Jöjjenek a fiatalok!

2019.08.02. 19:48

Már az Újpest ellen újoncot avatnak a felcsútiak

Nagy volt a játékosmozgás e nyáron az élvonalbeli bajnokság rajtjára készülődő Puskás Akadémia csapatánál. Hornyák Zsolt vezetőedző szerint ezzel megnyílt az út a saját nevelésű labdarúgók előtt.

Nagy Péter

Hornyák: legalább az ötödik helyre oda akarunk érni Fotó: Kri

Szombaton 19.30-kor az Újpest ellen hivatalosan is bemutatkozik a magyar NB I-ben. Vágja már a centit?

– Nemcsak én, de a játékosaim is nagyon várják azt a pillanatot, amikor az Illovszky Rudolf Stadionban útjára indul a labda – mondta Hornyák Zsolt, a Puskás Akadémia élére június elején kinevezett 46 éves szakember. – A kezdőcsapat nagyrészt összeállt már a fejemben, a keretre amúgy sem lehet panaszom, kilencven százalékban sikerült leigazolni azokat a labdarúgókat, akiket szerettem volna idehozni.

Balogh Balázs Paksra igazolt a minap, vele együtt – ha jól számolom – tizennyolcan távoztak ideiglenesen vagy végleg Felcsútról. Nem túl nagy ez a szám?

– Nézőpont kérdése. Én ezt úgy fogom fel, hogy adott egy akadémia, ahol a tehetségek kinevelése zajlik, nekünk kutyakötelességünk, hogy lehetőséget biztosítsunk ezeknek a fiataloknak. Ez ugyan nem megy egyik napról a másikra, de úgy gondolom, fél év alatt két-három futballista beépítése megoldható. Ha nem így cselekednénk, nem lenne értelme az akadémia működésének.

Ezt már többször hallottuk, de az eredménykényszer mindig átírta a forgatókönyvet.

– Pedig tőlem még sokszor fogják hallani. Hogy mást ne mondjak, az Újpest ellen ennek már látszata is lesz.

Ez azt jelenti, hogy egy újabb akadémista képe kerül majd fel a játékoskijáró falára, mint élvonalbeli debütáns?

– Értse úgy, ahogy gondolja! A felállást azért nem szeretném még világgá kürtölni.

Hornyák: legalább az ötödik helyre oda akarunk érni Fotó: Kri

A kinevezésekor azt mondta, magyar futballistákból kívánja kialakítani az együttes gerincét. Hogy áll ez a projekt?

– Szolnoki Rolitól, mint csapatkapitánytól sokat várok, de a kapusunknak, Hegedüs Lajosnak is nagy szerepe lesz abban, hogy egységesek legyünk a pályán, s azon kívül. Rajtuk kívül ott van Hegedűs Jani, Spandler Csabi vagy Nagy Zsolti – ők mind fontos láncszemei az említett gerincnek.

Az edzőtábor során elégedetlennek tűnt a támadószekcióval, azóta sikerült kiküszöbölni a hibákat?

– Nem szoktam különbséget tenni védekezés és támadás között, mindkettőt hatékonyan kell megoldani. Ha kritizáltam, akkor sem az egyéni teljesítmények miatt tettem, hanem kollektíven nem voltam megelégedve a támadómunkánkkal. Ennek ellenére itt is – mint minden csapatrészben – látom a fejlődést.

Júniusban letámadásokról, magas presszingről beszélt, továbbra is tartja magát ehhez az elképzeléshez?

– Hazudnék, ha azt mondanám, igen. A keretet jelenleg olyan játékosok alkotják, akikre nem igazán tudom ráerőltetni a magas letámadást. De ez attól is függ, hogy ki fog kezdeni, a fiatalokban jobban benne van a presszing, David Vaneceknek, Ezekiel Hentynek és Josip Knezevicnek másban vannak az erényeik. Badarság lenne nem kihasználni ezeket. Nyitott vagyok, tudok idomulni az adott labdarúgókhoz, kreativitásból pedig szerencsére nincs hiány.

Hogy alakul a közös nyelv bevezetése, hiszen akad azért néhány külföldi a keretben?

– Erőltetem a magyart, de azt sem szabad elfelejteni, ez az egyik legnehezebb nyelv a világon. Páran már több kifejezést is tudnak magyarul, de az angolt is használni fogjuk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában