Sport

2015.08.10. 18:36

Kitettek magukért az atléták - Az ARAK rendezésben és eredményességben is jelesre vizsgázott

Székesfehérvár - Elégedett Hirt Károly, az Alba Regia Atlétikai Klub elnöke. A fehérvári rendezésű 120. Atlétikai Magyar Bajnokság remek versenyeket, jó eredményeket hozott.

Ferencz Balázs

Székesfehérvár immár harmadik alkalommal fogadta az atlétika honi krémjét, vagyis 2007 és 2014 után idén is a koronázóvárosban versengett az atlétikai magyar bajnokság mezőnye. Péntektől vasárnapig 38 versenyszámban zajlottak a selejtezők, az előfutamok, és hirdettek bajnokot, több mint 500 atléta koptatta a Bregyó közi rekortánt.

– Sokkal gördülékenyebb és simább bajnokság volt a szervezés szempontjából, mint a tavalyi. Ehhez nyilván az is kellett, hogy az akkori tapasztalatokat felhasználjuk, és kijavítsuk az akkor vétett hibákat. Köszönetemet kell kifejeznem mindenkinek, aki részt vett a 120. Magyar Bajnokság rendezésében. Rengeteget dolgoztak a versenybírók, a pályamunkások, azon támogatók, akik a feltételeket megteremtették, a Városgondnokság munkatársai – kezdte az országos bajnokság értékelését Hirt Károly, az ARAK elnöke.

A pekingi világbajnokság előtt két héttel a magyar bajnokság szolgákhatott utolsó lehetőséggel a szintteljesítésre, de a szakemberek tudták, különösebb csata már nem lesz a vb-indulásért. Akitől várni lehetett - Kővágó Zoltán, Márton Anita, Orbán Éva, Pars Krisztián, Baji Balázs és a többiek már korábban szintet értek, így mindenki minden idegszálával az ob-ra koncentrálhatott. Nem véletlen tehát, hogy sokan egyéni csúcsot, vagy idei legjobbjukat érték el Fehérváron.

Az ARAK Utánpótlás Akadémia végül egy arannyal, három ezüstéremmel és két bronzzal zárta a 120. országos seregszemlét. Szabó Dániel 100 méteres síkfutásban szerzett bajnoki címet, 200 méteren pedig második lett. Ezüstérmet szerzett a 4x100 méteres női váltó Huszár Kittivel, Frey Virággal, Zsiga Mónikával, és Pálinkás Dórával. Szintén ezüstös medált gyűjtött Zsiga Mónika a 400 méteres gátfutásban. 400 méteren Budai Boglárka bronzérmes lett, és harmadik helyen zárta a bajnokságot a hármasugró László Dávid.

– Verseny előtt azt mondtuk, ha az atlétáink megközelítik, vagy megdöntik egyéni csúcsaikat, akkor kiválóan teljesítettek, és azt kell, hogy mondjam, hogy szinte kivétel nélkül így szerepeltek, és megfeleltek az elvárásoknak. Gratulálni tudok a sportolóknak, mert én előzetesen azt mondtam, hogy 1-3 éremmel kalkulálok. Most már látjuk, hogy ez egy pesszimista számítás volt. Ki kell emelnem az egész mezőnyből Szabó Dánielt, aki 18 éves korú, nagyon tehetséges sprinter-tanítványunk. Egyéni csúccsal nyerte a 100 métert és egyéni csúcsához nagyon közel futva második lett 200 méteren. Zsiga Mónika is idei legjobbját, sőt egyéni csúcsát futotta 400 gáton, jól futott a 4x100-as női váltónk, és harmadik lett Budai Boglárka is. Bogi első éves ifjúsági versenyző, mindössze 16 éves, így igazán nagyszerű eredmény az egyéni csúccsal elért bronzérme. László Dávid harmadik helye a hármasugrásban sem csalódás, bár kicsit elmaradt egyéni legjobbjától. Győrben tanul, és ott is edzett, de nagyon jól versenyzett és tiszteletet érdemel a helyezése. Elégedett vagyok.

A most érmet szerző versenyzők is roppant fiatalok, de ők sem maradnak utódok nélkül, ami az ARAK kimagasló műhelymunkáját dicséri

– Azt reméljük, hogy nem kell kit pótolnunk, mert azok a tervek, amelyek az Óbudai Egyetemmel kötött megállapodás kapcsán, vagy a Corvinus Egyetem néhány szakának Fehérvárra költözése esetén megfogalmazódtak, azt eredményezik, hogy itt tudjuk tartani a tanítványainkat. Reméljük, hogy nem csak termeljük az utánpótlást, hanem meg is tudjuk tartani az értékeinket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!