Külön utakon az utánpótlás

2018.08.30. 20:51

Nem tudott megállapodni a DKKA és az Alba a közös folytatásról

Éveken át megfértek egymás mellett, együtt nevelték a kosaras utánpótlást, ám az új, ősszel rajtoló idényben külön folytatja az Alba Fehérvár és a Dávid Kornél Kosárlabda Akadémia.

Horog László

Nem tudtak megállapodni a folytatásról

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A szétválás lehetőségét először a fehérvári utánpótlást irányító korábbi sikeredző, Farkas Sándor pendítette meg egy hónappal ezelőtt. „A vezetőink nem tudtak megegyezni a közös folytatásról, a Dávid Kornél akadémia és az Alba Fehérvár külön utakon folytatja. Sajnálom a helyzetet, ugyanis húsz éven keresztül jól működött az a megállapodás, amelynek értelmében a DKKA biztosította a piramis alját, megszerettették a kosárlabdázást az általános iskolás gyerekekkel, megtanították őket az alapokra, a nebulók a folytatásban automatikusan átkerültek az Alba utánpótlásába. Úgy tűnik, ez már nem működik, így a gyerekek előtt bezárulhat a fehérvári, NB I-es felnőttcsapatban való szereplés lehetősége.” Aztán elsőként Dávid Kornél szólalt meg a témában.

Dávid Kornél

– A Dávid Kornél Kosárlabda Akadémia Alapítvány a határidőket szemmel tartva a 2018–19-es szezonban készen áll férfi és női vonalon az akadémia státus folytatására és minden utánpótlás korosztályban a szabályrendszernek megfelelően a legmagasabb országos bajnoki osztályban való indulásra. Nincs visszaminősítés, a legmagasabb korosztályos versenyben való indulásra minden lehetőség adott, ami az MKOSZ utánpótlás-versenykiírásából is kiderül, tehát e körben vitának és félreértésnek nincs helye. A tavaly nyáron szerződtetett Matthieu Donnard egyéni képző edző, valamint férfi szakág-vezető és Gáll Tamás, a női szakág vezetőedzője élő szerződéssel rendelkezik, tehát a következő szezonban a szakmai – ideértve az edzői – tevékenységüket nálunk fejtik ki. Általuk a következő három évben a legmegfelelőbb kezekben folytatódik a férfi és női szakág vezetése, továbbra is vállalva sportolóink színvonalas nevelését. Az akadémia következő évi költségvetése biztosított.

Az Alba Fehérvár első embere, Balássi Imre is kifejtette véleményét az ügyről. – Egy profi csapat mögé jól szervezett és jól működő utánpótlás háttér kell, ami egyrészt megfelelően képzett játékosokat ad a felnőttcsapat számára, másrészt külső szervezettől függetlenül megteremti az Alba Regia SC felnőttbajnokságba történő nevezéséhez szükséges feltételeket. Ebben a kérdésben különbözik a véleményünk a fehérvári utánpótlás jelentős részét biztosító DKKA elképzeléseitől. Alapvető sportszakmai véleménykülönbség alakult ki közöttünk, aminek eredményeként a két szervezet eddigi szoros együttműködése megszakad, a jövőben egymással párhuzamosan működünk.

Balássi Imre

Nehéz elfogadnia az alapítványnak, hogy nem az általuk elképzelt modell fog tovább működni, de szerintem nem az utánpótlásnak van felnőttcsapata, hanem a felnőttcsapatnak van utánpótlása. Tisztában vagyok azzal, hogy rengeteg probléma, vita és feszültség tör majd felszínre, különösen azért, mert két, egymással párhuzamosan működő rendszerben mindig benne van a rivalizálás és a feszültség. Ráadásul nagyon erős egyéniségek, sikeres szakemberek képviselik mindkét oldalt. Amennyire lehet, szeretnénk a békés egymás mellett élést megvalósítani, a jövőben esetlegesen felvetődő problémákat megfelelő keretek között tartani.

Nem tudtak megállapodni a folytatásról
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Székesfehérvár önkormányzata csütörtökön közleményt adott ki a témában. – Fontos leszögezni, hogy az önkormányzat számára a kosárlabda vonatkozásában mindig is az Alba Fehérvár a legfőbb stratégiai partner, hiszen a sportklub működteti a – szerencsére az elmúlt években is nagyon sikeres – felnőttcsapatot, valamint üzemelteti az Alba Regia Sportcsarnokot. Az önkormányzat megérti a klub törekvéseit, miszerint a nagycsapat bajnokságban való indulásának licencfeltételei – a jogos tisztelet mellett – nem függhetnek harmadik, külső szereplőtől. Olyan jogi és szakmai megoldás kell tehát, amely alanyi jogon biztosítja az Alba Fehérvár indulási jogát a bajnokságban, ebben azért valószínűleg minden székesfehérvári kosárlabdabarát egyetért. A város számára kiemelt szempont, hogy a gyermekekről szóljon az utánpótlás-nevelés. Arra kéri tehát a feleket az önkormányzat, ne a sajtó előtt, ne szülői értekezleteken, és különösen ne a gyerekek felhasználásával növeljék a feszültséget, hanem tárgyalóasztal mellett, egymás között oldják meg a problémákat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában