Sport

2016.02.04. 20:45

Kassai Viktor még nem gondol az Eb-re

Budapest - Hosszú évtizedeken át magyar résztvevője csak akkor volt a nagy labdarúgó tornáknak, amikor sípjába fújt egy-egy hazánkbeli játékvezető. A franciaországi EB-n végre ott lesz a válogatott, no és a legjobb magyar bíró, Kassai Viktor.

Ferencz Balázs

Kassai Viktor, a legmagasabban jegyzett magyar labdarúgó játékvezető nehezen viselte a téli szünetet. A két ifi-, egy felnőtt világbajnokságon, két Európa-bajnokságon és egy olimpián is ténykedő bíró már várja a magyar bajnoki rajtot.

– Két hónap telt el az utolsó bajnoki óta. Sokkal jobb úgy edzeni, hogy hétvégén mérkőzésen akad dolgunk.

– Mennyit kell edzeni egy játékvezetőnek?

– Attól függ, ki milyen szinten szerepel és milyen céljai vannak. Aki hobbinak tekinti és a megyei harmadosztályban működik, vele szemben nem túl nagyok az elvárások. Amint följebb kerül valaki, annál jobban kell tenni azért, hogy vissza is kapjon valamit a játékvezetéstől. Megye I-ben is kell már edzeni, NB I-es szinten pedig a heti három-négy edzés az alap, az európai és top-szinten pedig már minden nap kell mozogni. A szellemi felkészülés terén is ugyanez elmondható. A magasabb megyei szinten működők számára több továbbképzés szükséges, aki pedig már NB-s meccseket vezet, annak mindig néznie kell a mérkőzéseket, folyamatosan képeznie kell magát, hogy ne érje meglepetés.

A német válogatott Lukas Podolskit is rendre intette már Kassai Viktor (jobbra)
Fotó: szabolcsijb.hu

– Hogyan választotta a játékvezetést hivatásának?

– Családi példa alapján. Édesapám is játékvezető volt, olyan mintát láttam magam előtt, ami tetszett, hiszen apám jól érezte magát ebben a közegben, jó élményei voltak. Ráadásul a futballpálya közelében nem lehet rossz ténykedni. Kipróbáltam, jöttek a meccsek, sikerélményem is volt, jól éreztem magam a pályán. Én is, mint mindenki hasonló tanfolyammal kezdtem, mint amilyen február 9-én Fejér megyében is indul. Bízom benne, hogy sok fiatal választja hivatásának a játékvezetést.

– Mit látott meg a játékvezetésben, ami megfogta, hiszen a focibíró nem éppen a futballpályák kedvence?

– Aki képes elviselni, hogy nem főszereplő lesz a pályán, sőt állandó negatív figura a szurkolók szemében, s tudja is ezt  kezelni, az szép sikereket érhet el. Ne felejtsük el, hogy a játékosokon kívül csak mi vagyunk a játéktéren, nálunk közelebb senki sincs a futballhoz, ami egy óriási dolog annak, aki szereti a futballt, és ebben szeretne szerepet vállalni.

– Sűrű az idei program, hiszen a magyar bajnokik, a nemzetközi klub-megmérettetések mellett a franciaországi Európa-bajnokságon is szerepet kap. Morfondírozik már az Eb-n?

– Nem az Európa-bajnokságra gondolok, hiszen minden héten teljesíteniük kell a játékosoknak, az edzőknek, s a játékvezetőknek is. Nem lehet még február elején azon gondolkodni, hogy mi lesz majd júniusban, mert addig rengeteg mérkőzés vár még rá. A bajnokságból 13 forduló van a hátra, a Magyar Kupában is lesz még teendő, és a nemzetközi kupamérkőzéseken is dolgozunk. Az Eb-ig még rengeteg feladatot meg kell oldanunk.

– Nem is tesz különbséget egy magyar bajnoki, vagy egy BL-meccs feladata között?

– A feladat mindig ugyanaz, a lehető legjobb tudásunk szerint le kell tudnunk vezetni a mérkőzést.  Bármilyen meccsen is vagyunk, a legjobb tudásunkat kell hoznunk.

– Azért csak más érzés mondjuk egy magyar kupameccsen fújni, vagy egy BL-találkozón, ahol mondjuk gyorsabb a játék, emelkedettebb az atmoszféra

– Aki valaha vezetett egy serdülő meccset is akár, az hamar megérzi, milyen egy mérkőzésen bíráskodni. Rengeteg dologra kell figyelni, de természetesen más. Egy magyar bajnokin sok a szabálytalanság, könnyedén tudnak kommunikálni a játékosok a játékvezetővel, egy külföldi meccsen az okozhat nehézséget, hogy sokkal nagyobb a kontroll, sokkal többen nézik a mérkőzést, sokkal több kamera rögzíti a mozzanatokat.

– Van kedvenc?

– Rengeteg emlékezetes mérkőzés van, nem tudnék megjelölni kedvenc meccset, de egy balul sikerült találkozó is lehet emlékezetes élmény. Nem szoktam mérlegelni és halmazokba gyűjteni a mérkőzéseket.

– Az asszisztenseken kívül a gólbírók, a tartalékbíró is a dirigensekkel együtt, szinte csapatként működnek. A 2012-es angol–ukrán Eb-mérkőzés után már inkább hagyatkozik  saját magára?

– Ez szituációfüggő. Többen vagyunk a pálya környékén, több oldalról látunk egy-egy esetet, de a játékvezető a főnök, aki meghozza a döntést. Minden szituáció más, hagyatkozom a kollégáim meglátásaira, ha szükségem van rá.

– A magyar labdarúgás számára a legnagyobb esemény lesz az idei Eb. Az Ön lelkének ad némi pluszt, hogy nem csupán a játékvezetés terén képviselik a magyarok az országot, hanem a válogatott is érdekelt lesz?

– Természetesen. Jó érzés lesz, hiszen rengeteg tornán szerepeltem már, és soha sem volt ott magyar csapat. Izgalmas lesz figyelni, hogy velünk párhuzamosan a magyar válogatott hogyan készül, milyen eredményt ért el. A játékvezetői táborban úgy nézhetjük a mérkőzéseket, hogy tudunk valakinek szurkolni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!