Sport

2008.04.21. 02:29

Megharcolt győzelem

Székesfehérvár - Tavaszi nézőcsúcs született az FC Fehérvár és a Győr szombat esti rangadóján. A mérkőzés után a hazai közönség hosszú percekig ünnepelte a győztes piros-kékeket.

MTI

Félóránként változott Fehérvár időjárása szombaton délután, hol beborult az ég, és esett az eső, hol pedig hétágra sütött a Nap. Kezdés előtt bő egy órával Szabadbattyánban még jégzápor verte el a határt, s a viharfelhők vészjóslóan közeledtek a Sóstói Stadion felé. Végül csak egy halvány szivárvány köszöntötte a szurkolókat a létesítményben, az égiek végül nem avatkoztak be a rangadó sorsába.

A korábbiakhoz képest, hazai viszonylatban jóval több néző foglalt helyet a lelátókon (így például a két polgármester, Warvasovszky Tihamér és győri kollégája, a tornász olimpiai bajnok Borkai Zsolt is egymás mellett szurkolt az övéinek), a hazai drukkerek - főként az utolsó 20 percben - nagyszerű hangulatot varázsoltak. Tették ezt azért, mert kifejezetten jó iramú és színvonalas futballt produkált végig a két csapat. A kezdeti ismerkedés után a 9. percben vezetéshez jutott az FC Fehérvár: egy támadás végén Dajics 22 méterről laposan lőtt a jobb alsó sarokba, 1-0. Dörzsölhették is a tenyerüket azok a német megfigyelők, akik miatta voltak Sóstón...

Látható volt, hogy a zsinórban 16 bajnoki mérkőzés óta veretlen ETO is csak a győzelmet tartja elfogadható eredménynek: a középkezdés után Koltai jobb oldali beadását Brnovics 3 méterről fejelte kapura, ám Sebők - akit Disztl Péter kapusedző hetek óta nagyszerű formában tart - hatalmas bravúrral mentett a jobb felső sarok elől. Pillanatok múlva, az angol szakemberek által figyelt Horváth Pera 21 méteres veszélyes szabadrúgását Sztevanovics ütötte szögletre, majd Polonkai kapáslövése szállt a kapu fölé. Egy pillanatra sem unatkozhattunk, pörgött a játék a gyepen. A 25. percben egy szemre is szép hazai támadás végén, Polonkai emelése Supics fejéről közelített a győri léc alá, ám Sztevanovics nagyot nyújtózva még a gólvonal magasságában megfogta a labdát. Ezt követően a vendégek még egy lapáttal rátettek, mindent megtettek az egyenlítésért. Így a 28. percben Völgyi bal oldali beadása Koller fejéről pattant Pákolicz elé, aki 16 méterről sistergős löketet eresztett meg, ám Sebők ismét egy hatalmas bravúrral szögletre hárított. Aztán egy újabb győri attak, s Brnovics 13 méteres lövése: és ahogy mondani szokás, jó csapatnak van szerencséje, hiszen a labda a jobb oldali kapufáról vágódott ki a mezőnybe. Beszorult az FCF, ezt jelezte a szögletarány is, ami 7:1 volt a vendégek javára. Ám a piros-kékek derekasan állták a harcot, így őrizték az előnyt.

A szünet utáni folytatásban egyre inkább sárga lapokkal is dúsított, elkeseredett küzdelmet láthatott a publikum: zömmel a hátrányban lévő ETO támadott, míg a hazaiak kontrákból teremtettek meleg pillanatokat a kapu előtt. Ez történt a 60. percben is, amikor Mohl beadását az utolsó pillanatban vágták ki szögletre Sitku elől. A beívelés után Sifter 20 méteres, elemi erejű lövésénél Sztevanovicsnak minden tudására szüksége volt, hogy megóvja kapuját a góltól. Ahogy múltak a percek, úgy keményedett a játék, az Eb-re tartalék játékvezetőnek jelölt Kassai szórta a lapokat, csak nem mindig következetesen. Ráadásul az ítéleteivel többnyire a hazai csapatot sújtotta. Az meg egyenesen a vicc kategóriába tartozik, amikor Sebőknek időhúzásért adott lapot...

Fantasztikus hangulatban fejeződött be a találkozó, a lelátókon tombolt a hazai tábor, hosszú percekig ünnepelték a piros-kékeket, talán az a legjobb kifejezés erre, hogy ismét egymásra találtak a csapat tagjai és a szurkolók. Talán ez, valamint a vereség miatti elkeseredettség lehet az oka annak, ami a lefújás után történt a pályán: miközben a hazai játékosok az ultrák, az RBD szektora elé vonultak megköszönni a szurkolást, némi vita alakult ki Stark és Sitku között. A győri csapatkapitány a fehérvári támadónak rontott, s a nyakánál fogva ráncigálta. Az esetnek háttal, a kezdőkörben álló Kassai csak Dvéri reklamása után figyelt oda a közben kialakult tumultusra. Mert az volt, hiszen a Baráti Kör fotósa megörökítette a jelenetet, s ezt a győriek zokon vették: szerették volna megkaparintani a fényképezőgépet - a leghevesebb Sztevanovics volt -, de nem jártak sikerrel. A mérkőzés lefújása utáni, de a pályán belüli fotózás ténye igen, míg Stark cselekménye nem került be a jegyzőkönybe...

Egervári Sándor, a Győri ETO vezetőedzője: - Gratulálok a Fehérvárnak a három pontért, de a saját csapatomat sem tudom elmarasztalni, mert uraltuk a játékot, rengeteg helyzetet dolgoztunk ki, de gólt csak a fegyelmezetten és jól záró hazaiak szereztek.

Székesfehérvár (mj) - Ismét a kiscsapatok okoztak meglepetést az NB I-es labdarúgó-bajnokság 24. fordulójában. Így a tabellán utolsó és kiesésre ítélt Tatabánya, a Diós-győr otthonában már 2-0-ra vezetett, a hazaiak végül Simon két góljával - az egyik egy vitatható büntető volt - kiegyenlítettek. A másik meglepetést a szintén idegenben, az Újpest ellen pályára lépő REAC okozta: 2-1-re, majd 4-3-ra is vezetett a lilák ellen - Tisza két tizenegyest is lőhetett -, a hazaiak a 93. percben Foxi találatával (4-4) mentették meg az egy pontot. A listavezető MTK még a pénteki nyitányon, 3-0 után 3-2-re győzött a Kaposvár ellen, míg legnagyobb riválisuk, a Debrecen simán, 4-1-re verte a Nyíregyházát. A BFC-Siófok hazai pályán fogadta a Vasast, a találkozó a vendégek 3-1-es sikerét hozta. A ZTE-Honvéd mérkőzés ma, 18 órakor kezdődik.

FC Fehérvár-Győri ETO 1-0 (1-0)

Sóstói Stadion, 4500 néző. Vezette: Kassai Viktor (Vámos Tibor, ifj. Tóth Vencel).

FC Fehérvár: Sebők 8 - Lázár 6, Koller 7, ifj. Horváth 6, Mohl 6 - Farkas 6, Sifter 6 - Simek 5, Polonkai 6, Dajics 6 - Sitku 6. Vezetőedző: Disztl László.

Győri ETO: Sztevanovics 6 - Nikolov 6, Stark 6, Supics 5, Völgyi 6 - Koltai 7, Eugene 5, Józsi 6, Tokody 4 - Pákolicz 5, Brnovics 6. Vezetőedző: Egervári Sándor.

Csere: Simek helyett Dvéri (65. perc), Dajics helyett Nagy (70. perc), Polonkai helyett Csobánki (80. perc), illetve Tokody helyett Böőr 5 (a szünetben), Eugene helyett Dudás (62. perc).

Sárga lap: Simek (58.), Sebők (88.), illetve Stark (12.), Böőr (56.), Völgyi (65.), Józsi (86.), Nikolov (91.).

Szögletarány: 3:11 (1:8).

ü

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!