remek hajrá

2019.06.27. 18:14

Legyőzték Szlovéniát a női kosarasok

Győzelemmel kezdtek a magyarok Nisben.

A magyar válogatott remek hajrával legyőzte Szlovéniát a szerb-lett rendezésű női kosárlabda Európa-bajnokság nisi csoportjának nyitómérkőzésén.

A várakozásoknak megfelelően szerény létszámú közönség várta a négyezer férőhelyes Cair Sportcsarnokban az Európa-bajnokság nisi nyitómeccsét. A 2011-ben felújított és remekül klimatizált aréna kiváló védelmet nyújtott a kinti 35 fokos kánikula ellen, ám a lakosságot szemlátomást inkább a főtérnek számító Trg Kralja Milanán 17 órára meghirdetett ünnepség érdekelte, amelyen egy díszegyenruhás kórus lép fel, és ideiglenes tribünről lehet nézni vetítést a helyi nagyáruház falán.

A mérkőzés kezdetére mintegy 500 szurkoló gyűlt össze a csarnokban, a szlovén tábor 80-90 főből állt – néhányan zöld bohócparókában érkeztek -, míg a magyar zászlók alatt mintegy húszan foglaltak helyet.

A szlovén válogatott az elmúlt tíz évben rendezett kosárlabdatornák közül csak a 2017-es csehországi Eb-re jutott ki, amelyen 14.-ként zárt. A jelenlegi selejtezőben viszont öt siker mellett csak egyszer kapott ki csoportjában. Székely Norbert szövetségi kapitány együttese négy győzelmet aratott, az oroszoktól pedig kétszer kikapott, a közelmúltban pedig a 2009-es Eb-n 13., a 2015-ös, részben hazai rendezésű kontinenstornán 17., két éve pedig 12. lett.

Ami a két válogatott egymás elleni mérlegét illeti, az eddig három találkozót Magyarország nyerte, legutóbb 2007-ben 74-30-ra. A 2019-es erőviszonyok ugyanakkor nem kiütéses magyar diadalra utaltak, mivel – mint arra korábban Székely Norbert is utalt – a túloldalon euroligás csapataikban meghatározó játékosok sorakoztak, míg a magyarok „kisebb súllyal” szerepelnek a nemzetközi élvonalban.

Eredmény:

C csoport, 1. forduló:

Magyarország-Szlovénia 88-84 (22-25, 14-14, 23-30, 29-15)

Pontszerzők: Turner 23, Határ 21, Studer 17, Zele 8, Dubei 7, Horti 4, Varga 4, Lelik 2, Raksányi 2, illetve Oblak 21, Evans 18, Lisec 13, Prezelj 13, Baric 7, Friskovec 7, Jakovona 5

Csütörtökön az első magyar pontot Studer Ágnes érte el, majd a honosított – és társaihoz csak szombaton csatlakozott – Turner Yvonne is betalált, de a negyedik percben már az ellenfél vezetett. Az USK Prahával Euroliga-bronzérmes Teja Oblak ekkorra hat pontnál tartott, és 11-18-nál jókor jött a szülés után visszatért Horti Dóra duplája. A remek védőmunkának és a sok lepattanónak köszönhetően a hétpontos hátrány egyre csökkent (22-23), emellett a magyarok mind a nyolc büntetőjüket bedobták.

A második negyedet 8-2-vel kezdte az ellenfél, Székely Norbert időt kért, de az olasz Schiót erősítő Eva Lisec 11. pontjával hamarosan már 24-35 állt a nagyórán. Ekkor egy 8-0-ás magyar rohammal újra nyílt lett a meccs, a nagyszünetben 39-36-ra vezettek a szlovénok.

Az első félidő statisztikájából kitűnt, hogy a magyarok csak egy, a szlovénok pedig két triplát dobtak 20 perc alatt, a lepattanócsatában Határék álltak jobban (21/16), mint ahogy a cserepadok összehasonlításában is (8/4 pont).

Térfélcsere után Oblak 12. pontjával újra 10 pont lett a különbség, majd „mínusz” 14-nél elúszni látszott a mérkőzés. A válogatottban a 208 centis Határ szinte egymaga tartotta a lelket, állandósult a tízpontos szlovén előny, a 28. percben a 13 pontos Lisec lábsérüléssel kidőlt.

Az 59-69-ről induló zárószakaszban Zele Dorina hat pontjával újra visszajött a magyar csapat, ám Damir Grgic tanítványai bírták a nyomást, a honosított Shante Evans pedig tarthatatlan volt a palánk alatt. Határ 20. pontjával 79-81 lett az állás, Turner két triplájánál pedig eksztázisban kiabált a maréknyi magyar tábor (85-83).

A hajrában az ellenfél már nem tudott újítani, így a nemzeti csapat küzdelmes sikerrel kezdte meg Eb-szereplését.

A második fordulóban Olaszország lesz a magyarok ellenfele pénteken 18:30 órakor.

Forrás: MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában