Sport

2014.07.16. 13:15

Már a futball a fegyvere - Rendőrből a Puskás AFC technikai vezetője lett Kővári Barbara

Hazánkban egyedüli nőként a négy gyermekes Kővári Barbara lát el technikai vezetői feladatot az élvonalbeli labdarúgásban. A Puskás Akadémia FC vezetői és játékosai hamar megkedvelték kollégájukat.

Matók János

Nógrád megyében, Balassagyarmaton született Kővári Barbara, aki a szécsényi középiskolában igazgatási ügyintéző szakán érettségizett. A Szent István Egyetemen humán erőforrás menedzser szakon végzett. majd 2009-ben a Magyar Labdarúgó Szövetségnél a grassroots szervezői diplomát is megszerezte. 2012-ben a Testnevelési Egyetem sportszervező-menedzser szakán végzett. A középiskola befejezése után 20 évig az Országos Rendőr-főkapitányságon, később a Bicskei Rendőrkapitányságon fegyverengedélyügyi előadóként dolgozott. Az ORFK-n Pintér Sándor főkapitány munkatársa volt, később a Nemzetközi Főosztályon, illetve az Interpol Magyar Nemzeti Irodán is dolgozott.

- Közben négy gyermekem született, egy fiú és három lány, akiket egyedül nevelek. A fiam amióta járni tud, rúgja a labdát. 13 éves korában került a Budakeszi Labdarúgó Akadémiára. Amikor egyedül maradtam a négy gyermekemmel, nehéz anyagi körülmények közé kerültünk, így az akadémia vezetője felajánlotta, hogy másodállásban dolgozzam neki, lássam el az akadémia titkársági-szervezői feladatait. Felelős voltam az összes játékos átigazolásáért, szereléseiért, a tornák megszervezéséért. Az akadémia vezetője közben projekt felelőse lett a Sport XXI. programnak, amely most Bozsik-program néven fut. Az ő felkérésére tartottam a kapcsolatot a programban résztvevő egyesületek vezetőivel, megyei koordinátorokkal, az MLSZ-nél a programban résztvevő vezetőkkel. Felügyeltem a tornák lebonyolítását, számonkérését, az MLSZ adatbázisába feltöltött jegyzőkönyvek pontosságát, az elszámolásokat az egyesületek felé, illetve az abban dolgozó edzők felé. Az MLSZ vezetőjének felkérésre részt vettem az akkori U14-U15-ös korosztályos válogatottak kiválasztásában. Ugyanakkor főállásban maradtam a rendőrségen fegyverengedélyügyi előadónként, ahol megismerkedtem a Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia alapítójával, aki vadászként hozzám tartozott. 2010-ben keresett meg azzal, hogy titkárságvezetőt keresnek az akadémiára, ahol a szakmai igazgató mellett kezdtem meg a munkát másodállásban, 2011. januárjától pedig főállásban. Az akadémia fejlődésének köszönhetően NB II-es csapatunk a 2012/2013-as bajnoki idényben feljutott az NB I-be. A licenckiírásnak megfelelően, a technikai vezetőnek sportmenedzseri végzettséggel kell rendelkeznie, mellyel én már rendelkeztem - sorolta fel az előzményeket Kővári Barbara.

- Mi a munkája?

- Minden olyan feladatot el kell látni, mely nem közvetlenül az edzésmunkával kapcsolatos: játékosok igazolásainak rendben tartása, átigazolás, versenyengedély, sportorvosi engedélyek, felszerelés, szerelés egyeztetése, megszerzése, a játékosok, edzők, masszőrök ügyes-bajos dolgainak intézése, mérkőzések előtti egyeztetés a csapatokkal, szállások intézése, nemzetközi mérkőzések előtti engedélyeztetés az MLSZ-nél, étkezés biztosítása, jegyzőkönyvek feltöltése, játékvezetőkkel, az MLSZ-szel való kapcsolattartás, és még számtalan dolog. És továbbra is ellátom az akadémia titkárságvezetői feladatait, szorosan együtt dolgozva az utánpótlás szakmai vezetővel, a csapatok edzőivel.

- Szereti ezt a munkát?

- Igen, szeretek szervezni, kapcsolatot tartani, intézkedni, utazni a csapattal, mindent, amely ehhez a munkakörhöz kell.

- A játékosok elfogadták?

- Velük a kezdetektől jól kijöttem, tudták, hogy számíthatnak rám, ha valamilyen problémájukat meg kell oldani. Ám a többi klub technikai vezetője, és a játékvezetők is meglepődtek amikor kiderült, hogy én vagyok a PAFC technikai vezetője, mert nincs több nő Magyarországon. Mára azonban elfogadottá váltam. Sőt, amikor az egyik mérkőzésre a fiam szalagavatója miatt nem tudtam elmenni, még hiányoltak is.

- Volt már emlékezetes élménye a meccseken, vagy az edzőtáborozások során?

- Gyakorlatilag minden mérkőzést élményként élek meg, hol jobb élményt (nyertes mérkőzés), hol pedig kevésbé jó élményt (vesztes mérkőzés) jelentenek. Teljesen más egy mérkőzést a kispadról végignézni, hallani az edzők kommentjeit, mint a lelátóról, esetleg tv-ben. Nagy élmény volt, amikor egy spanyolországi edzőtábor alkalmával élőben láttam játszani a Barcelonát a Sevilla-val ötvenezer néző előtt, ahol visszhangzott a stadion a drukkerektől. Fantasztikus volt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!