Sport

2015.08.10. 16:51

Fehérvárról is van út a vízilabda-válogatottba

Székesfehérvár - Minőségi utánpótlásnevelés zajlik a Fehérvár Póló SE-nél. Ezt bizonyítja, hogy az immár az ob I-es Pécsen vízilabdázó Horváth Zsombor junior vb-re készül, egy jelenleg is az FPSE-ben pallérozódó, serdülő korú Juhász Márton is válogatott kerettag.

Bobory Balázs

Nyugodtan kijelenthető: jelenleg Horváth Zsombor a fehérvári vízilabdasport elsőszámú nagykövete.

A Fehérvár Póló SE-ben nevelkedett 20 esztendős fiatalember négy éve költözött Gerendás György keze alá Egerbe, és korosztályos válogatott lett, az előző szezonban pedig a Pécs színeiben az ob I-ben játszotta végig a szezont. Tavaly nyáron az U19-es válogatottal Európa-bajnoki ezüstérmet szerzett, most pedig az U20-as, kazahsztáni világbajnokságra készül Horkai György irányításával.

- Szinte az egész nyarat végigedzettük, a monotonitást megtörte az olaszok, majd a horvátok elleni kétkapuzás - mesélte a felkészülésről Horváth Zsombor. - A kazahsztáni vb-n más szabályok szerint zajlanak majd a mérkőzést, 5+1 ember lehet egy csapatban egyszerre a vízben, kisebb lesz a pálya és a labda is. A játékosoknak szinte minden pozícióban helyt kell állni. Feküdhet nekünk ez a játék, improvizatívnak kell lenni, és ebben mindig is jók voltak a magyarok. Az alapelvárás most is a négy közé kerülés, de úgy gondolom, bármire jók lehetünk.

A kék sapkás Juhász Mártont nem tudták tartani a bekkek a margitszigeti mérkőzésen
Fotó: Horváth István

Horváth Zsombor a következő szezonban is Pécsen játszik majd, ahol alapemberként számítanak rá.

Minden fehérvári fiatal pólós előtt példaként lebeghet Zsombor pályafutása, így Juhász Márton is felnézhet a válogatott juniorválogatott bekkre. A 13 éves tehetség tagja a Magyar Vízilabda-szövetség tehetséggondozó programjának, összetartásokra, régiós edzésekre jár, és legutóbb abban a megtiszteltetésben lehetett része, hogy játszhatott a Vodafone-kupa egyik felvezető mérkőzésén, a 2002-ben születettek Budapest Vidék összecsapásán, ahol a legeredményesebb játékos lett.

- Azért nem volt egy öldöklő mérkőzés, inkább csak bemutató meccs lett belőle, de minden percét nagyon élveztem - mesélte Marci.

Az FPSE kiválóságának családjában háromszoros olimpiai bajnok is található.

- A húgom keresztapukája Kiss Gergő, ő mondta, hogy jók az adottságaim ehhez a sporthoz, és menjek le az uszodába. Így kerültem az FPSE-hez. Gyorsan megszerettem a vízilabdát, remek volt a hangulat és az edzőim.

Juhász Mártont már két éve meghívták a régióválogatottba, Fehérváron pedig korosztályában abszolút húzóembernek számít. Célja, hogy Horváth Zsomborhoz hasonló pályát járjon be. Az FPSE vezetői pedig igyekeznek az előrelépéshez megteremteni a feltételeket, egy-két éven belül ob I/B-s alakulatot szeretnének Fehérváron.

Ami biztos, a megyeszékhelynek egyre több tehetséges vízilabdázója van.




Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!