Sport

2016.02.23. 12:42

Megyei foci: Több változás, szigorítás, és egyszerűsítés vár a csapatokra a jövőben

Székesfehérvár - Megtartotta évadnyitó értekezletét az MLSZ Fejér Megyei Igazgatósága, Schneider Béla igazgató bő fél órán keresztül elemezte a közeljövő feladatait.

Káldor András

- A programjukban meghirdették, hogy szó lesz a következő évi versenykiírásról, mire számíthatnak a csapatok?

Nem tervezünk mást, mint a jelenleg is folyó bajnokságokat - megye I, és megye II-ben 16, illetve kétszer 16 csapatot indítanánk, és reményeim szerint a megye III-ban nem ez a csökkentett szám lesz, ugyanis többen jelezték, hogy indítanának második csapatot, mert annyi labdarúgó van a településen. Örülnék annak, ha legalább 14 csapat lenne mindhárom csoportban, kellenek a mérkőzések. Nagyon rosszul alakultak a csapatlétszámok, mert két csoportra sok volt a csapat, míg háromra, pedig valljuk be elég kevés.

- Mi a helyzet a nőkkel?

Sajnos a női bajnokságot ebben az évben elvesztettük, de nem adjuk fel, szeretnénk, hogy azok a csapatok, amelyek most más megyében játszanak, visszatérnének.

- Az utánpótlás csapatok esetében mennyire lesz szigorú a részvétel?

A megyei I és a megyei II osztályban résztvevő csapatok számára kötelező lesz, míg a megyei III. osztályban ajánlott. Az U16-os bajnokság szintén csak a megyei I osztályban kötelező, az összes többi osztály számára ajánlott. Úgy tűnik, hogy jól bevált az idei rendszer, a jók a kiemelt bajnokságban teljesítenek, többek, pedig két hasonló erősségű csoportban küzdenek, és ez így költségkímélő is számukra.

Schneider Béla az MLSZ Fejér Megyei Igazgatója több változásról számolt be az évadnyitón. Fotó: Molnár Artúr

- Lehet számítani bármilyen újításra a bajnoki rendszerben?

Igen, létre szeretnénk hozni az Old Boys bajnokságot. Többen jelezték, hogy az öregfiúk nem bírják a „fiatal öregfiúkkal" a versenyt, így felmerült, hogy rendezzünk bajnokságot csökkentett pályán (két 16-os között, vagy fél pályán keresztbe), csökkentett létszámmal (7+1, vagy 6+1 fővel). Ezt március folyamán meghirdetjük, és várjuk egy hónapon át a visszajelzéseket.

- Igaz, hogy a Magyar Kupában változni fog a megyei bajnokságokban szereplő csapatok számára a versenyrendszer?

A jelenleg zajló Magyar Kupa fordulókat lezárjuk, és ez évben nem lesz feljutó az országos főtáblára. Ez nem azt jelenti, hogy nem lesz megyei résztvevője a küzdelmeknek, de az MLSZ-nek az a koncepciója, hogy egy bajnoki év alatt kerüljön lebonyolításra a kupa, az eddigi kétéves szisztéma helyett. A 2015/16 évben játsszuk le tehát a 2016/17-es kupa előmérkőzéseit. Ezt most egy évben szeretnénk lebonyolítani, éppen ezért augusztusban kell nekünk produkálnunk egy, vagy két csapatot az országos főtáblára. Ez csak a megyei I osztályú csapatok számára kötelező, bár a többi csapat is nevezhet. Mivel ez vegyes versenyrendszerű bajnokságnak felel meg, mivel a későbbiekben profikkal találkoznak a csapatok, így 50 %-os TAO támogatással is jár.

- Újítás azonban, hogy egy újabb versenyeztetési formát hoznak létre.

A versenybizottság úgy döntött, hogy mivel a megyében nagy hagyománya volt a kuparendszernek, és nem akarjuk, hogy ez a versenyzési lehetőség köddé váljon, ezért meghirdetnénk egy megyei kupát. Nyilván ebből nem lehet feljutni az országos főtáblára, de éppen ezért a végén szeretnénk egy nagyon tisztességes díjazást biztosítani - sportfelszerelésekben. Itt valamennyi csapatra számítanánk, ennek TAO támogatása 90 %-os lesz.

- Mikorra kell az amatőr licenceknek elkészülniük?

Az NB III-ban, és a megye egyben szereplő csapatok számára ez nem ismeretlen, az MLSZ célja, hogy a labdarúgás harmadik, negyedik vonalába tartozó klubok olyan gazdálkodással, olyan vezetéssel és infrastrukturális háttérrel rendelkezzenek, amely elvárható. Fontos határidő, hogy a pályákat legkésőbb április 10.-ig hitelesíteni kell, de a kérelmet már március 21-ig be kell nyújtani. Ezen kívül a licence kérelmeket is április 10-ig kell beadni. Akinek nincs, licence nem indulhat a bajnokságban!

- Komolyabb változások várhatóak a következő bajnoki évtől!

Július elsejétől az amatőr sportszerződés megszűnik. Kölcsönadás csak profi szerződés esetén lehetséges, az amatőröknél nem lehetséges. Az átigazolási szabályzat változik, július 1. és 30. között ugyanúgy igazolhat a játékos, mint korábban. Küld egy levelet, hogy elhagyta az előző klubját, el kell engedni, további átigazolásra van lehetőség augusztus 1. és 31. között, de már csak abban az esetben, ha az átadó aláírja az átigazolási lapot. Ugyanez vonatkozik a téli átigazolási időszakra is, január 24. és február 22. között, azaz kizárólag az átadó engedélye szükséges a váltáshoz. Sőt télen még bizonyos összeget is lehet kérni, ha elmegy a játékos.

- Szigorúbb lesz a versenyszabályzat a jövő évtől?

Igen, sajnos több csapat nem tudta biztosítani a megfelelő számú utánpótlás csapatot, ezért nevelőegyesületekkel szerződést kötöttek Ezt most megszigorították, így ezen túl kötelező utánpótlás biztosítására kötött szerződés esetén, a nevelő egyesületnek ugyanazon a székhelyen kell működni, ahol a nevező sportszervezet működik. Felnőtt sportszervezet csak egy utánpótlás nevelővel, egyesülettel köthet szerződést. Valamennyi kötelező utánpótlást, csak egy sportszervezet biztosíthat. Utánpótlás nevelő sportszervezet csak egy sportszervezettel köthet szerződést. Ezzel, megszűnik a kiskapu, azaz nem lehet majd, hogy mások égisze alatt működni, és előnyhöz jutni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!