Meg kell izzadni a visszavágón

2019.07.25. 22:16

Minimális, egygólos előnnyel utazik Vaduzba a Mol Fehérvár FC csapata

Stopira találatával nyert a Vidi egy alacsony színvonalú találkozón a labdarúgó Európa-liga második selejtezőkörének első mérkőzésén.

Nagy Péter

Fotó: Kricskovics Antal/Fejér Megyei Hírlap

– Budapestre megy? – kérdezte a liechtensteini újságíró magyar kollégáját a kezdősípszót megelőzően. Az Ausztria és Svájc között meghúzódó monarchiából érkező két zsurnaliszta nem tűnt túl bizakodónak, egyikük öt, a másikuk hatgólos vereséget vizionált. Majd a telefonját előkapva azért rávilágított, ez a meccs még nincs lefutva. A kijelző két nagy darab 1-t mutatott, az adott eredmény az észt FC Flora és a német Eintracht Frankfurt félidei állására vonatkozott. A külföldi média munkatársainak kissé álszent, vagy túlságosan udvariaskodó prognózisa egy ingyen fuvar fejében valamelyest egybecsengett Marko Nikolicsnak, a Mol Fehérvár FC vezetőedzőjének véleményével, aki látatlanban mindössze 50 százalék esélyt adott fiainak a továbbjutásra. A pesszimizmus szikrája sem látszott viszont a maroknyi vaduzi szurkolótáboron, a vendégdrukkerek közel 900 kilométert utaztak azért, hogy a helyszínen buzdítsák kedvenceiket. A hazai szimpatizánsoknak is autóba kellett pattanniuk, miután a Mol Aréna Sóstó főépületének ivóvízhálózatában továbbra is kimutatható a Pseudomonas aeruginosa baktérium jelenléte, így előre nem látható ideig a Pancho Aréna jelenti számukra a hazai pályát.

Még ki se mondták az „éljent” a felek, amikor a Vidi már megszerezte a vezetést: Huszti Szabolcs menetrendszerű szögletére Stopira érkezett remek ütemben és védhetetlenül fejelt Benjamin Büchel kapujába, 1-0. Négy minutummal később, a 8. percben Juhász Roland kopírozta le a zöld-foki-szigeteki védőtársát, de ekkor a liechtensteini portás már résen volt. A Fehérvár mestere kiemelte az ellenfél passzjátékát és gyorsaságát – ebből azért megcsillogtattak valamit az első negyedórában, de az már korán látszott, nem tudnak mit kezdeni a magyarok fizikai fölényével. Ezt talán a norvég játékvezető, Kai Erik Steen is érezhette, aki ha egy kicsit szigorúbb, akár büntetőt is adhatott volna Nego Loic „eltüntetéséért”.

Az erőviszonyoknak megfelelően a piros-kékek irányítottak a találkozó első félidejében, a szerb stratéga által megálmodott okos és agresszív futball „ülni” látszott. Nego néha meglepően magasan, Marko Scsepovics éktársaként játszott, a francia–magyar kettős állampolgársággal rendelkező szélső semlegesítése láthatóan nehéz feladat elé állította a nem éppen technikai képzettségéről ismert vaduzi hátvédeket. Közel fél óra elteltével jutottak el úgy istenigazából a házigazdák kapujáig a látogatók, igaz, akkor rögtön többször is. A pillanatnyi nyomást átvészelve kontrázhatott a Fehérvár, de a nemzetközi porondon „góltalan” Scsepovics nem éppen a legjobb megoldást választotta. Fiola Attila sem, akit nagyon könnyen vertek át a jobb oldalon.

Tunahan Cicek és Dominik Schwizer viszont olyan szabadrúgás-kombinációval rukkolt elő, ami talán még serdülő „1-ben” is megmosolyogtató lenne. Az összecsapás ezen szakaszában a legnagyobb izgalmat a stadion felett megjelenő siklóernyős jelentette. A koronázóvárosiak hátsó alakulata sem maradt adós a hajmeresztő dolgokkal, egy ízben Juhásznak kellett menteni az utolsó pillanatban. A norvég sípmester továbbra is megőrizte hidegvérét: Cicek és Elek Ákos ütközésénél mondjuk úgy, nem lettünk volna meglepődve, ha a tizenegyes pontra mutat. Nem tette, a játékrész végére sokkal aktívabban futballozó Frick-legények pedig nem tudták bevinni azt a bizonyos ütést, amikor megrogyni látszódott az ellen.

