Sport

2016.01.11. 20:37

Kulcsár Antal öttusa mesteredzőt több százan búcsúztatták

Székesfehérvár - Volt egy mester. Egy öntörvényű, akaratos, megalkuvást nem tűrő tanító, akinek vezérletével naggyá lett a fehérvári öttusa, tovább virágzott a magyar sport.

Ferencz Balázs

- Megköszönöm az ő életét Istennek, és megköszönöm az életét ő magának. - fogalmazott Tóth Tamás esperes akkor, amikor a 65 éves korában december 24-én elhunyt öttusa mesteredző hamvai fölött mondott búcsút. Kulcsár Antal 1977-től volt öttusa-edző az Alba Volán SC-nél, majd 1983-tól vezetőedzője, később szakmai igazgatója volt az egyre erősödő szakosztálynak. A fehérvári műhely vezetőjeként, női válogatott szövetségi kapitányaként olyan versenyzőket nevelt, akik szállították a világ- és Európa-bajnoki érmeket. Kiváló edzői gárdáját formált maga köré. Demeter József Európa-bajnok, Horváth Viktor Eb-aranyérmes és világbajnok lett a kezei alatt, de legnagyobb szakmai sikerét kétség kívül az első, és eddig egyetlen székesfehérvári olimpiai aranyérem jelentette, az általa felfedezett és felnevelt Vörös Zsuzsanna 2004-ben olimpiai bajnok lett.

A bajnoknő is ott volt Kulcsár Antal temetésén aközött a több száz ismerős és ismeretlen között, akik búcsút vettek a mestertől. A tömegben hajtottak fejet korábbi edzőtársai, versenyzői, rokonok, barátok, sportvezetők, de utolsó útjára kísérte őt Maracskó Tibor korábbi világbajnok, olimpiai ezüst-és bronzérmes öttusázó, Pálvölgyi Miklós az öttusa válogatott szövetségi kapitánya, vagy éppen Balogh Gábor világbajnok és olimpiai ezüstérmes pentatlonista is.

A sokak által csak Kulcsár Tóniként emlegetett szaktekintély 2008-ban visszavonult, majd rövid pihenő után a móri öttusa megteremtésén, felépítésén fáradozott.

- Emlékszem, komoly világverseny megrendezése volt a feladatunk - mondta búcsúbeszédében Fenyves Péter Mór jelenlegi polgármestere, a koronázó város korábbi alpolgármestere. - A városi uszodának akkor kellett volna felépülnie, de az építkezés csúszása már-már lehetetlenné tette a verseny megrendezését. De ő kitartott, és rendíthetetlen arccal, acélos határozottsággal kijelentette: a versenyt megrendezzük. Hihetetlen erőt, kettőzött akaratot kölcsönzött nekem is. Az elvégzett munkában hitt és a teljes odaadást fogadta csak el edzőtársaitól, versenyzőitől - fogalmazott a móri városvezető, Fenyves Péter.

Állhatatosság, kitartás, alázat, következetesség. E jelzők peregnek a mesteredzőre emlékezők nyelvén.

- Elment egy kemény harcos egy konok ember, akiből sugárzott az erő és az aktivitás. Felépítette az ország vezető öttusa-szakosztályát - emlékezett meghatottan Martinek János Szöul kétszeres olimpiai bajnoka, a Magyar Öttusa Szövetség alelnöke. - Egykoron ígértet tett: „Székesfehérvárról világ- és Európa-bajnokok kerülnek majd ki." - bátran kijelenthetjük, hogy sikerült túlszárnyalnia saját elvárásait is. Emlékét az öttusa-társadalom örökre megőrzi - jelentette ki.

- Tóni élete azért volt rendben és azért volt a helyén, mert egy nem akármilyen isteni álmot valósított meg; hogy legyen családja, legyenek tanítványai, és legyen nagyon sok ember, akit szerethet, és akik őt szeretik. Hiszem, hogy nem csak Isten álmai váltak valóra, hanem az övéi is - hangoztak az esperes atya szavai a fájdalmasan nyirkos sírboltok alatt.

Kulcsár Antal mondta egyszer: „Azt szeretném elérni, hogy a sportklub hasonlítson egy igazi klubra, egy olyan emberi közösségre, ahol túl a sportkötődésen valóban egymásért dolgoznak. Álmodozó vagyok? Lehet, vállalom. De megcsinálom - ezt is... Hogy milyen lesz a jövő? Jó lenne, ha tudnánk..." Az egységet tisztelő és szerető, a megújuláson állandóan morfondírozó Kulcsár Antal szavaira talán még most sem badarság odafigyelni. Nyugodjon békében!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!