Sport

2011.08.23. 02:28

Megmászni a hegyet!

Dunaújváros - A DAB.Docler jégkorongcsapata edzőt váltott nyáron. A kanadai J. P. MacCallum helyére a szintén kanadai Glen Williamson került. A tréner már aláírta a szerződését, de csak szeptember 6-án kezdi el a munkát Dunaújvárosban.

Agárdy Csaba


- Másodszor vállal edzősködést Magyarországon, hiszen a 2009/10-es szezonban a Vasas Stars trénere volt. Hogyan került annak idején kapcsolatba a magyar jégkoronggal?

- Kangyal Balázs, a Vasas szakmai igazgatója hívott fel, mert Diego Scandella, a magyar válogatott másodedzője engem ajánlott, amikor a Vasas kanadai edzőt keresett. Tetszett az ajánlat, és érdekelt, hogyan működnek a dolgok az egykori vasfüggöny mögött. Arról tudtam, hogy az utóbbi években Magyarországon folyamatosan fejlődik a jégkorong, és szerettem volna segíteni abban, hogy még jobban fellendüljön a sportág.

- A nálunk töltött időszak alatt milyen benyomásokat szerzett a magyar jégkorongról?

- A Starsban érdekes összetételű csapat volt, hiszen a sok fiatal mellett sok öreg alkotta a keretet. Az tetszett, hogy a játékosok szerettek dolgozni, tanulni akartak, megvolt bennük az akarat arra, hogy fejlődjenek. Nyitottak voltak az új dolgokra, felfogták, sok mindenben változtatniuk kell ahhoz, hogy előrelépjenek.

- A szavaiból úgy venni ki, hogy elégedett a Magyarországon töltött idővel. Mégis miért távozott?

- Egyéves szerződésem volt, ami lejárt, és a tulajdonosok nem ajánlottak újat. Hiába nyertük meg a MOL Ligát, ez nem számított. Különösebben ez nem érdekel, elvégeztem, amit kellett. Kangyal Balázs szakmai igazgató szerette volna, ha maradok. Tulajdonosi döntés volt, hogy nem hosszabbítottak velem.

- A Vasas és a DAB között óriási volt a rivalizálás, ami olykor már ellenségeskedésbe csapott át. Szinte nem is volt olyan mérkőzése a két csapatnak, amelyen ne lett volna balhé, verekedés. Ezek után hogyan várja a dunaújvárosi munkát?

- Nagyon tetszett, hogy a két csapat között ekkora volt a rivalizálás. Ez jót tesz a sportnak, jót tesz a játékosoknak. Az ilyen rivalizálás hozza ki a játékosokból, a vezetőkből is a legtöbbet, a szívet, és ez viszi előre a sportágat és a csapatokat is. Megvolt a rivalizálás a két csapat között, de a tisztelet is mindkét fél részéről. Hogy most Dunaújvárosban dolgozom majd? Kanadában teljesen szokásos, hogy aki ellen a leginkább utálsz játszani, azt szeretnéd leginkább a saját csapatodban látni.

- Milyen feltételei voltak annak, hogy Dunaújvárosba szerződjön?

- Csak annyit kértem, a klub úgy működjön, ahogy kell. Ehhez sokat kell változtatni, a változtatáshoz pedig az emberektől bátorságra van szükség. Ezt a bátorságot kértem. Ne csak beszéljünk arról, hogy változtatunk, hanem tegyünk is érte. Megmászni egy hegyet mindig nehéz.

- Az ellenfél edzőjeként milyennek ismerte meg az Acélbikákat?

- Jó csapat volt, sok fiatal játékossal, akik keményen harcoltak. A dunaújvárosiak ellen mindig csúcsformában kellett játszanunk. Ami elmúlt, az elmúlt, előre kell nézni! Az Acélbikákból egy nem hullámzó, stabil csapatot kell csinálni, amelyik nemzetközi szinten is megállja a helyét. A fiatalok tehetségesek, sok évük lehet nemcsak a magyar, hanem a nemzetközi jégkorongban is.

Azari Zsolt, a DAB.Docler elnöke az alábbiakat közölte Williamson szerződtetésével kapcsolatban:

- Kanadai edzőt szerettünk volna, rajta kívül még néggyel tárgyaltunk. Williamson mellett az döntött, hogy már ismerjük, és a Vasas egykori játékosai nagyon jó véleménnyel vannak róla. Szeptember hatodikán kezd nálunk, mert augusztusban még otthon van elfoglaltsága.

Az NHL-ben is dolgozott...

- Glen Williamson 56 éves, edzősködni 1981-ben az ausztrál junior válogatottnál kezdett.

- 1990-ben a kanadai válogatott másodedzője volt.

- 1991 és 1995 között az NHL-ben szereplő Winnipeg Jetsnél dolgozott, majd a szintén NHL-es Los Angeles Kings játékos-megfigyelője volt.

- Dolgozott Japánban - az A csoportos válogatott mellett is -, Németországban és Svájcban.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!