A szünetben jött a hír: a Frankfurt végül idegenben egy góllal legyőzte az Tallinnt.

Huszti Szabolcs fontos érdemeket játszott a Fehérvár góljában Fotó: Kricskovics Antal/Fejér Megyei Hírlap

A második játékrész az elsőhöz kísértetiesen hasonlóan indult, annyi különbséggel, hogy a Vidi történetének második legtöbb nemzetközi tétmérkőzésével bíró Stopira Georgi Milanov pazar baloldali beadását szinte kifejelte a „gólvonalról”. A Vaduz széljátéka magában hordozta a veszélyt, Boban Nikolovék viszont leginkább azzal voltak elfoglalva, hogy rárúgják a másodikat. Ennek elősegítésére Nikolics mester harcba dobta az FK Zeta elleni múlt heti visszavágón a meccs emberének választott Ivan Petrjakot is. Berkay Sülüngöz és társai apró szabálytalanságokkal okosan tördelték a játékot, Stopira viszont elemében volt: ezúttal a bal felső irányába stukkolt, Büchelnek nagyot kellett tornáznia.

Nego (balra) gyorsaságával sokszor nem tudtak mit kezdeni Fotó: Kricskovics Antal/Fejér Megyei Hírlap

A 68. percben végre összejöhetett volna az a várva várt Scsepovics-találat, de a vaduzi hálóőr látványos vetődéssel tolta ki a szerb támadó bal alsó sarokba tartó lövését, majd Milanov a menteni igyekvő védőbe küldte a kipattanót. A tribünre visszatérő Red Blue Devils ultrái kiváló hangulatot teremtettek, szüntelenül űzték-hajtották az övéiket. Az iram lankadni látszott, a lelátóról pedig egyre többször harsant fel hangos fütty. A csereként beállt Mohamed Coulibaly és Cicek révén akadt bőven lendület a látogatóknál, ezért a Fejér megyeiek nem rohantak fejjel a falnak. Jól jött volna a frissítés, legfőképp csatárposzton, de Futács Márkó pályára lépésére a 88. percig kellett várni. Petrjak ajtó-ablak ziccerben hibázott a rendes játékidő legvégén, a 7 (!) perces ráadásban pedig már nem változott az eredmény.

Stopira (22) nem beszélt a levegőbe a meccs előtt, a Vidi balhátvédje az összecsapás legjobbja volt Fotó: Kricskovics Antal/Fejér Megyei Hírlap

Marko Nikolics tehát jósnak sem utolsó, míg a liechtensteini újságírók a bajszuk alatt mosolyogva hagyták el a Pancho Arénát. A visszavágóra augusztus 8-án 19 órakor kerül sor Vaduzban.

 

Jegyzőkönyv

MOL Fehérvár FC–FC Vaduz (liechtensteini) 1-0 (1-0)

Felcsút, Pancho Aréna, 2224 néző. Vezette: Kai Erik Steen (norvég)

Fehérvár FC: Kovácsik – Fiola, Juhász R., Elek (Pátkai, a szünetben), Stopira – Nikolov – Nego, Hadzic – Huszti (Petrjak, 57.), M. Scsepovics (Futács, 88.), Milanov. Vezetőedző: Marko Nikolics.

FC Vaduz: Büchel – Sülüngöz, Schmid, Simani – Dorn, Prokopic (Gajics, 71.), Wieser, Antoniazzi (Göppel, 84.) – Schwizer, Cicek – Sutter. (M. Coulibaly, 66.). Vezetőedző: Mario Frick.

Gól: Stopira (5.).

Sárga lap: Prokopic (43.), Sutter (45.+2), Dorn (62.), Simani (80.).

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában