Töretlen önbizalommal törnek gólokra

2018.08.28. 14:00

Kőkemény hittel indulnak csatába a MOL Vidi FC harcosai

Kedd este, magyar idő szerint 21 órakor története súlyos mérföldkövéhez ér a MOL Vidi FC labdarúgó csapata. A fehérváriak a Bajnokok Ligája csoportkör kapujában hátrányban ugyan, de nem esélytelenül lépnek pályára az AEK Athén otthonában.

Ferencz Balázs

A mérkőzés időpontjában edzett a Vidi együttese, az utolsó ráhangolást nagy intenzitással végezték a játékosok

Fotó: Molvidi

Harcra fel

Reggel 8 óra 8 perckor futottak be a MOL Vidi FC Székesfehérvárról érkező futballistái a Liszt Ferenc Repülőtérre, mosolygósan, kissé álmosan, de elszánt tekintettel köszöntötték a stábtagokat, a fővárosban lakó csapattársakat, s a sportigazgatót Kovács Zoltánt. A piros-kékek vezetője nem rejtette véka alá optimizmusát: rögtön közölte, hogy ezek a srácok képesek arra, hogy az AEK Athén otthonában két gólt rúgjanak. Még akkor is, ha Stefan Scsepovics továbbra is kereten kívül van – s minden bizonnyal ott is marad -, s a Groupama Arénában kiállított Huszti Szabolcs sem lehet tevékeny részese a Vidi újabb nagy cselekedetének, míg Fiola Attila jobb keze az utazás alatt még gipszben volt, a pályán pedig kötésben lesz – még jó, hogy a lábára nagyobb szükség lesz. A sportigazgató arra a felvetésre is huncut mosollyal válaszolt, miszerint a horvát sajtó már kész tényként kezelte hétfőn reggel a bosnyák válogatott csatár, Armin Hodzic érkezését, Kovács Zoltán csak annyit mondott, ha így van, akkor hajnalban már biztos aláírta szerződését. És valóban. Kora délután már hivatalosan is bejelentette a klub, hogy szerződtette a Dinamo Zagreb 24 éves támadóját – de nem a magyar rekordnak számító 2 millió Euróért, amiről a horvát lapok írtak. Hodzic a Sarajevo Zeljeznicarban, majd a zágrábi Dinamoban futballozott eddig, hazája válogatottjában öt találkozón lépett pályára.

Kovács Zoltán sportigazgató kézfogója Armin Hodziccsal
Fotó: vidi.hu

A beígért erősítés szelével érkező első új fecskével nem igazán foglalkoztak a fehérvári játékosok, sokkal inkább koncentráltak a kedd esti, sorsdöntő csatára, s az összpontosításban az is csak csöpp zavart keltett, hogy a kétórás repülőút nem sikeredett éppen tükörsimára. A fellegek tetején rázósan robogó gép görög idő szerint negyed kettőkor landolt, majd a késve érkező transzferbusz miatt kellett a repülő fedélzetén várakozni közel 30 percet.

Egységben az erő

„Hidd el, már a 30. percben vezetünk majd 1-0-ra, s nem lesz gond, szerzünk még egyet!” – tekintett előre Szalai Tamás, a Vidi pályaedzője. S nem csupán ő, a teljes csapat, az utazók minden játékosa bizakodott.

- Kettő gólt kell rúgnunk, de az odavágó utolsó fél órájában láthattuk, hogy ez egyáltalán nem lehetetlen küldetés. A sansz meglesz, kérdés, hogy ezzel tudunk-e élni? – vélekedett Kovácsik Ádám, a piros-kékek babonás kapusa, aki csak a leszállás után vette észre, hogy a 13-as sorban csücsült végig... – Fel van adva lecke. Eddig mindig úgy mentünk ki a második meccsre, hogy nem kaphatunk gólt, most úgy kell nekimennünk, hogy kettőt kell rúgnunk, megnézzük, hogy a támadójátékunk hogy bírja el ezt a nyomást. Amikor egyenlő létszámban futballoztunk az AEK ellen, ugyanolyan biztos lábakon állt a csapat védekezése. Azonban itt már egy más szintről beszélünk. Egészen más a hangulata a BL-playoffnak. Nem volt egyszerű az első meccs sem, és a visszavágó sem lesz az, de úgy érzem, meg fogjuk tudni oldani a feladatot.

A mérkőzés időpontjában edzett a Vidi együttese, az utolsó ráhangolást nagy intenzitással végezték a játékosok
Fotó: Molvidi

Hit és alázat

Pátkai Máté a csapat hitében bízik. Töretlenül.

- Az első és legfontosabb dolog, hogy elhiggye mindenki – akár a kezdőben, akár a padon kap helyet -, hogy tudunk két gólt rúgni idegenben. Együtt van a csapat – jelentette ki a középpályás. – Videóztunk, kielemeztük a hibákat, s megnéztük, mire kell jobban odafigyelni, amiből előnyt tudunk kovácsolni. Lesznek olyan játékszituációk, amelyekből helyzeteket tudunk kialakítani.

A görögök szerint 40-45 ezer néző szurkol majd az athéni Olimpiai Stadionban, vagyis a harcos hangulatra nem lehet majd panasz.

- Nem hiszem, hogy negatívan hat majd ránk a közeg. Utána lesz rosszabb, mikor megyünk a Pancho Arénába, s 61 néző szemléli a meccset a hátam mögött – mondta Kovácsik Ádám. – Amikor hallom, hogy nyitják mögöttem a szotyis zacskót, na az le tud hozni az életről... Magával ragad majd minket a meccshangulat Athénban, s ez remélem jó eredménnyel is párosul, s akkor ez a derbi ottmarad örök emlékezetemben. Nagyon nagy dolog lenne a BL-playoffban az AEK Athén ellen továbbjutni, s maximálisan hiszek benne, hogy sikerülhet.

Budapesten 2-1-re nyert az AEK, s hazai pályán is győzelemre készül a görög bajnokságban a hétvégén, a Giannina ellen 2-0-s sikerrel rajtolt gárda.

- Nyernünk kell, ha a végén úgy alakul a helyzet, akkor lehet a védekezésen gondolkodni – fogalmazott Marinosz Uzunidisz, az athéniek edzője. – Az első meccs is nagyon nehéz volt. Nem jelent semmit, hogy ott nyertünk, nem becsüljük le az ellenfelet, de itt is nyerni szeretnénk. Semmi nem dőlt el. Száz százalékot kell nyújtanunk, nem bízhatunk az ellenfél hibáiban. Nem szabad esélyt adni a Vidinek. A visszavágón is nehéz és kemény játékot várok a Viditől. Észnél kell lennünk, okosan kell játszunk.

- Száz százalékban az AEK-től függ a továbbjutás, remélem, hogy a rutinunknak köszönhetően jól kezeljük a helyzetet, és megerőltetés nélkül továbblépünk – beszélt a kötelező sajtótájékoztatón trénerével ellentétben talán kissé elbizakodottan a görögök középpályása, Kosztasz Galanopulosz.

- Van egy nagy álmunk ebben a szezonban, fontos szakaszához érkeztünk a nyárnak. Ennél is tovább akarunk jutni. 90 percünk van még, hogy beteljesítsük az álmunkat – mesélt a csapat gondolatairól Marko Nikolics, a Vidi vezetőedzője. – Büszkék vagyunk arra, hogy az Európa-ligás csoportkör is már biztos, ez a fontos a magyar labdarúgás számára. Remek hangulat lesz a stadionban, ez a játékosokat is motiválnia kell. Hiszünk magunkban, bízom a játékosaimban, képesek elérni azt az eredményt, amiért jöttünk. Harcos csapat a miénk, akik kiadnak mindent magukból, ha így lesz kedden este is, akkor az eredménytől függetlenül büszke leszek rájuk. Nem azért jöttünk, hogy jó benyomást keltsünk, Éles, versenyző Vidi lesz a pályán. Nem feltétlen úgy szerezhetünk két gólt, hogy fejvesztve megyünk előre. Fókuszálni kell, mert ebben a 90 percben nagy dolgokat tudunk elérni. Nehéz eredménnyel kezdjük a visszavágót, de nincs veszítenivalónk, ha a játékosok meghalnak a pályán a sikerért, büszke leszek rájuk.

Loic Nego: – Izgalmas mérkőzésre számít a csapat, várjuk ezt a találkozót. Azon túl, hogy eredményesnek kell lenni, élvezni kell a játékot. Nagy élmény lesz sok ember előtt játszani. A küzdőszellemmel, a motivációval nem lesz semmi probléma. Minden nap gyakorolom a tizenegyesrúgásokat, de nem az én döntésem lesz, hogy ki rúgja, ha arra kerül a sor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában