Még mindig kevés a játékvezető

2019.01.20. 18:42

Mozgalmas évet zárt az FMLSZ – Schneider Bélával beszélgettünk

A hétvégén már elkezdik a megyei csapatok a műfüves bajnokság küzdelmeit, így nem maradhatott el szokásos évnyitó beszélgetésünk Schneider Bélával, az MLSZ Fejér megyei igazgatójával.

Káldor András

Schneider Béla szerint hamarosan hússzal több játékvezető lép a rendszerbe

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Mennyire kellett olyan népszerűtlen intézkedéseket hozni, amelyek értelemszerűen nem nyerték el mindenki tetszését?

– Nem emlékszem, hogy lett volna ilyen az előző évben, néhány csapatnál akadtak problémák, de ezekről nem mi tehettünk. Ami újnak számít, és a csapatok hasznát fogják venni, az amatőr sportszervezői tanfolyam, amely a jövő idénytől kezdve kötelező lesz az első és másodosztályú csapatoknál.

Két éve nem sikerül 16 csapattal lejátszani a megye I-es bajnokságot, nem kellene egy komolyabb licencrendszert felállítani?

– Erről mi egyáltalán nem tehetünk, ez a csapatvezetők felelőssége. Benevezik a gárdát, de nem biztos, hogy fel vannak készülve erre. Amikor beadják a csapatok a licencet, akkor azt nyilatkozzák, hogy minden rendben van. Alig kell fizetniük, mivel a költségek kilencven százalékát állja az MLSZ. Igazság szerint a pénzek nagy része a játékosok zsebébe vándorol.

Az edzők közül többen az idény végén úgy nyilatkoztak, hogy nem emelkedett, inkább csökkent a megye I színvonala. Hogyan vélekedik erről?

– Nem tudok erre mást mondani, hogy a szakemberek nézzenek körül a saját házuk táján, és gondolkodjanak el azon, hogyan dolgoznak. Mi a szakmába nem tudunk beleszólni, az az ő kezükben van, nekünk az a dolgunk, hogy szervezzük, lebonyolítsuk a bajnokságot. Számtalan képzést indítunk minden területen, ha ellenben nem képezi magát valaki, az gondot jelenthet, és nemcsak a felnőtteknél, hanem az utánpótlás-nevelésben is. Amennyiben azonban nem azt oktatják, amit elsajátíthatnának, azt mi nem tudjuk befolyásolni.

Az előző évben elkerülték a botrányok a megyét, őszre ellenben kijutott belőle, elég csak az U19-es bajnokság Velence–Perkáta meccsére vagy éppen a Mezőfalva–Bicske találkozó után történtekre gondolni. Ezeken túl elég sok dolga akadt a fegyelmi bizottságnak.

– Az utóbbi időben folyamatosan csökkent a fegyelmi ügyek száma. Korábban ezerkétszáz körüli ügyünk volt, a legutóbbi bajnokságban lementünk hétszáz alá, annak ellenére, hogy a mérkőzések száma nőtt. Ha azonban az őszi tendencia fog folytatódni, akkor nyilván némi emelkedésre lehet számítani. A botrányos eseteknél jobbára a vezetői hiányosságok is közrejátszottak. Így volt ez Mezőfalván, amikor az elnök fenyegette a játékvezetőt, egy vezető pedig ilyet nem tehet!

Ehhez kapcsolódik, hogy a klub ugyan pályázott taós támogatásra, csak elfelejtette beadni… Ezek után panaszkodnak, hogy nincs pénzük. A Perkáta esetében edzőjük a munkanap-áthelyezések miatt történt időpont-áthelyezéseket figyelmen kívül hagyta, és a 47 U19-es csapatból egyedüliként nem tudták, hogy forduló van.

Olyan is előfordult, hogy öt túlkoros helyett nyolcat játszatott. Ezért sem mi vagyunk a hibásak! Amikor a saját mulasztásukat próbálják áthárítani, annak további következménye is lett, mivel ezt követte a velencei balhé. Áthat a játékosra, nézőre egyaránt.

Schneider Béla szerint hamarosan hússzal több játékvezető lép a rendszerbe
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Évek óta sarkalatos problémát jelent, hogy kevés a játékvezető. Lesz-e ebben némi változás, hiszen folyamatosan hirdetnek tanfolyamokat…

– Egészen biztosan, mert rövidesen több mint húszan fognak vizsgázni. Történt egy komolyabb díjemelés, és ez lassú létszámemelkedést mutat, de még messze van az ideálistól, a tavalyi évben 93 főnek fizettünk, idén ez nőni fog, de az optimális legalább a százötvenes keret lenne, ez mentesítene a túlterheléstől.

Mennyire segítette a csapatokat, hogy az U19-ben egységesen szombatonként vannak a meccsek? Sokan panaszkodtak, hogy az utazások miatt többletköltség hárul rájuk.

– Nem hinném, hogy ez problémát jelentene, ez a lépés a csapatok érdekében történt, mert a Szár együttesén kívül autóbusszal más csapat nem közlekedik. Ez mondvacsinált kifogás, mivel a klubok örülnek ennek a rendszernek, mert a vasárnapi bajnokin be tudnak vetni ifi játékost.

Milyen évet várnak, melyik terület az, ahol a legfontosabb intézkedésekre lesz szükség 2019-ben?

– Továbbra is problémát jelent, hogy vonzóvá tegyük a játékvezetői „szakmát”, ezenfelül pedig bízom benne, hogy a női labdarúgást előbb-utóbb fel tudjuk támasztani Fejér megyében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában