Sport

2009.07.25. 02:29

Legyen bajnok a Videoton! Ma 20 órakor: Kecskemét-Videoton

Székesfehérvár - A régi kártyás közhely szerint: új parti, új remények - ez fokozottan érvényes a Videoton FC NB I-es futballcsapatára. A cél az első háromba való bekerülés.

Fejér Megyei Hírlap

Tegnap elkezdődött az NB I-es labdarúgó-bajnokság: a szezon első fordulójában a Videoton FC ma 20 órakor Kecskeméten lép pályára. A fehérvári piros-kékek körül a nyáron pezsgett az élet, a keret ismét átalakult, s a célt is kimondták a klub vezetői.

- A tulajdonos és a menedzsment elvárása egyértelműen az első három hely valamelyikének a megszerzése. Ennek megfelelően történt a keret megerősítése is. További elvárás, hogy az itthoni mérleg egyértelműen javuljon, jobb legyen, mint amilyen a tavalyi volt. Abban is bízunk, hogy az eredmények is több nézőt csalnak ki a Sóstói Stadionba, a csapat és a szurkolók egymást támogatva viszik majd előre a klubot. Nagy öröm, hogy mindezt már Videoton FC néven tehetjük meg. Amiért mindenkinek köszönet jár, akik ebben részt vettek, közöttük a Videoton Holding tulajdonosainak és vezetésének - mondta Berzi Sándor, a klub ügyvezetője.

- Milyen fontossági sorrendet állítottak fel a különböző hazai sorozatokban?

- Számunkra a bajnokság a legfontosabb az idén, ezt a Magyar Kupa s végül a Ligakupa követi, de az NB I mögött nem sokkal marad el az MK, ahol szintén a lehető legjobb eredményre törekszünk. Kétszeres címvédőként a Ligakupa is kötelezettségeket ró ránk, aminek igyekszünk is eleget tenni, de előfordulhat, mint például most szerdán Zalaegerszegen is történt, hogy különböző megfontolások miatt nem a legerősebb összeállításban lépünk pályára.

- A sajtóban különböző találgatások láttak napvilágot, különösen Lothar Matthus tervezett szerződtetése miatt, hogy hazai szinten horribilis, másfél milliárd forint a klub költségvetése. Ez valóban igaz lehet?

- Először is leszögezném, hogy egy gazdasági társaság ezt nem hozza nyilvánosságra, hiszen az üzleti titok kategóriába tartozik. Egyébként a működési kiadásainkban nagyjából az előző évi szint jelentkezik, kisebb emelkedéssel. A játékosvásárlás az egy külön befektetést jelent, de még nem tudni, hogy ebből később mennyit profitál majd a klub. De nem is lehet összehasonlítani a hazai egyesületek ilyen jellegű számait, hiszen ahány klubról is beszélünk, azok annyiféle feltételrendszerrel működnek. Azt nem tagadjuk, hogy a költségvetés területén nem a sereghajtók közé tartozunk.

- A játékoskeret változásairól korábban rendre beszámoltunk, de várható-e még távozás, új igazolás?

- Igen, hiszen a horvát Pavlisicstől, aki eddig a csapattal együtt készült, már megváltunk. Neki 12 éves szerződése volt, de nem éltünk az opciós joggal, hiszen a folytatás feltételeiben nem tudtunk megállapodni. Szó volt Sifter Tamás távozásáról, akit a Győr szeretett volna megszerezni, de a játékos ezt nem fogadta el, s miután élő szerződése van, itt marad. Ami az új igazolást illeti, ahogy az köztudott, nem tettünk le arról, hogy egy gól-erős csatárt szerződtessünk, s ebben az ügyben folymatosan tárgyalunk. Azt még nem tudni, hogy ez mikor realizálódik, hiszen az európai átigazolás majd csak augusztusban zárul le.

- Mit vár a Kecskemét elleni mai nyitányon?

- Természetesen a Vidi győzelmét, mert ez a célunk, másra nem is gondolok.

