Sport

2014.05.14. 13:16

Kilencvenéves klub élén, akadémia fokon

Alapításának 90 éves jubileumát ünnepelte az Alba Regia Atlétikai Klub, melynek élén 2001 óta megszakítás nélkül Hirt Károly áll.

Káldor András

- Az elmúlt kilencven, valamint a mögöttünk hagyott négy esztendőt volt hivatott értékelni a klub ünnepi közgyűlése, hogyan tekint vissza erre az időszakra?

- Az elmúlt húsz év sokkal inkább megélhető volt számomra, mert tényleg benne voltam nyakig az ARAK életében. Adalékul szolgáljon, hogy a kétezres évek közepén, a Debrecenben megrendezett OB akkreditációs kártyájára nem a nevemet írták a szervezők, hanem azt, hogy „ARAK Károly”. Gyakorlatilag már ilyen szinten összeforrtam az egyesülettel.

Hirt Károly (jobbra) nagy lehetőségeket lát a hamarosan bejelentendő akadémiai működésben (Fotó: Koppán Viktor)

- Bemutattak az ünnepségen egy korabeli felvételekből készített filmet, amelyből megtudhattuk, hogy komoly múltja van a sportágnak Fehérváron.

- Érdekes volt látni, és belegondolni abba, hogy vajon akkor a sportnak milyen szerepe volt. Úgy ítélem meg, hogy sokkal jelentősebb, mint ma. Nyilván régen kevesebb szórakozási lehetőség volt, a sport még jelentősebben hatott. Manapság jobban szeretnénk, hogy nagyobb presztízse legyen, mert tudjuk jól, hogy sok külső körülmény elviheti az egészséges életmódtól a gyerekeket. Arra a nevelő munkára, és a testet és lelket megerősítő tevékenységre, amit a sport jelent nagyon nagy szükség lenne. A film üzenet lehet a mostani fiataloknak, és azok számára is fontos, akik vezetők lettek a klubnál.

- Több mint háromszáz versenyzőjük van, akik évről-évre kiemelkedő eredményeket érnek el, hogyan látja a jövőt?

- Biztos alapokon állunk, komoly ambícióink vannak, bízunk abban, hogy ezek közül a gyerekek közül ismét lesznek olimpikonok, országos csúcstartók, valamint kitűnő eredményt elérő fiúk és lányok. Azt reméljük, hogy az elődök - Korányi Balázsra, Tímár Leventére, Tölgyesi Balázsra, Végh Tiborra, Listár Nikolettre gondolunk – az ő példájukat követve hasonló eredményeket fognak elérni.

- Ehhez az új létesítmény is hozzájárulhat!

- Óriási lökést adhat a most átadott Regionális Atlétikai Központ. Kétségtelen azonban, hogy a létrejöttéhez nagyon nagy empátia kellett a városvezetés, és a kormány részéről. Meglátták azt, hogy ebben a társaságban, és a sportágban van jövő.

- Szólnunk kell arról is, hogy hamarosan akadémia szintre emelkedhet a fehérvári atlétika.

- Mi már úgy gondoljuk, és úgy is dolgozunk. Egyelőre várunk a Magyar Atlétika Szövetség bejelentésére. Az, hogy akadémiaként akkreditálnak bennünket lehetőséget biztosít egy bizonyos promócióra, hogy megjelenhetnénk az ország különböző pontjain, és kínálhatnánk a lehetőségeinket.

- Lassan közeledik a 2016-os riói olimpia, lesz-e fehérvári résztvevője a játékoknak?

- Vannak potenciális jelöltek, elsősorban Zsigovics Natália, László Dávid, de még Szabó Dániel is odaérhet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!