Sport

2015.04.07. 18:24

Kiss Éva logikus döntése - A legjobb hálóőr a nyáron költözik Győrbe

A világ legjobb csapatához, a legutóbbi két szezon BL-győzteséhez, az ETO KC-hoz szerződik Kiss Éva.

Horog László

Az FKC hálóőre, Kiss Éva a válogatott első számú kapusaként érkezett 2013 nyarán Siófokról, a nyáron pedig továbbáll, ugyanis elfogadta a győriek ajánlatát.

– Három hónapja, a horvát Grubisics sérülése után, a norvég Grimsbö szerződtetése előtt már ön számított a győriek első számú célpontjának, ám akkor nemet mondott. A közelmúltban viszont már igent.

– A télen a klub sem akart elengedni, és én sem szerettem volna távozni. Először Balássi Imrét, az FKC elnökét keresték a győriek, ám ő kijelentette, a megállapodásom lejártáig nem válnak meg tőlem, s én sem óhajtottam változtatni. Tudtam, hogy a szerződésemet kitöltöm, nem az a játékos vagyok, aki idény közben otthagyja a társait.

– Volt más ajánlata is?

– Nem. A győriek az év elején kerestek, nemet mondtam, s akkor még nem gondoltam arra, mi lesz a nyáron. Jelezték, amennyiben úgy döntök, a szezon zárása után is számítanak rám. Pár nap gondolkodás után úgy határoztam, elfogadom az ajánlatot. Logikus döntést hoztam, a világ egyik, ha nem a legjobb csapatában folytatom, és országot sem kell váltanom.

Kiss Éva a nyáron elhagyja a Fehérvár KC-t, és a BL-győztes Győri ETO-nál folytatja pályafutását (Fotó: Koppán Viktor)

– Korábban többször elmondta, külföldre nem szívesen szerződne, egyrészt a magyar bajnokság nemzetközi viszonylatban is megállja a helyét, továbbá nem szeretne távol lenni Nádudvaron élő családjától.

– Az ETO kiugrási lehetőséget jelent számomra, amit az FKC-nál is megértettek, hogy a nyáron lejáró szerződésemet nem hosszabbítom meg, klubot váltok. Ha nem a Győr hív, minden bizonnyal maradtam volna Fehérváron. Két éve szerződtem ide, nagyon jó döntést hoztam, mint ahogy meggyőződésem, érdemes váltanom most is. A tavalyi idényem kimondottan jól sikerült, és különösebb panasz a mostani szezonban sem lehet rám. Az első négybe nem sikerült bekerülnünk, de úgy gondolom, az 5. helyre befuthatunk, ami nemzetközi szereplést érhet, ugyanis a hazai kupában bronzot szerző Érd a KEK-ben indul, azaz a bajnokság 4. és 5. helyezettje az EHF-kupában szerepelhet. A Siófokot kell megelőzni a középső házban, ami szerintem megvalósítható.

– Tavaly nagyon csalódott volt, amikor az utolsó másodpercben kapott gól miatt nem sikerült bejutni az EHF-kupa fináléjába. Ha az összejön, a gárda esetleg nyer, lehet, hogy most nemet mond a győrieknek?

– Nem, ez nem befolyásolt. Az Audi ETO mellett az szólt, hogy minden szempontból előrelépést jelent. Jelenleg a világ legsikeresebb és vélhetően legszervezettebb egyesülete, fontos volt, hogy a tárgyalások során végig éreztették, fontos vagyok nekik. Az edző, Ambros Martin is biztosított a bizalmáról.

– Ígérte, hogy ön lesz az első számú portás?

– Nem, ilyet nem mondott. Grimsbövel rivalizálok majd, remélem, sok lehetőséget kapok. Három kapussal számolnak, a harmadik a klub legtehetségesebb, fiatal hálóőre lesz, Ljubisics és Herr Orsi pedig távozik. Fontos, hogy védjek, ugyanis szeretném megőrizni a nemzeti együttesben kivívott pozíciómat.

– A decemberi Eb-n egyértelműsítette, hogy ön a legjobb hazai hálóőr.

– Valóban én védtem a legtöbbet, s bízom abban, hogy ez így lesz az elkövetkező világversenyeken. A szövetségi kapitány három remek kapussal dolgozhat, ugyanis Herr Orsi és a váci Bíró Blanka is klasszisnak számít a posztján.

 

Debrecenben bizonyíthat az FKC

Folytatódik a bajnokság a középső házban, április 8-án, szerdán 18 órakor Debrecenben lép pályára a Fehérvár KC. Aztán újra szünet jön, legközelebb április 25-én, szombaton fogadják a Békéscsabát. A cívisvárosban rendezendő mérkőzéssel indulnak a rájátszás küzdelmei a fehérváriak számára. Steriova vírusos megbetegedés miatt nem edzett a napokban, Emberovics a térdét fájlalja, de elképzelhető, hogy mindketten vállalják a játékot.

– A DVSC-ben az irányító, Kudor Kitti az agy, rá nagyon kell ügyelnünk, továbbá meg kell akadályoznunk a hazaiak középkezdést követő azonnali lerohanásait – közölte Siti Bea, másodedző.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!