Ezek után nem csoda, hogy Mezey György vezetőedző is optimistán várja a szezont.

- A stratégiai célokat a klub vezetői kitűzték, nekünk az a dolgunk, hogy a szakvezetés tagjai azt a pályán a játékosokkal együtt megvalósítsák. Minden mérkőzésen a győzelem a célunk, amit maximális teljesítménnyel lehet elérni, s mi ezt szeretnénk kihozni a játékosokból. Például a ma esti kecskeméti nyitányon. Már most is az az elvárásom, hogy azt az alapvető szellemiséget, amit a rendelkezésünkre álló szűk négy hét alatt megpróbáltunk elsajátítani, azt most mindenki végrehajtja, de tökéletesen. Tudatos, szervezett és maximálisan motivált csapatjáték kell valamennyi mérkőzésen. Azt, hogy ez mire lesz majd elég, azt még nem tudhatjuk. Ám azt is meg kell jegyeznem, hogy tisztelem a Kecskemét csapatát, a mögötte álló várost a tavalyi remek szerepléséért. Viszont ez a tisztelet nem azt jelenti, hogy nem szeretnénk megvalósítani a célunkat. Győzelemre számítok - mondta Mezey György.

- A mai keretbe váratlanul Móri Tamás, a klub NB II-es csapatának a játékosa is bekerül. Ennek mi az oka?

- Egyszerű a magyarázat: vannak hiányzóink, hiszen Pavlisics már nincs velünk, és többen is sérültek, így Polonkai, Demjén, aztán Sifter, akinek agyrázkódása van. A 30 éves Móri Tamás a ZTE elleni szerdai Ligakupa-mérkőzésen jól játszott, így semmi sem indokolta, ne kerüljön át. Nem egy rutintalan futballistáról van szó, hiszen eddig 49 NB I-es mérkőzésen lépett pályára, és azokon 7 gólt szerzett, tavaly az NB II-es Felcsút egyik meghatározó játé-kosa volt. De annak is nagyon örülök, hogy Dvéri Zsolt a sérülése után játékra jelentkezett, így számíthatunk rá.

- Villámkarrier? Hát igen, talán az, s nagyon boldog vagyok, talán még fel sem fogom, olyan hirtelen történt ez az egész. Kedden tudtam meg, hogy mennem kell a Ligakupára, s miután ott jól ment a játék, Mezey György csütörtökön mondta, hogy ezzel a hozzáállással előrébb lehet lépni. Amennyiben ma pályára lépek, lehetőséghez jutok, úgy mindent megteszek a győzelem érdekében - közölte mosolyogva Móri Tamás.

A Videoton FC egyik legfontosabb láncszeme, Farkas Balázs csapatkapitány az alábbi véleménnyel volt:

- Bízom benne, hogy a tavasz második felében tapasztalt fejlődés tovább folytatódik, s amennyiben így történik, akkor a szezon végén az újkori Videoton megszerzi az első trófeáját. Minimum vagy bajnok, vagy pedig Magyar Kupa-győztes lesz. Az FC Fehérvár történelme a bajnoki bronzéremmel, a Magyar Kupa arannyal és a kétszeres Ligakupa-győzelemmel lezárult, így itt van az ideje, hogy a Vidi is nyerjen valamit. Ehhez elengedhetetlen a kecskeméti győzelem, hiszen a jó kezdés alapvetően befolyásolhatja a szezont. Erre jó példa a tavalyi siófoki vesztes nyitányunk, ami miatt egész évben futottunk a végső eredmény után. Szerintem nagyon sokra hivatott a jelenlegi csapatunk. Abban bízom, hogy ezt be is bizonyítjuk azzal, hogy egységes csapatjátékkal, maximális teljesítménnyel és akarattal minden mérkőzésen a győzelem reményében tudunk majd pályára lépni - mondta hatá-rozottan a csapatkapitány. Mit lehet ehhez hozzátenni...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!