Sport

2008.04.22. 02:29

Megvédte címét

Székesfehérvár - Ismét a MÁV Előre SC versenyzőjének, Akóts Gábornak a sikerével zárult a megye idei egyéni felnőtt sakkbajnoksága. Riválisa betegség miatt kényszerült visszalépni.

Matók János

Már csak három forduló volt hátra, s a tavalyi bajnok Akóts Gábor (MÁV Előre SC) azt is megengedhette magának, hogy két döntetlent engedélyezzen vetélytársainak, mert 6 pontjával így is megvédte címét. A további helyezésekért viszont nagy küzdelem zajlott Tvaruskó László (Fehérvár SE), Farkas László (Tordas), Keszi János (Seregélyes) és Parragh Sándor (Seregélyes) között, de a szerezhető-veszthető FIDE-pontok miatt, a hátsó régiókban sem adták ingyen a játszmákat. A második végül Parragh lett, míg a bronz Farkasnak jutott. A kiélezett küzdelmekre jellemző, hogy a 7. forduló utolsó csatájában, a Fehérvár SE két sakkozójának a partijában a szenior Reiter László úgy nyert az ifjúsági korosztályú Albrecht Gábor ellen, hogy a játszma 5. órájában a legnehezebb mattolási lehetősége (huszár és futó) maradt. A fiatalok fejlődését jól szemléltette, hogy a magasabb értékszámúak egyáltalán nem vehették biztosra a győzelmüket, néhányan pontot is veszítettek a harcos szellemben sakkozó riválisokkal szemben. Közülük is kiemelhető Csire Bence (MÁV Előre SC) és Ruck Róbert (Dunaújvárosi Király SSE) meggyőző játéka. Teljesítménye alapján, a legjobb értékszám nélküli versenyző különdíját Csire kapta meg. A hat szenior korú (Reiter, Farkas, Czimer József (MÁV Előre SC), Tvaruskó, Di Giovanni Vilmos (MÁV Előre) és Horváth Lajos (MÁV Előre, a Videoton fut-ballistáinak egykori sportorvosa) közül Czimer vehette át a különdíjat. Az ifik bajnoksága végig kemény küzdelmet hozott, itt-ott komoly hibákkal is tarkítva. Itt Salavecz Gergő, Környei Dávid, Pallai Dániel és Mezei Szilárd dobogós csatájába még Guber Tamás szólhatott bele, de az utolsó fordulóban hibázott, így végül Salavecz (MÁV Előre SC) lett a bajnok, Mezei (Király SSE) és Pallai (Király SSE) előtt. A fiúmezőnyben küzdő két lány közül Katona Ivett (Király SSE) lett az első Fazekas Barbara (MÁV Előre SC) előtt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!