FMH Másként

2020.02.12. 09:00

„Minőségi anyaggal” dolgoznak a Dunaferrnél – Vajda Attila olimpiai bajnok is segíti felkészülésüket

Sikeréhes csapat alakult ki a dunaújvárosi kajak-kenu egyesületnél, ahol többek között Máthé Krisztián és Katona Lili személyében a maratoni kajakot, míg Hajdu Jonatán és Kiss Balázs a kenus vonalat erősíti – emellett Vajda Attila olimpiai bajnok kenus is segíti már a versenyzők felkészülését.

Korondy Tamás

Vajda Attila szerint látható az élversenyzők fejlődése, bizakodó az idei évvel kapcsolatban

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

– Összegezve azt mondhatom, hogy mindenkinek nagyon jól sikerült a felkészülése, főleg a kenusoknak, akiket napi szinten edzek is – összegzett 2008 ötkarikás bajnoka, aki kemény idényre számít most, hogy nyakunkon a tokiói megmérettetés.

– Túl vagyunk az első vízreszálláson. Attila nagyon jó edzéseket tart, neki köszönhetően sikerült az állóképességemet is elég jó szintre felhozni, így most még motiváltabb vagyok, hogy bizonyíthassak. Minden adott hozzá, hogy kihozzuk magunkból a maximumot – értékelt a tavalyi szegedi világbajnokságon 500 méteres párosban ezüstérmes Hajdu Jonatán.

Az egykori kenukirály azt is elmondta: Hajdu együtt készül Kiss Balázzsal, aki szintén indult tavaly Szegeden, ráadásul olimpiai számban, C–2 1000 méteren, ahol a B döntőig jutott – és az egyes mellett párosban is együtt vágnak majd neki a pótkvalifi kációs versenynek.

– Nehéz év lesz ez számunkra, de Jonatánnal egy új kihívás elé is nézünk majd a párosban. Jól sikerült az alapozó munka, várom, hogy mi fog kisülni belőle – vélekedett Kiss Balázs.

Az élversenyzők fejlődése az edző szerint is látható, aki bizakodó az idei évvel kapcsolatban.

– A tél folyamán sikerült az állóképességet fejlesztenünk mindkettejüknél. Erősödtek és fejlődtek mindketten, csak reménykedem, hogy ez elég lesz a racice-i pótkvalifikációs világbajnokságon való induláshoz. Az április végi válogatóversenyen egyesben és párosban is fognak indulni, hogy meglegyen az esélyük. Április elején már le is megyünk Szegedre, hogy ott tudjanak készülni a srácok.

Vajda Attila szerint látható az élversenyzők fejlődése, bizakodó az idei évvel kapcsolatban
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Kajakos fronton más a helyzet: Katona Lili egyéni U23 világbajnoki címmel tért haza Kínából, míg párja, Máthé Krisztián ezüstérmet szerzett felnőtt párosban. Mindketten február végén a kajak-kenusok számára közkedvelt Sevilla felé veszik az irányt, ahol egy hónapos edzőtábor veszi majd kezdetét.

– Nagyon várom már, különösen, hogy a felnőtt világbajnok Kiszli Vanda is abban a csapatban készül, így nekem a feladat nem más, minthogy vele próbáljam tartani a tempót. Ha ez sikerül, akkor jó úton haladok. Ezen a héten kezdtem újra a munkát, már vízre is szálltunk egyszer-kétszer, de most elég edzetlennek érzem magam… Remélem, az edzőtáborig újra visszatérek a jobb formámhoz – tette hozzá Lili.

Vajda is bizakodó a maratonista lánnyal kapcsolatban.

– Lilinek volt egy műtétje, emiatt az elmúlt 2-3 hétben nem tudott megfelelően készülni. Neki egy picit nehezebb, hogy az első éve lesz a felnőttek között, de úgy gondolom, ezt az akadályt képes lesz megugrani.

– Úgy érzem, az úszás és az erősítés jobban megy, mint tavaly. Egyedül a futásom az, ami most elmarad a tavalyihoz képest. Idén júliusban lesz Budapesten a maraton Eb, számunkra ez a fő verseny idén – zárta Máthé Krisztián.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában