Sport

2016.08.03. 18:10

Maraton az Alpokban

Davos - Immár 31. alkalommal rendezték Európa legmagasabban fekvő városában a svájci, alpesi maratont, amelyen rajthoz állt Varju Edit.

Horog László

Az 1971-ben született fehérvári futó rendszeresen indul a legnagyobb európai maraton és ultramaraton viadalain, valamint a hazai erőpróbákon. Tizenkét éve rója a kilométereket, kétszer teljesítette a Spartathlont, a görög főváros, Athén, valamint a déli település, Sparta közötti, 246 kilométeres távot. A viadalt 1983 óta rendezik, szeptember utolsó napjaiban. Máténé Varju Edit hatszor teljesítette az Ultrabalatont, nyolcszor a négynapos Balaton Szupermaratont, nyolcszor ért célba a hazai, 24 órás bajnokságon, amit kétszer meg is nyert.

Máténé Varju Edit sikerrel teljesítette az alpesi maratoni viadalt Fotó: A szerző

Pár nappal ezelőtt a svájciak legendás futóversenyén, az immár 31. alkalommal bonyolított Davos Marathonon szerepelt, a kontinens legmagasabban, 1560 méteren fekvő városában. A Davos-Filisur-Bergün-Keschütte-Sertigpass-SertigDörfli-Davos útvonalon zajló viadalon több mint 40 nemzet sportolója állt rajthoz, nyolc, különböző távon és kategóriában. A civilben főiskolai tanársegédként dolgozó székesfehérvári versenyző a legnehezebb, K78-as erőpróbán indult.

- Nekünk 76,1 km-t kellett teljesíteni, 2560 pozitív szintemelkedéssel, így a tényleges táv végül 78,71 kilométer volt, amit 10 óra 31 perc alatt teljesítettem. Ezzel a nők között 32. helyen végeztem. Ebben a kategóriában 240-en neveztünk és végül 107 versenyzőnek sikerült szintidőn belül célba érnie. A táv első, 36 km-es részén mindössze 444 méter volt a szintkülönbség, majd a következő 25 km-en két hegyet kellett megmászni , benne mintegy 2000 méternyi szintemelkedéssel. Rengeteg patak keresztezte utunkat, és csodaszép hegyek övezték. Volt benne gleccseren átfutás és hegyoldalban araszolás lefelé a nagy kövek között, mely legalább annyi időt vett igénybe, mint az oda feljutás. Nagy élménnyel gazdagodtam, a szervezés és a frissítés profi volt, ahogy az útvonal jelölése is - közölte a versenyző, aki legközelebb, kora ősszel a görögországi Spartathlonon méri össze erejét a külföldi riválisokkal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!