Sport

2013.10.24. 20:45

Kolléga, nem csicska

Balatonboglár - Pénteken, 17 órakor kezdi meg szereplését a női kézilabda válogatott a szombathelyi Provident Kupán. Az új szövetségi kapitány, Hajdu János optimista.

Horog László

Tompán, mégis jól hallhatóan pattog a labda a balatonboglári Nemzeti Kézilabda Akadémián. A parketten Bohus Bea adja a tanácsokat a serdülőknek, a sportcsarnok lelátóján egyedül üldögél Hajdu János, akinek nem pusztán az akadémián akad feladata, a felnőtt, női válogatottal készül a decemberi, szerbiai világbajnokságra.

- Balatonbogláron a női szakágnak vagyok a felelőse, a serdülőknek és az ifiknek. Előbbieknek Bohus Bea, utóbbiaknak ifj. Kiss Szilárd a mestere, én pedig felügyelem a munkát, valamint várom, legyen junior csapat, ahol komoly szerep jut majd nekem is. Hetente 4-5 napot itt töltök, egyet a szövetségben, valamint látogatom az NB I-es meccseket, jobbára a közelben, Siófokon, Fehérváron - mondja Hajdu János.

A hétvégi, Provident Kupán a mieink a norvégokkal, a brazilokkal és a horvátokkal találkoznak, a cél a torna megnyerése. A vb előtt másutt nem szerepel a csapat, amely november 25-én áll össze és kezdi meg a közvetlen felkészülést a december 7-én startoló világeseményre. A vb előtt csak edzőmeccseket vívnak, a tréner reményei szerint Újvidéken, zárt kapus találkozókat, a házigazdákkal.

- Hirtelen lettem ismét kapitány, megtalált a feladat, illetve az illetékesek találtak meg engem. Nem én jelentkeztem - jegyzi meg Hajdú János. - A szerződéssel rendelkező Karl Erik Böhn sikeres volt, bronzot szerzett a lányokkal a tavalyi Eb-n, ám súlyos betegsége miatt nem készítheti fel az együttest a vb-re. A hazai szövetség vezetői áthidaló megoldást kerestek, amíg Böhn folytathatja a munkát. Segítője, Siti Bea nem vállalta, korainak ítélte azt, hogy vb-n, első számú felelősként dirigálja a csapatot. Felhívott, szakmai kérdésekről beszéltünk, majd a szövetségtől megkaptam a felkérést. Bea biztosan jó edző lesz, irányító volt, posztján nemzetközi klasszis, továbbá jó pedagógiai érzékkel rendelkezik, pár év múlva biztosan megoldja a feladatot, önállóan. Mondtam neki, a kapitányság nagyon szép dolog, a szakma csúcsa, ugyanakkor lehet a Taigetosz is.

Hajdu nem rendezkedik be hosszú távra, ideiglenes a megbízatása, a vb után lejár. Volt már beugró 2008-ban, a női junior válogatottnál, akiket kivitt a vb-re, a felnőttekkel, 2008-ban 4. lett az olimpián, majd sikerrel szerepelt a férfiakkal is, a világbajnokságon. Szerződése mindannyiszor lejárt, ő pedig távozott. Azt mondja, mindegyik eredményre büszke, mindössze azt sajnálja, hogy Pekingben nem sikerült döntőznie a hölgyekkel. A 2008-as játékokon - bár remekeltünk - pechesek voltunk, sok problémával küzdöttünk. Ha Görbicz, Tóth Timi és Vérten nem bajlódik végig sérüléssel, komplett csapattal biztosan olimpiai döntőt vívtunk volna, a norvégok ellen.

Ezúttal nem tervez hosszú távra, például Rióig, csak december végéig: a vb-n a minimális elvárás a nyolc közé kerülés. A lányok álma a sikeres Eb után az érem, amivel Hajdu képes is azonosulni. Bár a döntés felelőssége az övé, mindenben kikéri a munkatársak véleményét.
- A kollégáim soha nem csicskások voltak, hanem segítők, gondolok itt korábban Konkolyra, Maticsra, Csoknyaira, Imre Vilire. Siti is egyenrangú partner, ám a végső döntés, a felelősség mindig az enyém.

A hétvégi tornán az FKC-t Kiss Éva és Mayer Szabina,, a Dunaújvárost Bulath Anita és Vincze Melinda képviseli.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!