Sport

2016.02.16. 21:01

Négygólos előny is kevés volt - A Fehérvár AV19 egy harmadon át brillírozott, majd fordított a KAC

Székesfehérvár – Az EBEL középszakaszának 8. fordulójában a rekordbajnokot fogadta a Fehérvár AV19 jégkorong csapata.

Ferencz Balázs

Kínosan nyugodt hangulat uralkodott a Raktár utcában, érezni lehetett, már más idők járnak a jégcsarnokban. Ugyan még mindig az EBEL 2015-16-os idényét tapossa a Fehérvár AV19, de immár tét nélkül, nem jut a rájátszásba, s nagyon hamar lezárja a szezont. A játékosok mégis harcos szellemben várták a Klagenfurt elleni csatát, a becsületükért, a szép búcsúért fogva ütőt. A válogatottól sérülten visszatérő Kovács, Szirányi, Nagy Gergő, a DEL-be igazoló Aaaron Brocklehurst, valamint a találkozó előtt belázasodó Rajna Miklós nélkül korcsolyáztak jégre a fehérváriak, arra a játéktérre, melyen először karcolta a jeget ellenfélként Sofron István. A Klagenfurt támadóját vastapssal köszöntötte a publikum.

Sofi idegesnek tűnt, s rögtön az első cserében bődületesen keményen takarította el a 48 órával korábban a válogatottban még csapattársként tisztelt Banhamet a ketrec mellől, jelezve, már más célokért küzd. A küzdelemmel nem volt probléma a hazai oldalon sem, nagyon jól ment a Volán az első harmadban. Brance Orban, majd Bartalis is helyzetbe került, s Kóger is kemény löketet eresztett meg Brückler kapujára. Megtolta az első tíz percet a Volán, s az első emberelőnyből be is talált. A 8. percben egy távoli lövés levágódott Brücklerről, érkezett Sikorcin a kipattanóra, és a kapu közepébe emelt, 1-0. A harmad második felében már néhány lövést a KAC is megeresztett, Hetényinekkétszer is nagyot kellett védenie. Aztán újra fórba került a Fehérvár. Türelmesen járatták a korongot a kék-fehérek, egyszercsak Francis lőttpasszt küldött a bal kapuvashoz, Bodo termett ott, és a ketrecbe pattintotta a pakkot, 2-0. Minden bejött, 12 másodperccel a harmad vége előtt Sarauer jobbról a balján érkező Sikorcinhoz passzolt, aki gondolkodás nélkül tüzelt, egyenesen a hálóba, 3-0.

Az első szünetben kapust cserélt a Klagenfurt, s 22 másodperc elegendő volt ahhoz, hogy a kék-fehérek felavassák René Swettét is, Frank Banham helyezett a hálóba, 4-0. Hamar másfél percig kettős emberelőnyben hokizhatott a Fehérvár, de Swette oltotta a tűzijátékot. A hazaiak egy újabb létszámfölényes két percet is elpuskáztak, a 31. percben azonban Jamie Lundmark nem hibázott a fórban, szépített a karintiai együttes, 4-1. A következő klagenfurti emberelőnyben Ganahl az üres kapu vasát találta el. A fehérváriak nem bírták el, hogy sorozatban kapták a büntetéseket, a 35. percben Manuel Geier mattolta Hetényit, 4-2. A KAC átvette az irányítást, nagyon nyomtak az osztrákok, s a harmad vége előtt egy kapu előtt pattogó korongot Stefan Geier paskolt a ketrecbe egy gólra zárkóztatva a Klagenfurtot. Félelmetesen játszotta a fórokat a KAC, s 9 másodperccel a középső periódus vége előtt DeSantis dolgozta le csapata négygólos hátrányát, 4-4.

Fehérvári emberelőnnyel kezdődött a harmadik játékrész, de a lendület nagyon megtört a KAC egyenlítésének hatására, s a 42. perc végén már a vendégek vezettek. Ganahl lépett meg emberhátrányban egy megszerzett koronggal, középre passzolt, Hundertpfund pedig nem hibázta el a ziccert, megfordította az állást, 4-5. Nyolc és fél perccel a végső dudaszó előtt Sárpátki hozta kihagyhatatlan helyzetbe Francist, de az amerikai támadó inkább visszapasszolt, minthogy az üres kapuba helyezzen... A sípmesterek a hajrá előtt újabb kettős hátránnyal sújtották a Volánt, de ezt sikerült kivédekezni. Az utolsó másfél percben lehozta kapusát Hannu Järvenpää, de lövésig sem jutott a csapat, így négygólos előnyt bukva el maradt pont nélkül. A Klagenfurt győzelmével bejutott a rájátszásba.

Fehérvár AV19–EC Klagenfurt AC 4-5 (3-0, 1-4, 0-1)

Ifj. Ocskay Gábor Jégcsarnok, 2741 néző, vezette: Smetana, Zrnic (Smeibidlo, Rakovic)

Fehérvár AV19: Hetényi – Varga, Martinelli, Kóger (2), Sarauer (2), Banham 1 – Wehrs, Manavian (1), Bodo 1(ee) (1), Bartalis, Sárpátki – Szaller, Orbán A., B. Orban, Francis, Sikorcin 2(egyik ee) – Szabó D., Benk, Vincze. Vezetőedző: Hannu Järvenpää.

KAC: Brückler – T. Pöck, Schumnig, M. Geier 1(ee) (1), Koch, Setzinger (1) – Popovic, Strong, Jaques (1), Nordquist, Lundmark 1(ee) (1) – Kapstad, DeSantis 1(ee), S. Geier 1, Harand, Ganahl – M. Pöck, Ban, Hundertpfund 1(eh.), Sofron. Vezeteőedző: Alexander Mellitzer.

Kiállítások: 18 illetve 16 perc.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!