnőtt keret tagja Varga Arnold, Nemes Benjamin, Tóth Gegő, Sárpátki Tamás, Kocsis Ferenc, Erdély Csanád, Vincze Péter, Szabó Dániel. Új fiú köztük a legutóbbi évben az MHL-ben játszott Nemes Benjamin. Ez azt jelenti – mint Fekti Istvántól, az Ifj. Ocskay Gábor Jégkorong Akadémia igazgatójától megtudtuk –, hogy a legtehetségesebbek játszótere lehet a felnőtt együttes, az U20 és az U18-as együttes is.

Tyler Dietrich, az U20-as csapat szakvezetője szerint az új szezonban mindenki őket, a címvédőt akarja legyőzni, ez motiváló erő lehet a játékosoknak. A  magyar felmenők számára tervezett nyári tábor lehetőségét nem adják fel, bár nehezíti a helyzetüket, hogy Jed Rusk egyetemi tanulmányai miatt otthon maradt Kanadában. A város nevében Mészáros Attila tanácsnok kijelentette: a  támogatás  összege nem változott, és reményeik szerint jövő tavasszal elkezdhetik építeni a gyakorló pályát. Végül az új játékosok a tájékoztatón jelen lévők bemutatkozó mondatát olvasták.

Szirányi Bence. „Újpesten kezdtem, innen a Bp. Starshoz kerültem. Egy évig kipróbáltam magam Franciaországban, de Miskolcon lettem válogatott. Azért választottam a Sapát, mert fiatalos, lendületes csapatban nagy kihívás vár rám.”

Nemes Benjámin: "A MAC, a Bp. Stars, Szlovákia, Svédország, a junior KHL voltak eddigi állomásaim. Jó  csapathoz, erős bajnokságba érkezem. Döntésem legfőbb oka a fejlődésem lehetősége volt.”

Kiss Dániel: „Először lépek ki Dunaújvárosból. Szeretnék Fehérváron biztos  válogatott lenni.”

Rajna Miklós: „Dunaújvárosból egy éve jöttem ide. Nagy lehetőséget kaptunk Bálizsal, élni akarunk vele!”

Tóth Gergő: „Fehérvári vagyok,  fejlődni és több játéklehetőséget szeretnék. És hogy megmutassam az edzőknek: biztonságban érezhetik magukat, ha  a jégen vagyok ”

 

 

 

A 34 éves hátvéd, Ric Jackman több mint 200 alkalommal szerepelt az észak-amerikai profi ligában a Dallas Stars, a Pittsburgh Penguins,a Boston Bruins, a Toronto Maple Leafs, a Florida Panthers és az Anaheim Mighty Ducks színeiben. A 2007-2008-as szezonban megfordult a Red Bull Salzburgban is. Az utóbbi két szezont az Ázsia-ligában szereplő koreai Anyang Halla együttesénél töltötte.

 

Ric Jackman (Fotó: wikipedia.hu)


A másik új igazolás a szintén kanadai 26 esztendős Colton Yellow Horn, aki szélső és többnyire a tengerentúlon, az ECHL-ben szerepelt, de tizenegy meccs erejéig a 2008-2009-es szezonban a red Bull Salzburgban is szerepelt. Az előző szezonban 28 mérkőzésen játszott az AHL-ben, a Manchester Monarchs színeiben és 18 pontig jutott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!