Sport

2016.01.12. 14:43

Nem csitul a Hosszú-MÚSZ botrány: A fehérvári úszóedzők is véleményt formáltak

Székesfehérvár – A reformokat sürgető Sárdi Ákos konkrét felvetéseket várna, Dániel András pedig a stílust kifogásolja Hosszú Katinka és a Magyar Úszó Szövetség között kipattant botrány kapcsán.

Ferencz Balázs

Miközben Hosszú Katinka már az Amerikai Egyesült Államokban készül az Arena Pro pénzdíjas versenysorozat második állomására, a Magyar Úszó Szövetség az 58. Év sportolója január 14-i gáláját szervezi. Kiss László szövetségi kapitány Katinka Facebook-oldaláról hétfőn értesült arról, hogy a versenyző és edzője már Austinban tartózkodik, s a Magyar Úszó Szövetség nyilatkozata szerint a szervezet arról sem kapott tájékoztatást, hogy meddig lesznek távol. A vasárnap útra kelt Hosszú Katinka versenyengedélyezési kérelme hétfőn érkezett meg a szövetségbe, „így a MÚSZ kényszerhelyzetbe került: ha megadja a versenyengedélyt, akkor igazolja, hogy Magyarországon egy kiemelkedően sikeres sportoló bármit megtehet. Ha nem adja meg – és amennyiben az Arena versenysorozat rendezői megkövetelik a startengedélyt -, akkor a MÚSZ a legjobb szándéka ellenére is kárt okozhat a legeredményesebb magyar versenyzőnek. Mindezek ismeretében a Magyar Úszó Szövetség úgy döntött: bár a versenyzőnek a versenyengedélyt még az austini meghívás elfogadása előtt illett volna megkérnie, a kialakult helyzet mielőbbi békés rendezésének elősegítése érdekében a versenyengedélyt megadja – ha azt Katinka Austinból megkéri a szövetségi kapitánytól" – írta közleményében a Szövetség.

Vagyis hiába élik az úszók  az alapozás időszakát,  mégis tovább forr a víz a magyar úszósport medencéjében.

– Benne voltam abban a körben, akik a nyilvános megkövetést követelték Katinka edzőjétől, Shane Tusuptól. De a nyílt levéllel nem értettem egyet. Igazán az előzmények elkeserítőek és felháborítóak – fejtette ki véleményét a botrányról Sárdi Ákos, a Hullám 91 UVE vezetőedzője. – Abban nem ítélkezem, hogy ki a felelős, mert könnyen elképzelhető, hogy nem egy oldalon kell keresni azokat az embereket, akik tehetnek erről. A karácsony előtti, első Hosszú-nyilatkozat idején nagyon pozitívan álltam Katinka kiállásához. Többé-kevésbé ellenzéki pozícióban vagyok, számtalan felvetésem, javaslatom volt az elmúlt évtizedben a Szövetségen belül, melyek kifejezetten az előrelépés, a jobbítás szándékával születtek meg, s nem személyes ellentétek generálták azt. Ezekre a javaslatokra a Szövetség nem vevő. Együtt tudok érezni Katinkával, azonban komoly hiányérzetet keltett bennem, hogy elnagyoltnak, általánosnak tűnt a fellépése. A masszőr-, öltöző-, kamera-kérdés mögött sokkal komolyabb szervezeti kérdéseket érzek. Az biztos, hogy nem precíz, nem pontos, nem szabatos a Szövetség működése szakmai kérdésekben. Amit nagyra értékelek, hogy nyilvánosan felvetődtek kérdések, bár ezek nem voltak konkrétak. Ezt sajnos fokozta az, hogy továbbra sem a célirányos tisztázást tartották szem előtt, hanem a személyeskedést, ami gusztustalan játékká fajult. Lehetséges, hogy inkább a szövetség vállalhat nagyobb részt a felelősségből azért, amiért idáig fajultak a dolgok.

Dániel András, a Delfin SE vezetőedzője azon 90 tréner között volt, akik kiálltak a lemondott, majd visszatérő szövetségi kapitány, Kiss László maradása mellett.

– Nagyon sokrétű dolog, mind a két félnek is van igazsága, de a stílus semmiképpen sem elfogadható. De bővebb véleményt nem szeretnék mondani, mert nem látok a dolgok mögé. Ilyen stílusban azonban nem lehet egy ilyen nagy múltú emberrel beszélni, mint Kiss László szövetségi kapitány – vélekedett Dániel András.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!